Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od Heron - Stěžují, ale rozhodně ne na to. Stěžhují si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 15:51

    Heron

    Stěžují, ale rozhodně ne na to. Stěžhují si na rychlost a cenu a tak to také zůstane

    A to je další problém. Spíše takový začarovaný kruh. Pokud se nemám možnost připojit k sobě domů (např.), tak budu mít výrazně větší download, než upload. Na toto zareaguje isp s brutálně asymetrickou linkou. Takže pak nejenže nemám možnost se připojit domů (protože NAT), také se tam nepřipojím z důvodů minimální rychlosti. Takže ano, u gprs si nestěžuji na nemožnost konektivity, ale zcela oprávněně na mizernou rychlost.

    To pak vede ke vzniku centralizovaných uzlů, protože peer to peer se komunikovat nedá (nat a mizerný upload). A to pak vede ještě k menší poptávce po IP.

    Jsem přesvědčen o tom, že kdyby byla konektivita symetrická a přímá, tak by existovali programy typu „připrav soubory pro odeslání k Frantovi“ na jedno kliknutí, a byly by široce používané.

    V době, kdy jsem měl symetrickou lajnu, tak jsem měl objem uploadu vyšší jako objem downloadu. Pracoval jsem vzdáleně na domácím počítači (ze školy, od kamošů apod.), tahal z něj soubory atd. Dneska mám upload stejný jako tehdy, zato download mnohonásobně větší. Ale k čemu mi to je? Místo Internetu mám jen cosi na stahování dat.