Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od Karel - Vaše rozhořčení chápu, ale matete pojmy. Pevná IP...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 16:47

    Karel (neregistrovaný)

    Vaše rozhořčení chápu, ale matete pojmy. Pevná IP adresa je skutečně drahá věc a prakticky žádný ISP ji neposkytuje bezplatně. Ovšem také je to věc velmi zbytečná. Zajímat vás to bude pouze pokud chcete doma provozovat internetový server, chcete ho často rebootovat a nechcete používat cizí DNS.
    Já osobně tyhle potřeby nemám, stačí mi veřejná IP adresa a tudíž nebýt za NATem. Že mám po každém spuštění počítače jinou IP adresu (teoreticky, prakticky se mění jen jednou za pár týdnů) mi vůbec nevadí. Když jsem nějakou dobu provozoval doma server, používal jsem jako DNS službu „noip“, takže se s tím i „uživatelé“ vyrovnali. A tuto službu mám samozřejmě u UPC zdarma, byť to bylo kdysi na požádání (nyní je to už tuším standard). Teprve pokud bych chtěl mít přidělenu jen jednu pevnou IP adresu, musel bych platit ceníkovou cenu.
    Takže prosím, uvědomte si, že „pevná IP adresa“ a „veřejná IP adresa“ jsou dva různé pojmy. „Pevná“ bez „veřejná“ by nemohla existovat, ale „veřejná“ bez „pevná“ 99.9% uživatelů úplně stačí.