Hlavní navigace

Opera Mobile má stále co nabídnout

10. 7. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Přestože společnost Opera Software pracuje na zbrusu novém prohlížeči pro Android a iOS, řada uživatelů stále nedá dopustit na léty prověřený prohlížeč Opera Mobile. O veterána mezi mobilními prohlížeči je stále zájem. Rozhodně nejde o žádnou nostalgii či neochotu zvykat si na modernější webový prohlížeč.

Třetím browserem pro mobilní zařízení s populárním systémem Android, který si v rámci seriálu Moderní webové prohlížeče představíme, je Opera Mobile z produktového portfolia společnosti Opera Software. StatCounter uvádí, že celkový tržní podíl prohlížečů této norské softwarové společnosti pro mobilní zařízení v červnu 2013 činil 16,06 %.

Jaké zastoupení má konkrétně Opera Mobile však StatCounter neudává. Opera Mobile se dlouhé roky skrývala ve stínu prohlížeče Opera Mini. Původně šlo totiž o J2ME aplikaci, která si nacházela cestu do klasických mobilů. Verze pro chytré mobily a tablety s různými systémy přišly na scénu později. Naopak Opera Mobile byla již od svých začátků prohlížečem pro chytré mobily.

Opera Mobile původně podporovala Symbian S60 a Windows Mobile, tedy nejrozšířenější systémy chytrých mobilů předchozí generace. Přestože byla dlouho zpoplatněná, své uživatele si našla. Nabízela totiž podstatně větší komfort než třeba mobilní Internet Explorer integrovaný do Windows Mobile. S příchodem a rozmachem systému Android přišla verze i pro tento open source počin z dílny Googlu.

Později byl vývoj pro systémy Symbian a Windows Mobile ukončen, protože jejich tržní význam začal prudce klesat. Microsoft nahradil Windows Mobile platformou Windows Phone, na níž vsadila Nokia, která se tak rozloučila se systémem Symbian. Ten chtěla nahradit již dříve, ovšem původně vlastní platformou Maemo a později systémem MeeGo, na kterém spolupracovala s Intelem.

Nejnovější Opera Mobile je k dispozici pro Android 1.6 a vyšší. Na platformu iOS chytré elektroniky značky Apple má Opera Mobile dveře zavřené, protože používá vlastní jádro Presto. I proto Opera Mobile píše poslední kapitoly své existence. Společnost Opera Software ji chce nahradit novým prohlížečem nesoucím název Opera stejně jako prohlížeč norské firmy pro osobní počítače (dochází tedy ke sjednocení značky).

Nová mobilní Opera stejně jako nová verze prohlížeče Opera pro osobní počítače vychází z open source projektu Chromium. Opera Software již nemíní nadále používat vlastní uzavřené jádro Presto, nýbrž WebKit a později od něj odvozený Blink, což je chystané vlastní jádro projektu Chromium donedávna sázející na rovněž open source jádro WebKit.

Nová mobilní Opera bude podporovat jak Android, tak iOS, ovšem zatím je k dispozici jen její rozpracovaná verze pro Android 2.3 a vyšší, která ne všem uživatelům vyhovuje. Opera Software tak po nátlaku uživatelů znovu nabídl prohlížeč Opera Mobile v katalogu aplikací Google Play, ovšem nově s přídomkem Classic.

Prohlížeč spíše pro mobily než pro tablety

Stejně jako konkurenční Mozilla Firefox pro Android i Opera Mobile v jedné aplikaci přináší dvě různé varianty řešení uživatelského rozhraní. První je optimalizována pro zařízení s menším displejem, tedy zejména pro chytré mobily. S druhou variantou se lze setkat na zařízeních s větším displejem, jako jsou tablety, ovšem o nějaké výrazné optimalizaci pro tablety se hovořit nedá.

Naopak první varianta uživatelského rozhraní určená především chytrým mobilům je velmi vydařená. Lišta s navigačními tlačítky a dalšími ovládacími prvky se nachází vždy u spodního okraje displeje, takže je snadno dostupná pro palec. Přímo nad lištou (tedy opět ve spodní části displeje) se otevírá hlavní menu i přepínání mezi otevřenými stránkami. Nic tedy nebrání v pohodlném ovládání mobilu jednou rukou.

Opera Mobile je skvěle optimalizovaná pro menší displeje chytrých mobilů. Bez problémů ji lze ovládat jednou rukou.

