Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Opačný názor: konec IPv4 je jen bublina, IP adres je dostatek od gni - rekl bych ze bublina to asi neni. kdyz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2010 11:23

    gni (neregistrovaný)

    rekl bych ze bublina to asi neni. kdyz si predstavis ze lidstvo speje k tomu ze za par let si pripojis lednici kavovar wc a spooooustu drobnych veci do site, ip adres proste nestaci.
    To ze pripojovat takove 3,14coviny nebudeš ty a par set tisic nám podobným neznamená že to neuděla 2 mld lidi.
    A navic, ipv6 je vychytanejsi protokol, když si to lidi nenechaji udelat na posledni chvily tak to není problematicke, a moc nestoji, relevantne ))
    Progresu proste neutečeš

  • 19. 7. 2010 12:21

    Tomáš Šimek

    Je to bublina. IPv6 naštěstí neutečem, ale nemá cenu lidi strašit. Tyhle „3,14coviny“ mohou běžet v pohodě za NATem. Například celé mobilní sítě jsou v pohodě zanatovány za několika IP (napr gprs1.vodafone.cz) a jak často si lidé stěžují ? Stěžují, ale rozhodně ne na to. Stěžhují si na rychlost a cenu a tak to také zůstane, tyto debaty jsou akademické a to se snažím napsat.

  • 19. 7. 2010 13:45

    Jenda (neregistrovaný)

    „Tyhle „3,14coviny“ mohou běžet v pohodě za NATem.“
    Jen do té doby, než budeš chtít z práce říct kávovaru doma „v pět jdu domů, tak ať mám připravenou kávu s mlékem“.

  • 19. 7. 2010 14:34

    VS (neregistrovaný)

    Z technického pohledu by bylo hezké, a ze síťového pohledu „správné“, abych se na ten kávovar připojoval přímo. Ale řeknu vám svůj odhad, jak to bude vypadat, až tu takové kávovary budou:
    V tom kávovaru nepoběží žádné uživatelské rozhraní, ale primitivní API server, který si bude stahovat instrukce, co má dělat odněkud z „cloudu“. Webový ksicht na ovládání těch kávovarů pojede na „cloudu“, a všechny vaše kávovary / lednice / … si budou stahovat instrukce z nějakého serveru.
    Hrůzná představa? Pro mě trochu také. Co se stane až ten provozovatel serveru skončí – budu muset svoje kávovary vyhodit?
    Na druhou stranu takové řešení má i výhody, a pokud bych pro něco takového měl navrhovat architekturu, řešil bych to asi stejně, a to i za předpokladu, že bude 100% rozšířené IPv6.
    Proč? Protože co když bude mít někdo těch kávovarů a lednic víc, co když bude mít jeden doma a jeden na chatě. Bude to chtít ovládat z jednoho místa! Bude chtít kdekoliv zadat do browseru kouzelnou adresu mojekavovarya­lednice.cz, přihlásit se, a vidět tam všechno. A normální člověk na to nechce mít vlastní server!
    Přesně tímhle způsobem udělané jsou viděl řešení EZS (elektronické zabezpečení budov) ovládané přes web. Ta EZS ústředna je připojena třeba přes nějaké ubohé pomalé GPRS, navíc placené podle přeneseného objemu, takže je nesmysl přes to tlačit kompletní web rozhraní. Mohla by sice být desktopová aplikace, co bude s to ústřednou komunikovat nějakým úsporným protokolem. Ale killer-feature tohoto konkrétního řešení byl přístup „odkudkoliv z internetu přes www browser“, na server provozovatele se třeba i přes to pomalé GPRS synchronizovaly fotky z kamer, a šlo je rychle prohlížet. Jako bonus na připojení té středny není potřeba veřejná IP. I když i dnes by v té ústředně mohl být klient na nějakou IPv6 VPN, jejíž server bych případně mohl provozovat sám. Ale architekti nezvolili takové řešení. Šli cestou nejmenšího odporu a spokojeno je 99% procent uživatelů, až na ty, co sní o síťových ideálech point-to-point komunikace. Taky se mi to nelíbí, ale vývoj ženou peníze, resp. maximalizace čísla výnosy – náklady.

