Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od VS - Neroutovat jednotlivé zákazníky zase přináší jiné problémy. Když...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 17:30

    VS (neregistrovaný)

    Neroutovat jednotlivé zákazníky zase přináší jiné problémy. Když budete mít na stejné L2 desítky až stovky PC jednotlivých zákazníků, budou se mezi nimi šířit broadcasty, které s chutí generuje třeba media player ve Windows 7.
    Co až si někdo nastaví stejnou MAC jako má jeho soused na stejné L2. Pokud budete mít chytrý switch, zjistíte sice kdo to je, ale bude to stát čas. Nastavení povolených MAC na porty switche není řešení, pak vás bude každou chvíli někdo otravovat, že má nový/půjčený notebook a potřebuje registrovat MAC. Lze to obejít nějakou registrací na základě hesla ale to je zbytečné. Co když si někdo nastaví jinou IP adresu, jak ho pak identifikujete pro účely logování? Některé tyhle problémy sice lepší switche umí řešit, ale ne dokonale.
    V prostředí takových ISP jako ten popsaný v článku je přístup „co klient to samostatná L3 podsíť“ věc, která vyřeší hodně problémů, a došlo se k němu reálnou zkušeností s provozem té sítě.
    Třeba kabeloví operátoři nedělají na modemech obvykle routování, ale jak už jsem psal, ten modem dělá různá kouzla, aby si klient nemohl nastavit jinou IP.