V horní části displeje se nachází lišta, na které je vedle sebe pole s webovou adresou a samostatné specializované vyhledávací pole, které umožňuje snadné přepínání mezi různými vyhledávači. Výchozímu webovému vyhledávači lze ovšem jednoduše položit vyhledávací dotaz i přes pole s webovou adresou.

Mohlo by se zdát, že dvě různé lišty zbytečně zmenšují prostor pro zobrazování webových stránek na nevelkých displejích mobilních telefonů, ale není tomu tak. Horní lišta se automaticky skrývá při posunutí stránky dolů. V nastavení je pak možné nechat skrýt i spodní lištu s tím, že pro její vyvolání stačí stisknout hardwarové tlačítko Menu mobilního telefonu (nebo ekvivalentní).

Opera Mobile navíc podporuje skrytí systémové notifikační lišty, takže na displeji může být zobrazen pouze webový obsah, přičemž spodní nebo horní lištu si lze vyvolat jen v případě potřeby. Opera Mobile je tak velmi atraktivním prohlížečem i pro zařízení s opravdu malými displeji. Naopak druhá varianta rozhraní pro tablety působí poněkud provizorně.

Opera Mobile umožňuje zužitkovat maximum prostoru, který nabízí menší displeje chytrých mobilních telefonů.

Společnost Opera Software sama přiznává, že optimalizace browseru Opera Mobile pro tablety není z nejlepších, což prý byl jeden z důvodů koupě společnosti SkyFire stojící za stejnojmenným mobilním prohlížečem. Opera Software chce těžit ze zkušenosti jeho tvůrců při optimalizaci prohlížeče pro zařízení s větším displejem.

Opera Mobile na tabletech sice používá odlišnou podobu uživatelského rozhraní než na chytrých mobilech, ale o nějaké výrazné optimalizaci pro displeje tabletů nemůže být řeč.

Opera Mobile na tabletu víceméně pouze spojí dvě zmiňované lišty do jedné zobrazující se napevno u horního okraje displeje. Větší úhlopříčku displeje však nereflektuje podoba hlavní nabídky a především řešení přepínání mezi více otevřenými stránkami, které by při větší dostupné zobrazovací ploše mohlo být komfortnější.

Skvělé přizpůsobení webů malým displejům

Neoddiskutovatelnou předností prohlížeče Opera Mobile je schopnost přizpůsobení zobrazení webových stránek na malých displejích mobilních zařízení. Pomocí dotykového gesta lze jednoduše zoomovat, přičemž souvislý text se ve výchozím nastavení automaticky formátuje pro co nejpříjemnější zobrazení.

Nejen, že se ve výchozím nastavení automaticky zalamuje, ale zároveň si drží odstup od okrajů displeje. Samozřejmě, že víceméně všechny modernější mobilní prohlížeče se snaží o totéž, ovšem ne vždy s tak uspokojivými výsledky. Zkušenosti společnosti Opera Software s vývojem prohlížečů pro mobilní telefony jsou zde zkrátka patrné.

Opera Mobile též umožňuje přednastavit automatické zoomování celého obsahu webových stránek, nikoliv jen textu jako třeba Mozilla Firefox pro Android. Další zajímavou funkcí je možnost nechat si vykreslovat webové stránky v jednom sloupci, kdy se sice rozbije jejich layout, ale vůbec není nutný horizontální posun, nýbrž pouze vertikální, což je na displejích mobilů přirozenější.

Automatické zalamování textu v kombinaci s automatickým zoomem přináší dobré přizpůsobení webů mobilním zařízením.

Opera Mobile je díky jádru Presto schopná zobrazovat webové stránky na stejné úrovni jako Opera pro osobní počítače. Z technického hlediska tak není nutné spoléhat se na zjednodušené mobilní mutace webových stránek. Například na tabletu, kde je k dispozici dostatečně velká zobrazovací plocha, prohlížeč Opera Mobile umožňuje bez problémů zobrazovat webové stránky jako na počítači.

Opera Mobile na rozdíl od prohlížeče Opera Mini vykresluje webové stránky stejně jako Opera pro osobní počítače.

V nastavení prohlížeče si uživatel může vybrat, jestli se má Opera Mobile identifikovat jako prohlížeč mobilního zařízení nebo osobního počítače. Tím lze ovlivnit automatické přesměrování na zjednodušenou mobilní verzi, ovšem ne vždy. Záleží, co vše konkrétní web zohledňuje při rozhodování o přesměrování.

