Hlavní navigace

Okradlo SCO samo sebe?

11. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Analytici tvrdí, že kód Linuxu, který si SCO nárokoje, opravdu vypadá stejně, především pak komentáře a poznámky vývojářů v něm. Objevuje se ale i stále více spekulací o tom, že SCO vlastně okradlo samo sebe a kód může pocházet přímo od SCO.

Analytik shledává důkaz SCO věrohodným

Jeden z prvních pozorovatelů, který měl možnost nahlédnout k důkazům ve věci sporu SCO vs IBM, prohlásil, že opravdu existuje přímá podobnost mezi kódem Unixu (který si SCO nárokuje) a Linuxem. Analytička Laura DiDio (Yankee Group) tvrdí, že kód opravdu vypadá stejně. Vodítkem jsou především komentáře a poznámky vývojářů, které DiDio přirovnává k otiskům prstů. Fakt, že se zdají býti přenesené z Unix Systému V do Linuxu, shledává velmi přitěžujícím.

DiDio dále dodává, že firmám používajícím AIX nebo Linux od IBM doporučuje, aby si ověřily své kontrakty, a tedy, jak dobře jsou chráněny proti případnému postihu ze strany SCO.

SCO okradlo samo sebe?

SCO obvinilo IBM z odcizení části kódu Unixu a jeho vložení do Linuxu. To, jak to IBM učinilo, ovšem zůstává záhadou, neboť jediná verze Linuxu, k jejíž autorství se IBM hlásí, je verze pro S/390 mainframy. Přičemž ani tato nebyla napsána přímo IBM, ale na základě kontraktu s firmou SuSE. IBM poskytla hardware a přístup k mainframe technikům, ale 98 % práce bylo uděláno právě firmou SuSE.

Kde tedy IBM získalo ty části kódu, jež mělo zcizit? Tento kód jistě nepochází z AIXu, jenž se interně značně liší od ostatních verzi Unixu. Na místě je tedy úvaha, že tento kód může pocházet od samotné SCO. Vzpomeňte si na heslo Caldery a SCO, jež znělo: „Sjednocený Unix a Linux pro obchod“. Je tedy možné, že linuxový tým SCO přidal části kódu UnixWare a OpenServeru do Linuxu.

Článek dále uvádí části tiskových zpráv a jejich analýzu, já uvádím jen jednu:

ZDNet: Jaká je budoucnost vaší Linux/Unix sjednocené platformy?

Love: Když hovoříme o sjednocování Unixu a Linuxu, oba mají hodně společného. Mnoha lidem běží jejich obchod na Unixu, zatímco Linux je nesmírně rozšířený na Webu a front-end serverech. Takže my hovoříme o jejich kombinaci do jedné platformy.

Takže SCO strávilo dva roky sjednocováním Unixu a Linuxu a nyní je nečekaně překvapeno nalezením některého z jejich intelektuálního vlastnictví právě v Linuxu. Přičemž to je přesně to, co oznámili, že budou dělat.

S nedávným prohlášením Novellu se zda, že jediné, čím se může SCO ohánět, je porušení licenční smlouvy Unixu. Jaké licenční smlouvy? Obchodní značku ‚Unix‘ vlastní konsorcium The Open Group. Každý, kdo chce svůj produkt nazývat Unixem, musí od toho konsorcia získat licenci, která je podmíněna certifikací produktů dle Single Unix specifikace. Což tedy znamená, že SCO nemůže IBM upřít právo nazývat AIX Unixem. Jestli tedy SCO nevlastní copyright ani patenty a dokonce ani nemá smlouvu o licencování s držitelem obchodní značky, jaká práva pak tedy může IBM upírat?

Jaké je tedy předpokládané řešení? SCO, zdá se, směřuje k mimosoudnímu vyrovnání s IBM. IBM si samozřejmě může dovolit koupit copyright a práva k Unixu a je zde předpoklad, že Novell by je mohl prodat. Toto by přivedlo vše, kromě obchodní značky, pod jednu střechu. Obchodní značka Unixu ale není to, co IBM zajímá, to spíše obchodní značka Linuxu. Řekněme tedy, že IBM za pár set miliónů dolarů zakoupí všechna potřebná práva a celý balík pak uvolní pod GPL, čímž z Unixu učiní OpenSource produkt.

UX DAy - tip 2

Proč by to dělali? Aby prodali více počítačů.

Lidé zapomínají, že doménou IBM je především hardware a služby. Uvolněním Unixu pod GPL se stanou hrdiny v očích programátorů a systémových administrátorů a v závěru dokonce prodají více hardware a služeb. Vzpomeňte, že IBM již investovalo do Linuxu přes 1 miliardu a dle jejich tvrzení se jim vrátila během jednoho roku. Koupě SCO a intelektuálního vlastnictví od Novellu by se tedy jevilo jako další krok ve velmi chytré investici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku