Hlavní navigace

OpenOffice.org 2.0

19. 10. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Přibližně po pěti letech od zahájení projektu OpenOffice.org vychází druhá major verze tohoto dnes již velmi populárního kancelářského balíku. Pojďme se společně podívat, co se změnilo a co nám naopak zůstalo.

Nejsem příznivcem práce v různých alfa, beta nebo RC verzích software. Raději pracuji v prověřených a stabilních (ve smyslu stability vývoje) verzích. Proto jsem až doteď používal OpenOffice.org řady 1.1.

Už dlouho se hovořilo o vydání nové verze, ale kvůli problémům při vývoji došlo k časovému skluzu a ostrá verze byla několikrát odložena. Včera se velmi potichu a bez velkého humbuku na serverech objevila finální 2.0. Jedná se vlastně o překlopenou verzi RC3.

Nepředpokládám, že se jedná o poslední vydání na dlouhou dobu a bude ještě následovat několik opravných verzí, než dojde k úplnému vychytání všech chyb. Protože je ale řada 2.0 velmi důležitým milníkem ve vývoji OOo a kancelářských balíků vůbec, rozhodl jsem se novou verzi stáhnout a ihned vyzkoušet.

Stahujeme

Celý balík se nachází v jednom instalačním souboru v lokálním zrcadle na ftp.linux.cz. Pro nás je důležitá samozřejmě linuxová verze. Ta se zde nachází ve dvou provedeních, jako .rpm a jako .deb balíčky. Oba jsou ještě komprimovány gzipem. Torrent bohužel nikde.

Pokud máte Debian, Red Hat nebo odvozené distribuce, je jasno. Pokud ale, stejně jako já, používáte třeba Slackware, je situace malinko jiná. Já jsem se rozhodl pro .rpm balíček, ale s .deb by mělo být vše velmi podobné. Soubor má v obou případech asi 110 MB.

Instalujeme

Jak jsem zmínil, instalaci jsem prováděl ve Slackware. Po rozbalení velkého souboru

$ tar -xzf OOo_2.0_LinuxIntel_install_cs_rpm.tar.gz 

se na mě vyvalilo překvapivě několik souborů. Byly tu skripty install a uninstall a adresář RPMS se spoustou .rpm balíčků. Šel jsem delší, ale přehlednější cestou. Neprve jsem použil utilitu rpm2targz a převedl všechny soubory na tarbally a pak je jednoduše, tam kde byly, rozbalil. Získal jsem adresář opt s celým balíkem. Ten měl něco přes 300 MB.

OOo je možno provozovat i z uživatelského adresáře, ale můžete jej, stejně jako já, zkopírovat třeba do adresáře /opt, aby k nim měli přístup všichi uživatelé. Tím je celá instalace hotová.

Spouštíme

Po prvním spuštění kterékoliv aplikace se automaticky vytvoří nový uživatelský profil, což je adresář v home, který obsahuje všechny důležité informace, konfiguraci, uživatelské fonty a další soubory. To je výrazný rozdíl proti starší řadě. V té se musela nainstalovat jakási uživatelská instalace, což je sice totéž, ale už k tomu nemusíte spouštět další instalátor. Při prvním spuštění vše proběhne pohodlně a automaticky.

OOo 2.0 - splash

Protože mám samozřejmě ještě nainstalovanou starší verzi balíku, byl jsem dotázán, zda nechci převést nastavení z ní, což je velmi příjemné. Já jsem ale chtěl začít s čistým štítem, takže jsem si dovolil odmítnout. Dalším krokem prvního spouštění bylo odsouhlasení licence a registrace, která je samozřejmě nepovinná. Pak se vše spustilo.

V základní instalaci je obsaženo jen velmi málo písem, proto jsem se okamžitě jal některá doinstalovávat. Mám na disku menší sbírku podstatných fontů ve formátu .ttf a ty jsem chtěl přidat. K tomu slouží program spadmin, který se nachází ve stejném adresáři jako ostatní aplikace. Přidání písem je v něm otázkou několika málo sekund. Pak jsou již dostupná ve všech aplikacích balíku.

Co je k dispozici

V adresáři program je k dispozici několik samostatných programů:

  • Writer – word editor
  • Impress – tvorba presentací
  • Math – zápis matematických funkcí
  • Draw – vektorový grafický editor
  • Calc – tabulkový editor
  • Base – práce s databázemi

Ovládání i vzhled zůstaly s novou verzí zachovány téměř beze změny. Téměř jsem napsal schválně, protože několik kosmetických změn tu je. Především byly překresleny ikonky, které jsou nyní barevnější a subjektivně přehlednější.

OOo 2.0 - Writer

Pochválit musím nově pojmenované tlačítko na zavíracím dialogu. Místo podivného „zahodit” je zde teď „neukládat”, což je podle mě mnohem jasnější a nezmate to neznalého uživatele.

OOo 2.0 - dialog

Uživatelé jsou na určitý styl zvyklí, takže tady není příliš co měnit. Pravděpodobně by to v očích mnoha uživatelů byl krok zpět. Stále je zde vidět snaha co nejvíc se přiblížit balíku MS Office, který má majoritní podíl na trhu a využívá jej mnoho uživatelů a velkých institucí.

Na první pohled tedy žádná výrazná změna. Znamená to jednodušší přechod ze starších verzí nebo jiných produktů. O to více změn se ukrývá uvnitř.