  • 19. 7. 2010 15:27

    Jenda (neregistrovaný)

    I tady by bylo výhodné, kdyby server na kávovar viděl. Kávovar by se nemusel každou minutu ptát serveru, jestli se náhodou něco nezměnilo (nebo nedejbože udržovat TCP spojení), ale jen by poslouchal a server by mu v případě změny stavu poslal pár paketů. Provozovatel serveru by ušetřil, protože by se mu snížil datový tok, uživatel by ušetřil, pokud je kávovar připojený přes GPRS placené za data a ještě by byl happy, že kávovar může začít vařit hned a nemusí čekat minutu do další synchronizace se serverem.

  • 20. 7. 2010 0:06

    Mard (neregistrovaný)

    Se omlouvám, ale připadá mi to jako ptákovina. To je stejné jako s emailem. Proč má fungovat email, když se PC musí v pravidelných intervalech připojovat a zjišťovat, zda nedošla pošta – když podle vás by bylo lepší aby každý PC byl s veřejnou IP na síti. Tomu kávovaru zkrátka pošlu „email“ aby uvařil kafe – i když se to nebude jmenovat email, ale bude to nějaký request.
    A ušetření datového toku – vy si děláte legraci, ne? Vy nevíte o kolik naroste datový provoz přechodem na IP6?!? To ty bity a bajty navíc se budou posílat jak? To že se kávovar jednou za deset minut zeptá zda není nějaký jeho požadavek, je relativně malý nárůst provozu proti přechodu na IPv6 :-(

  • 20. 7. 2010 15:38

    Jenda (neregistrovaný)

    „To je stejné jako s emailem. Proč má fungovat email, když se PC musí v pravidelných intervalech připojovat a zjišťovat, zda nedošla pošta – když podle vás by bylo lepší aby každý PC byl s veřejnou IP na síti.“
    Nějaká novější verze IMAP už tuším drží TCP spojení a server mu posílá notifikace.
    „A ušetření datového toku – vy si děláte legraci, ne? Vy nevíte o kolik naroste datový provoz přechodem na IP6?!? To ty bity a bajty navíc se budou posílat jak? To že se kávovar jednou za deset minut zeptá zda není nějaký jeho požadavek, je relativně malý nárůst provozu proti přechodu na IPv6 :-(“
    Skutečně? Když se bude každých deset minut ptát, tak je to 144 spojení denně. Pokud by ho kontaktoval server, tak to budou nějaká 2–3 spojení denně.

  • 19. 7. 2010 15:56

    Heron

    V tom kávovaru nepoběží žádné uživatelské rozhraní, ale primitivní API server, který si bude stahovat instrukce, co má dělat odněkud z „cloudu“. 

    Proč z cloudu zase??? Ve svém počítači, NTB, mobilu, hodinkách budeš mít app, která bude mít seznam těch tvých kávovarů a která si je obslouží pomocí toho API. K tomu žádný centrální server vůbec nepotřebuješ.

  • 19. 7. 2010 16:05

    VS (neregistrovaný)

    Já to vím. Ten cloud byla narážka na současnou popularitu toho slova.
    Vycházím z reality většinového uživatele, který prostě nechce mít „app“. Dnes je killer-feature mít to celé na webu, protože to funguje bez instalace/spouštění nějaké aplikace na jakémkoliv počítači, kde je web prohlížeč.
    Já to taky nevidím jako úžasné řešení, ale sleduji, jak to vnímají normální lidé okolo mě. Pro ně je podstatné „nic neřešit“. Proč získaly takovou popularitu webmaily (seznam.cz apod.) oproti POP/IMAP mail klientu na PC, který je o dost pohodlnější? Před takovými 6 lety jsem u hodně lidí viděl řešení mailů přes Outlook Express. Dnes minimálně. Protože oni to vše chtějí mít přístupné z práce, z cizího počítače na navštěvě, z mobilu atd. A ten stav, co je teď, prostě časem vykrystalizoval, protože obrovskému množství lidí to vyhovuje.

  • 20. 7. 2010 0:08

    Mard (neregistrovaný)

    A kdo mi povede DNS ke kávovaru? Výrobce? Nebo si budu muset pamatovat tu dlouhou lovosici IP6 abych to mohl dát do prohlížeče kdekoliv?

  • 19. 7. 2010 15:51

    Heron

    Stěžují, ale rozhodně ne na to. Stěžhují si na rychlost a cenu a tak to také zůstane

    A to je další problém. Spíše takový začarovaný kruh. Pokud se nemám možnost připojit k sobě domů (např.), tak budu mít výrazně větší download, než upload. Na toto zareaguje isp s brutálně asymetrickou linkou. Takže pak nejenže nemám možnost se připojit domů (protože NAT), také se tam nepřipojím z důvodů minimální rychlosti. Takže ano, u gprs si nestěžuji na nemožnost konektivity, ale zcela oprávněně na mizernou rychlost.

