Hlavní navigace

Plány pro Unity 8 – Desktop Ubuntu

22. 10. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Překlad blogpostu šéfa týmu Canonicalu pro Ubuntu Desktop popisující současné plány s desktopovým prostředím Unity, postup, jakým pro dosažení svých cílů pracují, pár snímků obrazovek nového prostředí a krátký postup, jak Unity Desktop Preview vyzkoušet. Uzavírá výzvou: „hledáme testery“.

Na blogu Michaela Halla píše jako host Will Cooke, nový vedoucí týmu Canonicalu pro Desktop, zatímco probíhají práce na nastavení blogu pro něj na adrese unity.ubuntu.com, kde můžete najít více o Unity 8 a zjistit, jak se můžete zapojit.

Přeloženo s laskavým svolením původního autora.

Úvod

Will Cooke, Canonical

Pochopitelně, většina novinek o Ubuntu za poslední dobu se soustředila na mobily, a protože se blíží začátek prodeje prvních zařízení, vzniká kolem toho mnoho očekávání a rozruchu. Desktop Ubuntu zatím nespal. Mnoho úsilí jsme věnovali přemýšlení a plánování, čím by se desktop měl stát v budoucnu, kdo jej bude používat a na co jej bude používat. Veškerá práce, která probíhá na telefonech bude přímo použitelná i na desktopech, protože budou využívané stejné zdrojové kódy. Všechny aplikace, úpravy uživatelského rozhraní, všechno co dělá aplikace bezpečnými a stabilními, všechno se aplikuje i na desktop. Náš plán je mít jeden konvergovaný operační systém pro použití na desktopech ve verzi 16.04.

Náš plán

Během začátků vývoje Unity 7 jsme se něco naučili. Jak to bylo:

  • 11.04: nové Unity jako výchozí
  • 11.10: nová verze Unity
  • 12.04: Unity v LTS

Tentokrát jsme se rozhodli pro jiný přístup – udržet stejný, stabilní desktop Unity 7 jako výchozí a zároveň nabídnout uživatelům možnost používat Unity 8. Jak bude pokračovat vývoj, bude Unity 8 stále lepší a lepší. Bude těžit z pokroku, který přichází z vývoje OS pro telefony a bude těžit z postupného pokračujícího zlepšování jednotlivých nových verzí.

  • 14.04 LTS: Unity 7 výchozí / Unity 8 poprvé jako možnost
  • 14.10: Unity 7 výchozí / aktualizovaná Unity 8 jako možnost
  • 15.04: Unity 7 výchozí / aktualizovaná Unity 8 jako možnost
  • 15.10: potenciálně Unity 8 výchozí / Unity 7 jako možnost
  • 16.04 LTS: Unity 8 výchozí / Unity 7 jako možnost

Jak vidíte, dává nám to celé dva cykly (navíc k tomu, co bylo) k tomu, abychom opravdu dosáhli úrovní kvality Unity 8 na očekávání lidí a nezklamali jsme je.

Jak zajistíme dodání Unity 8 v lepší kvalitě než 7

<a title=„Long Term Support“>Za nejlepší způsob, jak dosáhnout a udržet nejvyšší možnou kvalitu, považujeme metodiku Průběžná integrace. Věnovali jsme množství úsilí automatickému testování – nejlepší testování je takové, které je možné provést snadno. Před každou úpravou děláme revizi změn a jejich schválení – toto je první linie obrany proti chybám. Při každém požadavku na sloučení kódu spouštíme testy, druhá linie obrany proti chybám a regresím – pokud změna něco rozbije, dozvíme se o tom před tím, než se to dostane uživatelům.

Proces PI všechno poskládá do „sila“ – sebeobsažné a kontrolované prostředí, kde zjišťujeme, zda všechno správně vzájemně spolupracuje před tím, než změny konečně uložíme do výsledného obrazu.

A nakonec, máme velké množství testů, které spouštíme na těchto obrazech. Tento přístup k zajištění kvality software, který můžeme nazvat „pásy a brzdy“, celý probíhá automaticky. Vidíte, že otázku kvality našeho software opravdu bereme vážně.

Co s Unity 7?

O Unity 7 a Compiz se stará tým zaměřený na údržbu a opravu chyb, takže se kvalita zvedá s každou další verzí. Například

  • došlo k opravě problému změny pracovní plochy oken v případě odpojení monitoru,
  • pokud máte myš se šesti tlačítky, funguje,
  • dále byla doplněna podpora nové verze Metacity (potřebné pro běh Gnome2 desktopu).

(A mimochodem množství této práce má původ v komunitě – díky, Albertsi.)

Unity 7 je desktové prostředí pro množství vývojářů software, devops guru, správců cloudové platformy a miliony uživatelů, kteří na něj spoléhají, že jim pomůže při každodenní práci s počítačem. Nechceme, aby už nebyli schopní svou práci udělat. Proto pokračujeme s údržbou Unity 7 a zároveň vyvíjíme Unity 8. Pokud budete chtít zkusit Unity 8 a podívat se, kam míří, můžete. Pokud chcete být schopní udělat svou práci, snažíme se, aby se to vám to dělalo každý den lépe. Nejlepší na tom je, že obě možnosti jsou pro vás dostupné nezávisle na sobě.

