Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od Jendа - Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 1:17

    Jendа (neregistrovaný)

    Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že autor článku nepochopil princip Internetu (a z tohoto nepochopení pak vznikly ~2/3 článku, od „20 let“ do konce).


    Takže. základní myšlenkou Internetu odjakživa bylo, že každý může komunikovat s každým. A není pravda, že to „běžní“ uživatelé nepotřebují. Co mě tak v jednu v noci třeba napadá:


    * Franta s Pepou bydlí přes ulici a chtěli by si zapařit Counter Strike. V normálním Internetu by Franta zadal pepo:va::ad:re:sa a zmáčkl entr. V NATové zprzněnině si oba stáhnou nějaké Hamachi (které mimochodem způsobilo nepřidělitelnost IPv4 prefixů 1/8 a 5/8), nainstalují, nakonfigurují a jejich komunikace probíhá přes cizí server 7000 km daleko (a kdo ví, jestli si za to jeho vlastník nechce nechat zaplatit).


    * Anča by chtěla Hugovi poslat fakt kůl fotky z oslavy, ale má 15MPx kompakt, takže buď pošle padesát mailů v každém dvě fotky, nebo to nahraje na nějakou webovou úschovnu. Ta musí být opět z něčeho placena, takže si buď zaplatí premium účet, nebo se popere s fakt hustou captchou a shlédne dvouminutovou flashovou reklamu. V normálním Internetu by určitě existovala aplikace, která na tři kliknutí spustí na počítači HTTP server s autentizací. Teď taková neexistuje (resp. ne pro okna, v KDE 3 to bylo), protože by ji jednoduše nikdo nemohl používat. Jo a kdoví jestli nějaké jednoduché sdílení neumí i okna defaultně, myslím si, že kdyby fungoval Internet, tak by to MS do W7 určitě implementoval.


    * Radši ani nechtějte vědět, jak si Tomáš s Bárou posílají soubory přes IM.


    * Pan Novák si pořídil síťový pevný disk (stále zapnutá krabička) a chtěl by se ke svým dokumentům dostat z práce. Bohužel si je musí vždy předem připravit a poslat mailem, když v práci zjistí, že by potřeboval ještě nějaký další dokument, zavolá manželce domů a ta mu ho pošle (pokud zrovna není na nákupu).


    * Pan Dvořák má hi-tech kotel a zahradní zavlažování s ovládáním přes webové rozhraní. Musí platit jeho výrobci 100 Kč měsíčně a ten mu za to na svém serveru otevře port. Kotel musí pořád udržovat TCP spojení a posílat keep-alive pakety.


    * Vojtovi nefunguje seedování na torrentech.


    * Danovi nemůže na dálku pomoct technik, protože se k němu prostě nemůže připojit.


    * Vašek si zaplatí TeamSpeak, aby se dostal na svůj počítač připojení k „internetu“!


    Takhle absurdní řešení zmíněných situací by nikdy nevzniklo, kdyby sakra fungoval Internet! Nebyl by potřeba žádnej nestabilní Skype se supernody, žádné uzavřené VPN s malwarem, žádné problémy s propojováním dvou LAN, které zrovna náhodou obě používají adresy z 192.168.0.0/24. To, že se „protokoly zlepšují“ (citace z článku), je ve skutečnosti látání záplaty na záplatu na díru způsobenou tím, že Internet ve skutečnosti nefunguje, ale mnoha BFU to nejde říct, protože ten Seznam se přece otevírá, tak proč by nemělo fungovat to, to, to a ono! A tohle „zlepšování protokolů“ stojí neuvěřitelné peníze, dá neuvěřitelně mnoho práce a nestabilní výsledek je tu vlastně jenom kvůli tomu, že uživatelé na sebe nevidí! Proti tomuto neuvěřitelnému martyriu je nakonec přechod na IPv6 lahůdka.


    Omlouvám se za dlouhý příspěvek.