    To pak vede ke vzniku centralizovaných uzlů, protože peer to peer se komunikovat nedá (nat a mizerný upload). A to pak vede ještě k menší poptávce po IP.

    Jsem přesvědčen o tom, že kdyby byla konektivita symetrická a přímá, tak by existovali programy typu „připrav soubory pro odeslání k Frantovi“ na jedno kliknutí, a byly by široce používané.

    V době, kdy jsem měl symetrickou lajnu, tak jsem měl objem uploadu vyšší jako objem downloadu. Pracoval jsem vzdáleně na domácím počítači (ze školy, od kamošů apod.), tahal z něj soubory atd. Dneska mám upload stejný jako tehdy, zato download mnohonásobně větší. Ale k čemu mi to je? Místo Internetu mám jen cosi na stahování dat.

  • 19. 7. 2010 16:06

    Tomáš Šimek

    Tvrdit, že kdyby nebyli NATy, a byla symetrická konektivita, upload by se vyrovnal nebo dokonce převážil download, je velmi velmi odvážné (nepravdivé) tvrzení. Nebudu to rozebírat, stačí si jen představit, jak pracuje běžný user.

  • 19. 7. 2010 17:35

    J (neregistrovaný)

    Ehm (symetricka linka na ktery je nekolik beznych uzivatelu – obdobi/rx/tx):

    Jun '10 145.94 GiB | 193.19 GiB

  • 19. 7. 2010 21:33

    Tomáš Šimek

    Také Vám takovéto zákoutí sítě najdu (Vaše čísla nám dělá dokonce jeden rekordman), ale statisticky je to u nás asi 1:3 (peak) a 1:0.8 (5hod ráno) tyhle čísla deformuje procento torrentistů kteří to mají puštěno „furt“, ale nás jako zákazníci nezajímají.

  • 19. 7. 2010 22:34

    J (neregistrovaný)

    No kdyz ty cisla vynasobite cca 3ma, tak jde o historicky maximum (cca). Znam osobne i cloveka, kterej si pustil torrent na pripojce do NIXu a pak resil s provozovatelem trackeru, jestli nefakuje stats ;D. nechteli mu verit ze za den naseeduje nekolit desitek TB.
    Ovsem (mam to i empiricky overeno) pokud je linka symetricka, tak vetsina lidi generuje ± symetricky provoz. Dokonce v posledni dobe zaznamenavam posun vic k uploadu, protoze vsichni nahravaji na facebook a jiny prasteny sluzby fotky a dalsi nadhery z dovolenych (tedy i ti, ktery p2p site nepouzivaji).
    Drtiva vetsina lidi totiz nevyuzije 10, 20, 100Mbit na downloadu, ale 512kbit na uploadu je doslova s.re.
    BTW: Torrent provozovanej na azdsl kysliku, to musi byt celkem tragedie, obzvlast, pokud down cirou nahodou dosahuje toho AZ. Protoze to pak odseedovat je na 1/2 roku. Proto si nemalo obeznamenych BFU porizuje za nejaky baksis pronajem nejakyho toho virtualu na rozumny lince.

  • 19. 7. 2010 22:45

    Tomáš Šimek

    Je to o trackerech „přípojku do NIXu“ Máme 10G, je teda pravda, že v notebooku mám „jen“ Gbps kartu ale torrent se mi rozjede max na desítky Mbps. Holt nemám přístup na správný trackery :)

  • 19. 7. 2010 22:46

    BLEK. (neregistrovaný)

    „Pracoval jsem vzdáleně na domácím počítači (ze školy, od kamošů apod.), tahal z něj soubory atd.“
    A jak vyřešíš bezpečnost? Šifrováním ne, to ti nepomůže, když je ten počítač ve škole nebo u kámoše cracklý. Nebo si s sebou nosíš live-cd, které bootuješ, když se chceš připojit domů? Ale pak zas o bezpečnosti bude remcat ten majitel toho počítače, protože neví, co na tom CD je…

  • 20. 7. 2010 16:49

    Sten (neregistrovaný)

    Co mobil s WiFi?