Hlavní navigace

Názor k článku Otevření 602SQL Serveru: s křížkem po funuse od Biktop - Argumenty jsem naznačil - pokud vyvinu nějakou věc,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2007 0:54

    Biktop (neregistrovaný)
    Argumenty jsem naznačil - pokud vyvinu nějakou věc, tak se sluší ji opatřit takovou dokumentací, aby kdokoliv, kdo o ni projeví zájem, ji mohl plnohodnotně využívat. V takovém případě může překladač dělat kdokoliv, když má dostatečnou dokumentaci k procesoru. Skutečně minimálně máte pravdu v případě, že by ten překladač psal sám návrhář procesoru, který přesně ví (alespoň někdy :-), proč kde jakou věc řešil zrovna tak nebo tak a jak zamýšlel její použití ve vyšších vrstvách. V případě vývojáře počítače už tento argument ustupuje prakticky na nulovou úroveň (zde už se jedná spíše o knihovní funkce nežli o překladač a generování kódu) a v případě vývojáře operačního systému už žádná souvislost nemůže (by neměla) existovat - pokud v daném OS nejsou nějaká nedokumentovaná volání a různá dvojznačná řešení, o jejichž vnitřním uspořádání a tedy vhodnosti k využití ví jen autor systému. Pokud takové věci přítomny jsou, pak to zavání nekalou obchodní praktikou. Úkolem překladače je generovat object kód a ten může s s hardwarovým řešením počítače s výjimkou procesoru nebo dokonce OS souviset jen velmi, velmi okrajově (např. využití různých rutin pro dělení nebo FP aritmetiku, pokud nejsou dostatečně implementovány přímo v procesoru - ovšem i to je vlastně nakonec záležitost linkeru a knihoven, byť pro programátora spíše transparentní).
    V jakém okamžiku se tedy podle vás může projevit výhoda, že autor překladače je zároveň autorem systému, pro nějž překladač píše (pochopitelně sem nepočítám knihovny)?