Hlavní navigace

Názory k článku PocketBook Mini: opravdu kapesní čtečka s 5" displejem

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2014 7:51

    David Šmíd

    Asi bych se hodně rozmýšlel, jestli za patnáct stovek nepořídit radši Kindle.
    Ale někomu může imponovat široká podpora formátů a kompaktnost čtečky - nakonec asi stejně záleží na osobních preferencích.

  • 27. 2. 2014 8:17

    kindle (neregistrovaný)

    Presne tak, za 50 euro + postovne sa da objednat kindle 5 z amazon.de. Treba pouzit sprostredkovatela (mailboxde.cz), lebo nemecky amazon neposiela priamo do Ciech ani Slovensko. Na Slovensko je cena do 10 euro aj s kurierom (do Ciech este menej), do 60 euro si myslim lepsia ponuka nie je.
    Bez wifi a Send to kindle by som citacku nechcel, toto je killer funkcia.

  • 27. 2. 2014 8:29

    David Šmíd

    Přeposlání do ČR stojí 120 Kč, Kindle 49 €, takže do patnácti stovek se to pohodlně vejde, i při dnešním nadsazeném kurzu.

  • 27. 2. 2014 8:02

    To, na co jsem čekal (neregistrovaný)

    Tuto čtečku si určitě pořídím.
    Jen mám dotaz (možná hloupý), dá se ta nabíječka dobíjet přes microUSB nabíječku, které jsou standardně u mobilů?
    Taky by mě zajímalo, zda se dá na to koupit nějaký obal?
    Předem děkuji za odpověď

  • 27. 2. 2014 9:01

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    microUSB má a lze nabíjet úplně stejně jako mobil. Koupi si ale ještě rozmyslete, viz má zkušenost níže.

  • 27. 2. 2014 9:22

    pjk (neregistrovaný)

    To bych nedělal. Display pod 6" nebrat. Jsem sice Pocketbook fanda, ale tahle čtečka není dobrá. Buď si pořiďte Kindla, nebo, pokud vám jde množství formátů, si kupte Pocketbook Touch. Ten má lepší a světlejší display a dotykové ovládání a rychlost má vyhovující.

    Co se týká kvality obrazu u PB, je třeba dát pozor na způsob překreslování obrazovky. Někde se nastavuje, kolikrát se má obrazovka změnit bez toho, aby se napřed kompletně smazala. Má to asi šetřit energii, nebo co, ale vytváří to "chlupatá" písmenka. Nejlepší je nastavit kompletní přepisování při každé změně.

  • 27. 2. 2014 8:59

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Na upřesnění - WiFi čtečka má (viz manuál - http://download.pocketbook-int.com/515/ug/ww/User_Guide_PocketBook_515_ww%28CZ%29.pdf ) a dokonce s novým firmwarem by mělo jít údajně posílat obsah přes mail a čtečka si to stáhne. Funkci se mi ale nepodařilo zprovoznit (wifi ale funkční je a stáhl jsem touto cestou knihy z Obreey.com).

    Rád bych se ale podělil o osobní zkušenost. Jsem dlouholetým uživatelem Kindla, manželka má také Kindla, v rodině jsou další Kindly a jednou Sony PRS-T1. Náš devítiletý syn si už od léta přál mít také svou "elektrickou čtečku" a protože opravdu hodně čte (průměrně 4 knihy měsíčně - výběr veliký od Roalda Dahla přes různé povídkové a pohádkové knížky až po tlusté knížky od Ransomeho a Tolkiena), tak jsme se rozhodli, že čtečku dostane. Zlákala nás předvánoční akce od Palmknih, kde nabízeli PocketBook Mini za korunu (+ 3 tisíce kredit na knížky, který utratíme).