Kompatibilita

Trvalou snahou vývojářů je pochopitelně zvýšit míru kompatibility OOo s okolními balíky, především již zmiňovanými MS Office. Abych zjistil, jak moc se jim podařilo vylepšit importní filtry, stáhnul jsem několik náhodných souborů ve více formátech a pokusil se je otevřít.

Ve Writeru jsem vyzkoušel několik tiskových zpráv. Do mailu mi jich chodí víc než dost a drtivá většina je psaná právě ve Wordu. Některé mají poměrně složité formátování včetně stylů, grafických hlaviček a podobně. Vše se zobrazovalo velmi dobře.

Podobná byla i situace u Impressu, kdy jsem se pokusil importovat několik souborů z PowerPointu, kterých je po celém Internetu spousta. Otevřel jsem jak několik seriózních záležitostí, tak i několik veselých presentací z mailu. Vše se, zdá se, otevřelo a zobrazovalo bez problémů. Ani Calc nezklamal a několik testovaných tabulek otevřel a správně zobrazil.

OOo 2.0 - Impress

Importní filtry zaznamenaly i optimalizaci v oblasti výkonu, protože oproti starší verzi probíhal import několikanásobně rychleji a vše bylo připraveno za zlomek sekundy. Nejsem schopen zjistit, jak je na tom export, ale pravděpodobně bude vše probíhat stejně hladce.

Filtry jsou velmi podstatné především pro firemní uživatele, kteří požadují špičkovou kompatibilitu s ostatními formáty, které jim přicházejí od partnerů a zákazníků. Podle všeho jsou na tom v tomto směru OpenOffice.org již velmi dobře.

Naopak zachován zůstal perfektní export do PDF, který je možný ze všech aplikací. Má nyní i několik nejdůležitějších voleb včetně stupně komprese, a můžete si tak vytvořit PDF dle vlastních požadavků.

OOo 2.0 - PDF export

Nový formát

Velkým tématem poslední doby byl nový formát OpenDocument, který byl oficiálně schválen a uznán za standard. Mnoho uživatelů v něm vidí cestu ke společnému otevřenému formátu, který bý vyřešil nedostatky uzavřených výstupů, především z MS Office. Všechny aplikace z balíku OOo 2.0 umí s tímto formátem pracovat. Používají přitom příponu začínající na od. Můžete se tak setkat například s odt pro Writer, ods pro Calc a nebo odp z Impressu.

Tento formát je nastaven jako defaultní, a je proto při ukládání automaticky předvolen. Všechny programy samozřejmě umí bez problémů pracovat i se staršími formáty, a to jak při otevírání, tak i při ukládání. Nemusíte se proto bát, že byste přišli o možnost pracovat se staršími dokumenty.

Vývojáři ujišťovali veřejnost, že se jedná o první a poslední změnu v tomto směru. OpenDocument už nám snad vydrží na dlouho.

Zajímalo mě, jak formát vypadá, a proto jsem ho prozkoumal. Opět se jedná o soubor komprimovaný ZIPem, v němž se nachází několik adresářů, které mohou ukrývat třeba obrázky nebo jiné přílohy. Samotné informace, jako je obsah dokumentu, metadata a další, jsou uloženy ve formátu xml, který tak není problém rozparsovat a zpracovat v dalších programech.

Práce s databázemi

Úplnou novinkou v nové verzi je možnost práce s databázemi. Tuto vlastnost měly donedávna jen komerční StarOffice. Jedná se o kompletní databázový engine, který umožňuje v grafickém prostředí programu Base zpracovávat databázová data. Pro zpříjemnění práce slouží uživatelsky přítulní průvodci.

Base je obdobou programu Access z balíku MS Office a nabízí podobnou funkcionalitu.

Co by to ještě chtělo

Stále chybí nativní podpora pro import obrázků ve formátu SVG, o který je v poslední době velký zájem. Není proto možné přímo využít například databázi clipartů Open Clip Art Library a obrázky si nejdřív musíte v něčem překonvertovat.

Další nepříjemnou vlastností je závislost na Javě. Bohužel, s programem Base se na ní OOo staly ještě závislejšími, protože celý databázový stroj je napsán právě v ní. To je pro mnoho uživatelů velkou skvrnou na jinak čistém a uhlazeném kabátku OOo a je vyvíjen tlak na to, aby se balík od Javy úplně očistil. Zdá se, že tomu tak ještě dlouho nebude.

root_podpora

Co se týče často proklínané rychlosti, žádná výrazná změna vidět není. Writery z obou verzí mi startovaly naprosto stejnou dobu (měřeno vícekrát). Na druhé straně s dnešními stroji je balík velmi dobře použitelný a těžko lze předpokládat, že má některá sekretářka na stole Pentium na 200 MHz. Alespoň to není pomalejší, což je jistě také úspěch, vzhledem k tomu, že nová verze obsahuje více funkcí.

Verdikt

Nová verze OOo je určitě krokem správným směrem a sleduje moderní trendy. Proto vlastně není žádným překvapením, ani vás jinak neohromí. Není to proto, že by neobsahovala nic nového, ale spíš proto, že je přesně taková, jaká být má. Vždyť o nových funkcích jsme slyšeli už pěkně dlouho. Tak tedy … jděte do toho.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.