Podpora webových aplikací je o něco horší, protože Opera a potažmo Opera Mobile často nepatří mezi prohlížeče, na které by se při vývoji webových aplikací vždy bral ohled. Tu a tam zkrátka něco nefunguje tak, jak má, což je jeden z argumentů, proč společnost Opera Software po téměř dvaceti letech opouští své vlastní jádro Presto.

Zatím to totiž fungovalo tak, že se Presto muselo přizpůsobovat webovým aplikacím. Jádra Trident, Gecko či WebKit jsou na tom díky svému významnému zastoupení v prohlížečích pro osobní počítače přesně opačně. WebKit navíc hraje prim mezi prohlížeči pro Android a iOS. Není tedy divu, že se společnost Opera Software rozhodla přejít právě na WebKit a později na od něj odvozený Blink.

Opera Mobile stejně jako třeba Mozilla Firefox podporuje Flash Player, pokud je na zařízení k dispozici. Ve výchozím nastavení je ale Flash blokován. Neruší tak poblikávající reklama na webových stránkách, která má i nezanedbatelný vliv na výdrž baterie a objem stažených dat. Uživatel si tak může ťuknutím spustit jen ten element, který opravdu chce. Třeba přehrávač s videem.

Po spuštění prohlížeče uživatele přivítá obrazovka Speed Dial, která se pro browsery společnosti Opera Software stala již charakteristickou. Oproti napodobujícím řešením v některých konkurenčních prohlížečích Speed Dial v browseru Opera Mobile nezobrazuje nejčastěji navštěvované weby, ale pouze weby, které si uživatel sám na tuto obrazovku přidá. Přizpůsobení je velmi jednoduché.

Speed Dial nabízí i Opera Mobile pro Android.

Nový web lze na obrazovku rychlé volby přidat přímo z ní. Podporováno je také přeskupování webů, respektive různých tlačítek s náhledy, po pro otevření vybraných webů. Přidat stránku na obrazovku Speed Dial lze též přes symbol hvězdičky v adresním řádku, který také umožňuje přidat aktuálně zobrazený web mezi záložky nebo umístit zástupce na domovskou obrazovku systému.

Díky hvězdičce v adresním poli lze aktuálně zobrazenou stránku uložit mezi záložky, vložit na obrazovku Speed Dial nebo vytvořit jejího zástupce na systémové domovské obrazovce.

Samozřejmostí je podpora více otevřených stránek najednou. Přepínání mezi nimi připomíná hrací karty srovnané v ruce. Nejen vzhledově, ale i funkčně, protože mezi otevřenými stránkami se přepíná velmi podobně, jako když hráč chce vynést kartu. Pro menší displeje mobilů jde o zajímavé řešení, nicméně na tabletech by nebylo od věci zúročit větší displej.

Opera Mobile pro přepínání mezi více otevřenými stránkami bohužel nevyužívá efektivně prostor, který jí nabízí tablety.

Opera Mobile podporuje službu Opera Link, díky níž lze synchronizovat právě nastavení obrazovky Speed Dial, uložené záložky anebo používané vyhledávače napříč všemi prohlížeči norské softwarové firmy. Nejen mezi browserem Opera Mobile na různých zařízeních, ale také křížem mezi multiplatformními prohlížeči Opera pro osobní počítače a Opera Mini pro mobilní zařízení.

Díky službě Opera Link lze mezi prohlížeči Opera, Opera Mobile a Opera Mini synchronizovat záložky, nastavení obrazovky Speed Dial a používané webové vyhledávače.

Chybí však podpora synchronizace hesel či historie. Oproti prohlížečům jako je Google Chrome, Mozilla Firefox či Maxthon také Opera Mobile nepodporuje přenos aktuálně či naposledy otevřených stránek z jednoho zařízení do druhého, což je velmi praktická funkce při přechodu např. od počítače k tabletu a podobně. 

Ochrana soukromí nenásleduje moderní trendy

V oblasti ochrany soukromí Opera Mobile nenabízí funkce známé z konkurenčních prohlížečů. Speciálně v této oblasti je zřejmé, že vývojáři prohlížeče v posledních letech víceméně přešlapovali na místě, pokud jde o doplňování nových funkcí. Chybí anonymní režim, který by si našel využití na sdílených mobilních zařízeních bez podpory různých uživatelských účtů.