    Před koupí jsem pročetl recenze, které byly na čtečky PocketBook většinou pochvalné, byť to nebylo přímo na Mini, ale na větší sourozence. HW vybavení PB Mini je podobné jako na PB Basic, firmware prakticky stejný, takže věci typu rychlost systému a podpora jsou stejné (navíc ten GHz procesor dával naději, že bude prostředí rychlé). Říkal jsem si tedy, že když je tolik chvály, nebude chybou si PB pořídit. Rozhodnutí bylo ryze finanční (čtečka za korunu, nechtěl jsem zatím synovi kupovat moc drahou "hračku"), ale po recenzích jsem si říkal, že by to nemělo být špatné.

    Když jsem dostal PB do ruky, tak jsem se nestačil divit a těžko hledám aspoň nějaká pozitiva. Jedním z těch pozitiv je velikost, kdy se malý PocketBook vejde i do kapsy dětské bundy, a to včetně dokoupeného pouzdra. A tím výčet pozitiv v podstatě končí. Druhé pozitivum se totiž týká nadšení výrobce, ale to jaksi nestačí...

    Jinak to je jedno zklamání za druhým. Čtečka je neuvěřitelně pomalá, a to srovnávám s tři roky starým Kindlem. Otevření některých knih trvá až 20 vteřin, jakmile je někde v knize větší obrázek, otevření dané stránky znamená zase dlouhé čekání. Samotné čtení už je v pohodě, stránky se "otáčejí" rychle (tedy dokud tam zase není obrázek).

    Čtečka často vytuhne. Zhruba jednou do týdne přijde syn s tím, že mu čtečka nereaguje - na displeji je hlavní menu s přesýpačkami, baterie totálně vybitá (ráno byla plná nebo skoro plná). Scénář je pokaždé stejný - chtěl si vybrat jinou knížku, vlezl na hlavní menu, začalo to přesýpat, tak čekal, až se po minutě přestaly hodiny hýbat a čtečka přestala reagovat. Dlouhé držení vypínače nepomáhá. Teprve až čtečka vymlátí baterii (což jde v takovém případě rychle - za hodinku až dvě je prázdná), tak po připojení na nabíječku čtečka naběhne.

    Prostředí i ovládání je neskutečně těžkopádné, klávesnice u obou kousků (protože jsme zkusili první kus reklamovat a chování je stejné) byla zpočátku tvrdá, některá tlačítka téměř nereagovala (typicky čtyřsměrný ovladač) a oběhala se až po cca dvou týdnech. Displej je v porovnání se starým Kindlem horší, zobrazuje méně odstínů šedé, takže obrázky jsou úplně k ničemu. Překreslování je nespolehlivé, stejná strana se zobrazuje různě. I při zapnutém překreslování černá/bílá (neboli resetování displeje, jak je to popsáno v článku) po každé stránce zůstávají občas na displeji duchy a artefakty.

    Pohyb v menu je fakt strašný, návrat zpět jak v menu, tak i z knihy je naprosto neintuitivní a zdlouhavý. Cokoli nastavit je zdlouhavé a napsat heslo pro wifi bylo... no, nějak nemám slov, pokud si mám vybrat mezi upřímností a slušností.

    Upřímně řečeno - za korunu dobrý, ale dát za to víc jak tisícovku je nesmysl.

    Přitom reakce výrobce jsou vynikající, podpora formátů velmi dobrá, výrobce navíc přidává další věci, takže podpora solidní, ale ty základní věci jim unikají a provedení kulhá na všechny čtyři nohy. Kindle je možnostmi výrazně omezený, ale to, co umí, dělá bez problémů, ovládání je promyšlené a jde "na ruku" (typicky třeba obracení stránek, které je na Kindlu pohodlnější a více po ruce, nebo pohyb v menu).

    Pro mne je tohle první a rovnou i poslední zkušenost s PocketBookem. To zařízení je jedno velké zklamání v kompaktním balení a až stávající Mini odejde (a spíše mnohem dříve), koupím synovi čtečku od jiného výrobce. Nechci říct, že to bude nutně Kindle, protože třeba v úvodu zmíněný Sony PRS-T1 je velmi dobrá čtečka, takže nejsem vyloženě upnutý na jediného výrobce a konverze formátů mi nedělá problémy (knihy nakupujeme se socDRM, žádnou knihu s tvrdým DRM nekoupím, to si ji raději sám převedu z papíru, což jsem už několikrát udělal).

