Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od Tomáš Šimek - Situace je strašná. Heslo „Náš zákazník náš pán...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 12:08

    Tomáš Šimek

    Situace je strašná. Heslo „Náš zákazník náš pán rozhodně neplatí“.

    Ale platí! nevím jaké máte zkušenosti s vedením firmy vy, ale všichni v JČ, kteří řešili technické fajnšmekřiny na úkor agresivního obchodu už skončili. Před 20ti dnama to byl např http://www.inet4.cz. Měli svoje AS, poctivě postavenou FTTB síť asi 2000 klientů, IPv6 pokud vím uměli a nic z toho jim nepomohlo k bezstarostnému provozování. Naopak tu na celé čáře suvereně vede firma která nic z toho neřeší, pouze agresivní (rozuměj lživý) marketing a agresivní (rozuměj ilegální) výstavbu infrastruktury.
    Proč by poskytovatele investovali do IPv6, když mohou naopak draze nabízet IPv4


    Nabízíme veřejnou IPv4 zdarma, lidé jí nechtějí. Radíte nám: Neptejte se lidí chcete veřejnou, ale: chcete si navzájem sdílet soubory, hrát atd? To je opravdu naivní. Odpověď nejlepší pro běžného uživatele by totiž nezněla: Tlačte na svého ISP ať Vám oběma dá veřejnou, Nakonfigurujte si na obou stranách firewally v routeru, ve windows, nainstalujte třeba winscp a přeneste si soubory. Odpověď pro koncáka totiž bude znít: nainstalujte si Torrent, nebo jednodušeji DC++. Naopak IPv6 je pro nás skutečně drahé a než se do toho pohrneme, chceme mít propracovanou koncepci (adresace atd).
    A věčná argumentace: „nemáme připravené sítě“. Autore článku proč by jste okamžitě museli měnit routery u zákazníků? Já bych jako zákazník byl rád kdyby poskytovatel nabízel IPv6, alespoň přes tunel. IPv4 a IPv6


    Jak jsem psal, každý zákazník teď dostává vyroutované /28 na privátních adresách, stejně dostane vyroutované IPv6. Náš zákazník NEBUDE potřebovat měnit své koncové zařížení. Ale my potřebujeme vyměnit skoro všechny L3 switche. To je právě ta koncepce. Pokud by teď zákazník požádal, jsem přesvědčen, že bysme mu ji dali. Už pro to, že bychom mohli napsat do novinek, první přidělená IPv6 :) Ale lidi to prostě nechtějí, tak se budeme potichu a pořádně připravovat.