Hlavní navigace

Ortho Robot: když se kolem vás točí svět

11. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ortho Robot je další logická hra od týmu Stabyourself. Stejně jako dříve recenzovaná hra Mari0, se lehce inspiruje hrou Portal, ale půjčuje si od ní spíše grafický styl než herní mechanizmy. Vžijte se do role robota, kterému dochází baterie a snaží se dostat na místo dobití a může otáčet celým robotem.

Nedávno jsme na Rootu recenzovali hru Mari0. Jednalo se o zkřížení logické FPS akce Portal a klasiky všech klasik skákačky s italským instalátorem Mariem. Za tímto netradičním mixem stálo herní studio Stabyourself. I v případě Ortho Robot se malinko Portálem inspirovalo. První teasery z Portalu totiž ukazovaly 2D animaci panáčka, jak za pomocí portálové pistole řeší jednotlivé hádanky. V podobném stylu se nese i Ortho Robot, jen ty herní prvky jsou malinko jiné.

Příběh je vedlejší, jde o herní principy

Epický příběh aby člověk u logických her pohledal a ani Ortho Robot není žádnou výjimkou. Jste skoro až násilně, bez zbytečných řečí kolem, vrženi do hry. Okénko s krátkým textem vám ve stručnosti vysvětlí pravidla hry a můžete se dát do hledání správné cesty. Cílem je vždy dojít na zelené políčko, aby se váš robot mohl dobít. V konečném součtu bodů se počítá vaše rychlost a počet tahů, které urazíte.

Obrázky ze hry Ortho Robot

Nejedná se ale o labyrint či posouvání dílků, abyste vytvořili cestu k cíli. Pohybujete rovnou s celým prostorem. Autoři tento trik nazývají CSWD a pomáhá vám podobně jako teleport překonat obrovské vzdálenosti. Jde vlastně o optický klam. Když se podíváte na mapu z boku, tak kostičky v pozadí vypadají, jako že leží vedle sebe. Pak je můžete s robotem přejít. Stručně řečeno, 3D prostor se změní na 2D.

Proč si to trochu nezkomplikovat?

Není to ale tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Do bílých dílků, jenž od sebe nerozlišují vzdálenost, jsou zamíchány ještě červené. Ty fungují na malinko jiném principu. Pokud se například podíváte na arénu ze shora a jedna z červených kostek je výš než druhá, neprojdete dál. Poznáte to velmi jednoduše. Pozadí za vámi zčervená jako semafor na křižovatce.

Obrázky ze hry Ortho Robot

Pokud chcete své konečné skóre ještě malinko vylepšit, můžete se pokusit sesbírat všechny peníze na mapě. Většinou jsou tam tak dvě mince. Vtip tkví v tom, že při hledání způsobu, jak se k nim dostat, vám utíká čas navíc a také přibývají tahy. Někdy je tak opravdu velké dilema, zda se vyplatí pro lesklý plíšek oklikou dojít nebo zamířit rovnou do cíle. Já například se sbíráním začal až při opětovném hraní.

Jde hlavně o přehlednost

Jak už jsem psal, Ortho Robot se inspiruje Portalem. Grafická stránka je tedy dost podobná výukovým videím v teaseru a tutoriálu hry. Vše jen není tak hezky uhlazené a váš avatar vzhledem připomíná spíše robota než člověka. Prostor v pozadí je neustále v pohybu a reaguje na váš pohyb. Někdy jsem měl drobný pocit, že jsem na tripu, ale alespoň vám z toho není špatně jako u jiných psychedelicky laděných her.

Obrázky ze hry Ortho Robot

Zvuková stránka je velmi střídmá. Pokud nepočítám těch pár elektronických zvuků, které občas zapípají, naleznete ve hře pouze dvě hudební skladby. Jedna je určená jen pro hlavní menu a druhá hraje při řešení úrovní. Překvapivě, ač se jedná pouze o dvě písničky, jsou velmi chytlavé. Docela mě při hraní dostaly do nálady a udržovaly rychlé tempo při řešení hádanek. Neměl jsem náladu nikde okounět a zvažovat každý krok, což se nakonec projevilo v dobrém čase, ale bohužel i množství použitých tahů.

Cloud 24 - tip 1

Málo obsahu a pomalu se stupňující obtížnost

Ortho Robot bohužel disponuje pouze šestnácti úrovněmi. Není to moc, neboť tři třetiny hry dokončíte pomalu s prstem v nose. Obtížnost se stupňuje opravdu pomalu, což je škoda. Čekal bych, že při tak malém počtu levelů budu mít po šesté úrovni co dělat, abych přišel na správné řešení. Celou kampaní tak proletíte, pokud se někde nezaseknete, za necelou hodinu. Problém by mohl vyřešit editor tratí, ten ale hra na rozdíl od předchozího kousku studia Stabyourself Mari0 neobsahuje.

Obrázky ze hry Ortho Robot

Závěr a konečné hodnocení

Pokud nečekáte nic velkého, můžete si s Ortho Robot dobře ukrátit třeba pauzu na oběd. Herní doba se pohybuje kolem jedné hodiny a vaše hlava nebude zrovna dvakrát namáhána. Je velká škoda, že autoři neposkytli hráčům víc obsahu. Hra disponuje dobrým nápadem s velkým potenciálem. Takhle se ale jedná spíš o demonstraci herních možností, než o plnohodnotný herní zážitek.

Výhody

  • Dobrý nápad

  • Zábavná hratelnost

  • Hudba

Nevýhody

  • Málo levelů

  • Pomalu se stupňující obtížnost

Byl pro vás článek přínosný?