Věci, které chceme mít v novém desktopu Ubuntu

  • Aplikace nezávisle na aktualizaci OS. Tradičně byla vydání Ubuntu dodávána s verzemi aplikací dostupnými v době vydání. Když je potřeba, důležité aktualizace a bezpečnostní opravy jsou zpětně vkládány do starších vydání. Ale obecně je na nejnovější a nejlepší verze aplikací třeba čekat do dalšího vydání. Nový balíčkovací systém znamená, že vývojáři aplikací mohou posílat aktualizace jakmile budou připravené a uživatelé je mohou hned využívat.
  • Izolace aplikací. Tradičně mohou aplikace přistupovat ke všemu, k čemu má přístup uživatel: Fotky, dokumenty, hardwarové zařízení atd. Na jiných platformách takové nastavení vedlo ke krádežím dat nebo jejich znehodnocení. Izolace znamená, že bez vysloveného souhlasu je přístup jakékoli Click balené aplikaci zakázán.
  • Kompletní SDK pro psaní Ubuntu aplikací. SDK, které již mnoho lidí využívá k psaní aplikací pro telefon, vám umožní psát také aplikace pro desktop. Ve skutečnosti když píšete aplikaci pro telefon, poběží i na desktopu – není třeba psát zvlášť pro desktop a zvlášť pro telefon, stačí napsat aplikaci pro Ubuntu.

Co už máme

Nejsnadnější způsob, jak vyzkoušet Unity 8 Desktop Preview, je použít dnešní živý obraz Ubuntu Dektop Next. Umožní vám nastartovat počítač do Unity 8 session bez toho, aby se to dotklo instalace vašeho současného systému. 10krokový návod, jak nahrát image na USB flash disk:

  1. Stáhněte si ISO.
  2. Vložte svůj flash disk do USB, ovšem pozor, jeho původní obsah bude smazán.
  3. Otevřete aplikaci Disky.
  4. Vyberte svůj flash disk a klikněte na ikonu ozubeného kola na pravé straně.
  5. Zvolte „Obnovit z obrazu disku“.
  6. Najděte soubor ISO stáhnutý v #1 a vyberte jej.
  7. Klikněte na „Spustit obnovu…“.
  8. Počkejte. (Pozn. překladatele: Na Ubuntu 14.04 je třeba ještě potvrdit tlačítkem „Obnovit“ a pak zadat heslo správce)
  9. Nabootujte a zvolte „Zkusit Ubuntu…“
  10. Hotovo. *

* Prosím všimněte si – v současné době je v systému chyba ovlivňující Unity 8 greeter, který způsobí, že nebudete automaticky přihlášeni, když nastartujete z živého obrazu. K přihlášení je nutné nejdříve nastavit heslo uživateli:

  1. Přepněte do textového režimu (Ctrl + Alt + F1).
  2. Napište „passwd“ a zmáčkněte Enter.
  3. Zmáčkněte Enter ještě jednou a zadáte současné heslo – prázdné.
  4. Vložte dvakrát nové heslo.
  5. Ověřte, že nové heslo bylo úspěšně nastaveno.
  6. Přepněte zpět do grafického prostředí (Ctrl + Alt + F7).
  7. Při přihlášení zadejte nové heslo.

Podívejte se na snímky obrazovky, jak v současné době Unity 8 vypadá:

Tým

Lidé pracující na novém desktopu tvoří několik různých skupin. Máme tým pracující na údržbě a odstraňování chyb Unity 7, kteří jsou také odpovědní za Unity 8 na desktopu a poskytují množství podpory hlavním týmům Unity 8 a Miru. Máme tým Ubuntu Desktop, který je zodpovědný za mnoho aspektů podpůrných technologií, jako jsou knihovny GNOME, nastavení, tisk, konfigurace, stejně jako klíčové desktopové aplikace, jako je LibreOffice a Chromium. V Ubuntu Desktop týmu najdete některé z nejdéle sloužících členů rodiny Ubuntu, někteří z nich tu jsou nejméně deset let.

Jak můžete pomoci

Potřebujeme zaznamenat všechny chyby, které je třeba opravit, abychom mohli z Unity 8 udělat nejlepší desktop. Především potřebujeme lidi, kteří budou testovat obrazy a zaznamenávat chyby. Pokud chtějí vývojáři pomáhat s opravou těchto chyb, budeme rádi. V současné době se soustředíme na zjištění, kde práce udělaná na telefonech nefunguje podle očekávání i na desktopu. Jakmile budou tyto chyby zaznamenané a opravené, můžeme spoléhat na výše popsaný PI systém, že zůstanou opravené.

Odkaz na dnešní obrazy: cdimage.ubuntu.com/ubuntu-desktop-next/daily-live/current/

Chyby: bugs.launchpad.net/ubuntu/+sou­rce/unity8-desktop-session

UX DAy - tip 2

IRC: #ubuntu-desktop na Freenode

Pozn. překladatele: Pro ty, kteří chtějí stahovat a hledat chyby – Unity 8 vypadá hodně jako systém pro telefony, každodenní práce na desktopu v něm bude velmi nepohodlná, přestože když jsem to zkoušel, tak jsem si otevřel prohlížeč a brousil po internetu. Otevřel jsem si poznámky a napsal jsem poznámku. Prohlížel jsem galerii obrázků. Nicméně vyžadovalo to jezdit myší jako prstem po dotykovém displeji. Z tohoto důvodu se Willova výzva nezdá být určena všem, spíše nadšencům.

Byl pro vás článek přínosný?