    Ironií je, že se mi o víkendu dostala do ruky jiná čtečka od PocketBooku, konkrétně PocketBook Basic a ty problémy byly na chlup stejné jako u PB Mini - pomalost, chyby v překreslení, mizerné ovládání a dle zkušenosti majitele, tak i občasné vytuhnutí a kupodivu i malá výdrž (čtečka mu vydrží cca 12 hodin čtení a má ji teprve rok; synův PB Mini vydrží cca 3 dny, ale on si občas pustí i Sudoku a nějakou další app, co tam má, takže jsem nízkou výdrž přisuzoval tomu). On to chování ale považoval za normální! Jinou čtečku neznal, takže neměl srovnání a výdrž i stabilitu bral jako běžný stav.

    Takže PB Mini bych rozhodně nikomu nedoporučil a už vůbec ne někomu, pro koho by to byla první čtečka. Takový člověk pak nabude dojmu, že elektronické čtečky jsou pomalý a zabugovaný šmejd s mizerným zobrazením a veškerá chvála v recenzích je nemístná. To ale není pravda, protože existují opravdu dobrá zařízení.

  • 27. 2. 2014 10:15

    nasson (neregistrovaný)

    PB Mini neznám a je smutné, jestli to takhle zkonili. Ale PocketBooku jako takového se zastat musím. Mám PocketBook Touch 622 a netrpí ani jedním popisovaným problémem. Nabíjel jsem ho tak dvakrát a mám ho přes 2 roky (ale je pravda, že jsem ho zpočátku vůbec nepoužíval, to spíše až teď poslední dobou). A funkcemi strčí Kindla do kapsy (hlavně pokud čtete i pdf). Takže pokud nechce člověk hlavně ušetřit, tak je PB Touch mnohem lepší volba!

    Ale co se týče nových čteček - Lux, nový Kindl, atd. tak tam nemám zkušenosti. Mluvím hlavně o těch 2 roky starých přístrojích...

    A před koupí jsem držel v ruce jak Kindl, tak PB Touch (starší, než jaký jsem nakonec koupil). A musím říct, že kdo na první pohled nevidí, o kolik je PB Touch lepší, tak už fakt nevím :) (např. zkuste si přiblížit na pdf stránce u Kindl a pak to udělejte na PB). I když chápu, že se dá Kindl hacknout. A mám ještě podezření, že Kindl měl přeci jen o něco hezčí ten display. Takže to může být taky důvod pro koupi Kindlu.

  • 27. 2. 2014 10:54

    David Šmíd

    Jestli jste porovnával základní Kindle a PB Touch a jako kriterium jste si vybral zoom PDF dokumentu, tak to bylo hodně nerovné srovnání, protože základní Kindle nemá touchscreen.
    Na Kindle Paperwhite to pochopitelně funguje stejně jako na chytrém mobilu, tj. zoom dvěma prsty.

    Tak nějak nevím, jaké funkce, kterými PB strčí Kindle do kapsy, máte na mysli.
    Tu nejdůležitější funkci, tj. čtení knih, zvládá Kindle perfektně. Sudoku opravdu za stěžejní funkci nepovažuji (ne že by ho nešlo do Kindlu nainstalovat).
    Souhlasím, že čtení PDF na Kindlu není ideální, ale pokud bych opravdu stál o lepší čtečku PDF souborů, není problém si ji nainstalovat.

  • 27. 2. 2014 11:39

    nasson (neregistrovaný)

    Proto jsem taky zdůraznil, že nemluvím o čtečkách nových - Lux a PaperWhite. A pokud jde o Kindle Touch, tak se mi prostě zdálo, že zoom pdf se nedá se zoomem u PB Touch srovnávat.

    To nic nemění na tom, že i tak bych si PaperWhite nekoupil - nemá slot na SD kartu, pořád svítí (tedy pokud jsem dobře četl), atd. Ale nebudu o nich mluvit konkrétněji, protože jsem je nikdy v ruce nedržel! Ani Lux, ani PaperWhite.

