Hlavní navigace

Názor k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od Marek Erneker - No, tak pokud vyclenite 1byte na oznaceni ISP –...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 18:39

    Marek Erneker (neregistrovaný)

    No, tak pokud vyclenite 1byte na oznaceni ISP – trebaze vas 256 nikdy nebude, tak to se nemuzete divit.
    Tusim ze v clanku jste psal, ze pri predpokladu linearniho rustu poctu vydanych IP adres Vam soucasnych 32C staci na 10 let – je to tak, ze?
    32C, to znamena, ze mate ve v4 /20, ze? tj. zbyva Vam 12bitu pro urceni klienta. Podle RFC mate v IPv6 16bitu pro urceni klienta a to dany klient ma dalsich 16bitu pro urceni sveho klienta a ten ma 64 bitu pro urceni zarizeni == V cem je problem? Co si tu stezujete na nedostatek IPv6? Rozumne hospodarte s temi co mate a podle Vasich predpokladu (samozrejme linearnich) s nimi vydrzite tusim 160let – tak navrhuju – za 160 let si rekneme, kdo mel pravdu.

    Pohled z jine strany na teze vec
    v soucasnosti jste v IPv6 dostal /32, tedy ekvivalent, jako byste v IPv4 dostal jednu jedinou IP adresu. Vy jste jich ale v IPv4 uz driv dostal 8000, takze trebaze jste v IPv6 dostal cca. 65000 prefixu /48 – tedy jednotlivych doporucovanych subnetu pro klienty – vycerpal jste z celeho rozsahu 8000 mene adres, nez puvodne v IPv4. Jste 8000× mensi zatez v ramci rozsahu.

    At se na to divam jak se na to divam, vsude vidim uspory.
    A ze se vam nelibi EUI64 – me treba naopak ano. Hospodarte se svymi IPv6 adresami jak vam vase podnikatelska efektivita kaze a nemuzete mit nasledujicich X desitek let problem – samozrejme – pokud date byte na oznaceni firmy ve skupine… hm… myslite ze na ty IPv6 adresy budeme nekdy koukat? Zapamatovat se to neda, kazdymu je jedno jak to vypada.. dulezite je, ze to jede.
    Kazdopadne ta vase uvaha je chybne. Ty uvazovane 3 byte jsou chybne, ale to jsou jen matematicke drobnosti.
    BTW: to /64 je skutecne doporuceni na zaklade urychleni (resp. nezpomaleni) routingu, tedy ne v tech linuxovych krabickach, to nikoho nezajima, ty tech par desitek Mbit zvladnou a vic se po nich nechce.