Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od VS - >> Problemem je dualstack, ja bych tu IPv4...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 14:19

    VS (neregistrovaný)

    >> Problemem je dualstack, ja bych tu IPv4 nejradeji vypnul hned ;-)
    To je technokratický pohled. Ač by se mi to třeba taky líbilo a vyřešilo by to dost problémů, je vzdání se IPv4 absolutně nereálné.
    Máme tu zařízení, u kterých jsme rádi že jakž-takž implementují IPv4, jejich podstata leží jinde než v síťovém propojení a fungují bezvadně. Jak obhájíte investice do výměny těchto zařízení aby uměly takovou „blbost“ jako IPv6?
    Pak existují různé krabice, které poskytují služby na IPv4 a chodí se okolo nich už pár let obloukem, protože to už nikdo není schopen spravovat. Ale jinak funkci plní dobře.
    Prostě současný stav internetu je ukázka „evoluční“ výhody pragmatických řešení nad řešeními technicky korektními a hezkými. Globální internet a jeho podoba stojí v současnosti na obchodních zájmech ISP, a tady zatím nenastala dostatečná potřeba na rychlé zavedení IPv6. Technicky tu ta potřeba zcela jistě je, ale v ekonomické a uživatelské realitě ne. A rozhodně nechci, aby se do toho začal motat stát nebo EU.
    Že provideři nemají pořádné routery od Cisca? Ano, nemají. Kdyby je totiž měli, tak by nemohl být „100Mbit/s za 300 Kč“. Nebýt těch technicky tragických (ve srovnání s enterprise produkty) mikrotiků a WiFi hraček, tak by podle mě v současnosti situace s internetem v ČR byla významně horší. Měli bychom tu shnilé ADSL s FUPem, protože v posledních letech se ukázalo, že zlepšování služeb ADSL a kabelových sítí žene vpřed konkurence ze strany „wifi amatérů co nemají ani pořádný router“.