Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od VS - Třeba u toho UPC a jiných kabelových společností to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 15:52

    VS (neregistrovaný)

    Třeba u toho UPC a jiných kabelových společností to zas tak jednoduché není. Zařízení pro zákazníky si nemohou moc vybírat, protože ta jsou omezena podporou výrobce CMTS (neco jako ADSL DSLAM). Není to tak standardizované jako ADSL, kde si můžete modem vybrat celkem libovolně.
    Ale co je podstatné. Tyhle modemy se tváří jako L2 bridge, ale často je tam uvnitř velká magie. Jejich důležitá funkce totiž spočívá v omezení, jaké IP adresy klient může použít. Řeší to problém „kradení“ IP adres mezi lidmi, který vy třeba řešíte těmi L3 switchi. Ten modem se dokonce chová tak, že jeho web rozhraní je dostupné na IP adrese (u nás konkrétně) 192.168.100.1 (u každého klienta je to stejná adresa, otevře se mu na ní „jeho“ modem).
    Takže nasazení IPv6 by vyžadovalo velký zásah do firmware modemu. A třeba to ani firmwarem řešit nejde, protože to ta platforma prostě nezvládne (málo paměti, stávající funkce implementované v HW). Aby to bylo správně podle IPv6 RFC, měl by ten modem routovat (pokud nechcete separátní router).
    U každého ISP se najde problém někde jinde, ale skoro vždy někde je. Vy řešíte L3 switche, kabelovky mají modemy, WiFi ISP mikrotik, který se zlepšuje ale je tam problém s QoS (shaping) v4 a v6 najednou; O2 by to mohli řešit přes změnu firmware modemů, ale to taky není jen tak (pokud už mají vyřešenou páteř).