Opera Mobile nepodporuje Do Not Track, což v praxi zase žádné drama není. Jak známo, tak koncepce Do Not Track je založena na dobrovolnosti, což je v daném kontextu hodně naivní. Lepší ochranou proti stopování na webu je vypnutí podpory cookies třetích stran, ovšem i tato funkce prohlížeči Opera Mobile chybí. Podporu cookies lze vypnout pouze celkově.

V ochraně soukromí Opera Mobile zaostává za konkurencí. Chybí například i triviální blokování cookies třetích stran.

Zamrzí také absentující podpora master hesla pro ochranu přístupu k uloženým heslům pro různé webové stránky a služby. Ukládat hesla v mobilním zařízení bez master hesla není nejlepší nápad, protože mobil či tablet se snadno ztratí nebo odcizí. Pro zneužití uloženého hesla (byť třeba v žertu) jej stačí nechat chvilku bez dozoru někde ležet.

Opera Turbo? Pro české mobilní sítě jako stvořená

Opera Mobile stejně jako desktopová Opera podporuje funkci resp. službu Opera Turbo. Při její aktivaci požadovaný webový obsah proudí přes servery společnosti Opera Software, kde dochází k jeho kompresi. Do samotného mobilního zařízení se tedy stahuje menší objem dat, což vede k rychlejšímu načítání webových stránek a úspoře datového limitu mobilního připojení.

Obojí se v České republice opravdu hodí. Na většině území je k dispozici pouze signál sítí druhé generace, potažmo datové technologie GPRS a EDGE. Sítě třetí generace žádného z triumvirátu velkých operátorů nepokrývají více než polovinu území (neplést s pokrytím populace) a jejich budování de facto skončilo. Datové limity jsou pak ve srovnání se zahraničním značně nevýhodné.

Opera Turbo slibuje uspořit nějakých 70 % až 80 % datového provozu při surfování po webu, což se v praxi také děje. Oddaluje se tak tvrdá srážka se stropem datového limitu, po jehož překročení operátoři nastavují umělé rychlostní omezení, které dává vzpomenout na rané časy vytáčeného připojení přes pevnou telefonní linku. Opera Turbo je tedy vítaná funkce.

Funkce Opera Turbo se při stavu českých mobilních sítích a datové nabídce operátorů více než hodí.

Aktivovat ji lze volitelně. Popřípadě je možné ji nechat automaticky aktivovat jen při přechodu z WiFi na připojení přes mobilní síť. Další možností pro zvýšení rychlosti načítání webů a snížení objemu přenášených dat je zákaz načítání obrázků. Smutné je, že i v roce 2013 je v České republice tato funkce stále relevantní, přestože třeba mobilní Google Chrome s ní už vůbec nepočítá.

Hodit se též může podpora ukládání stránek do paměti zařízení pro jejich pozdější prohlížení bez momentálního přístupu k Internetu. Zatímco mobilní Mozilla Firefox používá export webové stránky do PDF souboru, tak Opera Mobile ukládá webovou stránku offline klasickým způsobem, nicméně díky jednoduchému správci stránek uložených offline je to spíše plus než mínus.

Celkově se Opera Mobile jeví jako velmi dobrá volba pro chytré mobily. Optimalizace pro tablety pokulhává zejména v tom ohledu, že Opera Mobile zbytečně využívá příliš kompaktní ovládací prvky, přestože velikost displej dovoluje nabídnout například více ergonomické přepínání mezi panely jako je „kolotoč“ v nové mobilní Opeře nebo postranní panel ve Firefoxu pro Android.

root_podpora

Současná Opera Mobile působí poněkud nevyváženě. Přínos funkce Opera Turbo či vynikající přizpůsobení zobrazované stránky i nejmenším displejům kontrastuje s limitovanými možnostmi synchronizace, chybějící podporou přenosu otevřených stránek z jednoho zařízení do druhé, absentujícím anonymním režimem a blokováním pouze cookies třetích stran.

Nová mobilní Opera přináší některá zlepšení, ale zároveň se setkává s četnou kritikou uživatelů zvyklých na prohlížeč Opera Mobile. Stále jde však o rozpracovaný projekt. Více o něm si můžete přečíst v článku Opera prochází znovuzrozením, sází na open source základy a úspornější datový provoz na serveru Lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.