  • 27. 2. 2014 11:16

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Jen se PocketBooku zastávejte, to je dobře. Jsem rád za oponentní názory. Komentuji svou osobní zkušenost s PB Mini a pokud zazní i jiný názor, je to jedině dobře.

    Je jen škoda, že obhajobu vedete v linii, která je úplně mimo běžný cíl použití takového přístroje. Číst pdf připravované na formát A4 na malé čtečce je nonsens sám o sobě. Když už, tak to chce nějaký 10palcový tablet s dobrým displejem. Zoomování je jenom berlička a problém s pevným formátováním pdf to neřeší.

    Hodnotit pak čtečku podle toho, jak se tam čte pdf určené pro jiný způsob zobrazení či tisku, je nesmyslné. Chápu, že to zajímá některé lidi jako vás a respektuju takové preference, ale nemá to nic společného s určením toho zařízení a nelze podle toho generalizovat a hodnotit.

    Čtečku chci (stejně jako většina kupujících) na čtení knih pro toto zařízení připravených - a je teď jedno, jestli to je epub, mobi nebo nakonec i pdf formátované speciálně pro malý displej čtečky (tj. se zohledněním velikosti písma, poměru stran apod.). Na takové čtení je eink čtečka určena a podle toho si ji dovolím hodnotit. PB Mini tam selhává v mnoha parametrech, co na to říct víc?

    A mimochodem - koukám do specifikace výrobce a ten PB Touch 622 má ještě pomalejší procesor a poloviční RAM. To vás tam opravdu netrápí pomalé rozhraní a otvírání dokumentů? Já z toho na PB Mini šílím a je pro mne utrpením, když něco na té čtečce nastavuji či kontroluji zobrazení nějakých knih. Já už občas brblám, že se můj Kindle zpomalil, když jsem tam postupem času nasyslil už pár set knih, ale proti tomu PB Mini s pár knížkami je Kindle pořád rychlík a hlavně knížky otvírá rychle.

  • 27. 2. 2014 12:09

    nasson (neregistrovaný)

    Tak čtečky jsou primárně určeny pro čtení. A vyjmout z výčtu formátů zrovna pdf (jeden z nejrozšířenějších) je hloupé! Proč ho nezvládat číst, když to lze! A PB ukazuje, že to jde. Starší Kindle (nemluvím o PaperWhite) to prostě nedával.

    Samozřejmě jsme limitováni velikostí obrazovky. Jenže! Beletrie nebývá A4. Je to většinou menší formát. A to platí i o odborných knížkách. A okraje bývají slušné. Takže když pak zvládne čtečka zbavit se okrajů, tak je taková knížka velmi často dobře čitelná. Přečetl jsem si na 6 palcích už řádku knih v pdf a bez problémů! A kdyby byl problém, tak tady máme landscape. A tam už zvládneme i A4. Ale pohodlnost už nebude taková. I tak to non-sense není ani náhodou. Pořád lepší, než to číst na PC nebo si to tisknout (500 stránek?).

    Samozřejmě chápu, že když na tom čtete jen beletrii a máte možnost to mít v texťáku, tak je vám schopnost zobrazit pdf ukradená. Ale to nic nemění na tom, že by to mělo být naprostým standardem, když vezmeme v potaz století a fakt, že pdf je velmi běžný formát.

    PB Mini, jak píšete, selhává. Osobně bych si ji po tom, co jste napsal raději nekoupil, minimálně dokud bych ji nedržel osobně v rukou. Ale PB Touch prostě pomalý není! Mám tam přes 6 giga článků a knížek na SD kartě. A opravdu načtení je bez problémů. PB Mini asi selhává někde jinde, ne v procesoru a RAMce.

    Btw. čtu na tom navíc články (dvousloupcová sazba) a kupodivu s PB Touch je to nádhera. Automaticky přechází na nový sloupec, atd. Prostě bez problémů. Docela by mě zajímalo, jestli tohle umí i PaperWhite.

  • 27. 2. 2014 12:20

    David Šmíd

    Docela by mě zajímalo, jestli tohle umí i PaperWhite.

