Hlavní navigace

Názor k článku Pavel Šnajdr, vpsFree.cz: komerční hosteři nás nemají rádi od PetrS - Pokud lze nabízet virtuál za 30 Kč/měsíc proč...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 5. 2012 13:19

    PetrS (neregistrovaný)

    Pokud lze nabízet virtuál za 30 Kč/měsíc proč pak členství v neziskovém sdružení stojí 300 Kč/měsíc? Že by někde řádová chyba ve výpočtu ? Tak levně to prostě nevyjde. V současné době příjmy z provozu http://www.4smart.cz pokrývají náklady na odpis hardware, elektřinu, konektivitu a ip adresy. Člověka který se o to stará - a to je to naprosto to nejdražší - platíme z jiných příjmů. Pokud bychom počítali celkovou bilanci 4smart včetně platu pana Maráka, můj odhad je ztrátovost cca půl milionu korun. S tím jsem ale počítal a neliší se to od mých odhadů. Jsou to náklady na vývoj. Projekt považuji za životaschopný a užitečný.
    Pokud je váš virtuál šetrný, 30 Kč měsíc vám bude opravdu na běžný spíše méně zatížený server bez veřejné ip adresy stačit. 4smart je vhodný právě pro hardwarově méně náročné projekty, kterých ale početně dost dobře může být nejvíce. Navíc každý někdy začíná a pro nějakého studenta platit jinde 300-800 Kč/měsíc za vlastní virtuál kde nejste brutálně omezení pamětí může být prostě zbytečný luksus. Nemluvě o pohodlí experimentovat.
    Myslím, že jsme co se týče způsobu účtování světový unikát. Nebo o něčem podobném víte ? Ano existují služby, kde zaplatíte jen za paměť a procesory které si nastavíte. My jsem ale o kus dál. Neplatíte za to, co si nastavíte, ale za to co opravdu využijete (alokujete), což často bývá několikanásobně méně a závisí na opravdové zátěži serveru !!! Nebo snad jste někde něco podobného viděli ?

    Nejvíce potíží máme s disky. Ty na sebe bohužel stále nevydělají. Tam matematika, že si nakoupíte dva 2T serverové disky za cca 10000 Kč, dáte je do raidu a pak každému virtuálu můžete dát třeba 50 G rozhodně neplatí. Každá disková hlava totiž dovede spolehlivě a rychle obsloužit jen hodně omezené množství virtuálů ...
    Pokud je na jednom disku více virtuálů, je to pomalé a disky se kazí v řádech měsíců.
    I když má disk záruku pět let, dovozci/výrobci si nechtějí krátit zisky a disky stále označují za fungující i když disky samotné jsou už ve stádium umírání a do raidu nepoužitelné. To je naše zkušenost. Přecházíme na SSD. Počet zápisu technologie SSD zdá se není pro nás omezující, disky se kazí jiným způsobem než že by došlo množství zápisů. Rozhodně ale neplatí životnost jak se píše na krabici. To je jen marketingový blábol. Opravdová střední doba mezi poruchami při našem zatížení je podle našich zkušenosti spíše v řádech měsíců než miliónů hodin. Zatím se pokazili 3 disky od dvou různých výrobců. SSD disk pokud mu dojde dovolené množství zápisů by měl začít být read only. Disky se ale kazí jiným způsobem. Možná máme na disky smůlu a kapli jsme na nějakou vadnou sérii.
    Pro uložení jednoho virtuálu je nutné mít místo hned na třech discích, z čehož dva jsou SSD. Jeden na hlavním server, druhý na záložním + třetí již běžný disk na noční zálohy.

    Dva ostré servery mají u nás jeden stejně výkoný záložní server kde jsou znovu i všechny disky se stále aktuální kopií dat.

    Další věc, je že patrně počítáte s dnešní cenou. Pokud se bere, že životnost hardware je 3 roky, nelze cenu kolik by služba měla stát určovat podle toho kolik stojí hardware nyní. To by někdo mohl za rok přijít s tím, že jste předražený. To by pak noví zákazníci běžící na novějších strojích měli cenu nižší než stávající zákazníci, běžící např. na 2 roky starých strojích. Férovější by bylo kolik hardware stál před rokem a půl.
    Nebo by to asi chtělo počítat s nerovnoměrným odpisem. Prvního půl roku největší odpis a pak by se odpis mohl snižovat, protože lze předpokládat, že hardware bude levnější a výkonnější. Nebo počítat s tím, že by nový stroj měl být plně odepsán už za rok a půl.
    Další věc je, jestli děláte propočet s hardwarem určeným na servery, nebo pro hraní her. Hlavně cena rozdílu pamětí je naprosto propastná.