Hlavní navigace

Paintball 2

2. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zdrojové kódy engine legendární hry Quake 2 jsou už k dispozici nějaký ten pátek. Je proto logické, že vznikla řada projektů, které se rozhodly kódy využít a založit na nich vlastní hry. Jednou z těchto her je i Paintball 2. Pojďte si po sobě zastřílet barevnými kuličkami.

Pokud jste už někdy hráli paintball, asi víte, že je to dost náročná zábava. Na začátku potřebujete spoustu vybavení jako jsou maskáče, pořádné boty, maska, zbraň, kuličky a nádobky s CO2. Taky budete potřebovat solidní fyzičku, protože paintball je docela běhačka*.

* Posledně jsem nemohl týden chodit dolů se schodů.

Když ovšem všechny tyhle předpoklady máte, zažijete opravdu skvělou hru. Když se vám ale nechce investovat a už vůbec ne vybíhat do deštivého počasí v nějakých maskáčích, pak máte ještě možnost zahrát si paintball na svém počítači.

Jako Quake 2

V úvodníku jsem se zmínil, že dnešní hra je postavena na motoru klasického Quake 2. Ten sice není ještě tak nablýskaný a vyšperkovaný jako Quake 3, ale myslím, že zábavy si s ním užijeme dost.

Samotný kód hry Quake 2 byl uvolněn pod licencí GNU GPL. Také hra Paintball 2 tedy musí být (a je) pod licencí GNU GPL. Vše je k dispozici ve formě zdrojových kódů.

Paintball2 1

Instalace je ovšem triviální, protože jsou k dispozici i binární balíčky pro MS Windows i Linux. Navštivte tedy stránky projektu a především stahovací sekci, kde najdete vše potřebné. Neklikejte ovšem přímo na název balíčku, ale raději na Mirror @ sf.net. Při stahování z originálního zdroje totiž musíte být zaregistrováni.

Ve stahovací sekci je také několik odkazů na servery, které obsahují doplňkové mapy. Kdybyste tedy toužili po nových lokacích, určitě na ně zavítejte. V základní instalaci je ovšem 25 docela solidních map, které vám pro začátek stačí.

Balíček, který si stáhnete, má asi 21 MB a stačí jej jednoduše rozbalit někde ve vašem domovském adresáři

# tar -xzf paintball2_build016_linux_full.tar.gz

Objeví se vám adresář paintball2, ve kterém jednoduše spustíte stejnojmenný příkaz.

Paintball2 2

Celá hra je docela dobře dokumentovaná a budete-li mít problém, určitě si nejprve přečtěte FAQ, který vám dá odpovědi na důležité otázky.

Jedém!

Po spuštění si můžete (a měli byste) nastavit oblíbené vlastnosti jako chování myši, klávesové povely a podobně. Pak už můžete jít klidně do toho. K dispozici je několik režimů hry, můžete hrát jak po síti, tak i s automatickými protivníky zvanými boti. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, stačí ve hře pomocí klávesy označené jako ~ vyvolat konzolu a napsat do ní sv addbot. Tím je přidán jeden umělý hráč navíc.

Boti vás bohužel neoslní inteligencí a jen jednoduše běhají a střílí. Na druhou stranu totéž dělá většina začátečníků, takže musíte prostě počítat s tím, že je s trochou taktiky dokážete vyřídit.

Paintball2 3

Na začátku hry proběhne vždy krátký odpočet a hra začíná. Na rozdíl od reálného paintballu jsou po celých mapách rozmístěny důležité objekty jako jsou zejména zbraně a náboje. Každý hráč je označen barvou svého týmu a střílí automaticky i stejnobarevné kuličky. Jejich množství je stejně jako v případě opravdové hry docela vysoké a budete jich chrlit poměrně vělké množství.

Kromě kuliček samotných je ještě potřeba dát si pozor na zásobu CO2. Bombičky s tímto stlačeným pohánědlem je potřeba také zavčasu vyměnit tou správnou klávesou, jinak se dočkáte nepříjemného překvapení.

Každé kolo je časově omezeno, aby hra lépe ubíhala. Obvykle je ovšem úkol splněn mnohem dříve než dojde na časový limit, takže se nemusíte obávat nějakých dlouhých prostojů.

Paintball2 4

Pokud jste zvyklí na to, že musíte ve 3D hrách do každého mutanta střelit alespoň třicetšestkrát, asi budete mile potěšeni. V paintballu platí jakýkoliv zásah do libovolné části těla (nebo zbraně) za vyřazovací. Ovšem pro všechny hráče, takže zapomeňte na nesmrtelnost a neprůstřelné vesty.

Závěrem

Pokud už máte po krk motorových pil, chapadel, granátů a ustřelených hlav, možná vám přijde vhod tahle o něco méně militantní hříčka. Buďto vám vyplní čekání mezi opravdovou hrou s kamarády v lese, nebo vás naopak k paintballu přitáhne. Kdo ví.

root_podpora

Každopádně díky poměrně nízké inteligenci botů se vyplatí domluvit pár kamarádů a dát si pár her po síti nebo rovnou zorganizovat LAN párty. Nevíte, co to je? To se stačí domluvit, přinést pár počítačů ke kolegovi do garáže a hrát, hrát, hrát a hrát.

Každopádně vám přeji, aby se vaše „OUT!” ozývalo na hřišti co nejméně.

Hráli jste někdy paintball?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.