    Neumí.
    Umí to, kromě mnoha dalších věcí, KOReader, který se dá doinstalovat.

  • 27. 2. 2014 12:46

    VfB (neregistrovaný)

    Formát PDF je nejrozšířenější jen na ulozto.cz, když knihy nebudete krást, tak ve slušném knihkupectví dostanete buď PDF formátované pro 6' displej nebo si můžete vybrat z e-bookových formátů mobi a ePUB.
    Posuzovat čtečku podle toho jak zobrazuje PDF je jako hudební přehrávač podle toho, jak přehrává filmy.

    Na druhou stranu chápu, že někomu se funkce pro lepší čtení „špatně udělaných“ PDF mohou hodit. Toto lze u Kindle vyřešit instalací „neoficiálního firmware“ jménem Duokan. Amazon (jako knihkupec) se prostě snaží čtenáře nenápadně směřovat k oficiálně distribuovaným knihám a čtení knih a dokumentů z jiných zdrojů jim moc neulehčovat. Je to takový iTunes model.

  • 27. 2. 2014 13:10

    nasson (neregistrovaný)

    Nesmysl. Na Amazonu je spousta knížek v pdf. Manuály (nejsou kradené) jsou taky často v pdf. Články, které čtu do práce, jsou taky v pdf (a univerzita za ně normálně platí, takže je taky nekradu). Atd.

    A poslední věc, když už bych si kupoval knížku v pdf, tak bych ji chtěl ve stejném formátu, v jakém je normálně po tisku v knihkupectví. Prostě bych chtěl tu stejnou kvalitu, ne snad? Udělat si pdf můžu sám, když budu mít k dispozici texťák. Na to nepotřebuju cizí asistenci (sám bych si určil velikost písma, atd.).

  • 28. 2. 2014 8:03

    VfB (neregistrovaný)

    Manuál sice jako kniha vypadá ale je to jen návod ne literatura. Nebo dostal někdo Pulitzera za manuál k videu?

    Knihu do čtečky (která zobrazuje A5) ve stejném formátu jako jde do tisku (většinou A4) je blbost. Ještě lépe je číst PDF zalomené na formát A4 na mobilu, to je teprve „kvalita“.

  • 28. 2. 2014 9:48

    nasson (neregistrovaný)

    Napsal jste, že formát pdf je nejrozšířenější tak max. na ulozto. Tak jsem napsal jako př. manuály. Proč tady melete něco o tom, že manuál není kniha? Nemluvě o tom, že někdy je ta hranice nejasná, ale debatu na tohle téma fakt vést nechci, nezajímá mě to.

    Tak jsem si kvůli Vám otevřel skříňku. A z těch knížek co tam mám není A4 ani jedna! (ale netvrdím, že žádná A4 neexistuje, jen píšu, že "většinou A4" je dost mimo realitu). Tak asi žijeme na jiné planetě, nebo fakt nevím.

    Vlastně mě tak napadá, že A4 jsou většinou pak obrázkové a fakt nemyslím, že zrovna na obrázkové knihy (encyklopedie s velkým počtem obrázků, nebo nějaké fotografie, atd.) se hodí PB Touch. To fakt ne! A pak ještě skripta. Ale ta mají kolikrát tak velká písmena, že i tam bych je na čtečce zvládal číst (jak které).

    Zásadně čtu pdf tak, jak jsou. Žádný automatický reflow, nebo tak něco. Samozřejmě, pokud někdo čte na čtečce velikost písma 30+, tak prostě pdf číst nebude. A co jako? Nikde jsem nepsal, všichni musíte číst pdf.

  • 28. 2. 2014 10:43

    nasson (neregistrovaný)

    A ještě dodám jednu věc. V práci máme k dispozici nějaké ty knížky. Mohl bych si je půjčit. Jenže představa, že pak tahám s sebou tuhle bichli, abych si ji mohl přečíst (třeba ve vlaku), je pro mě dostatečně odrazující. Ale pokud mám k dipozici pdf, tak si to prostě do té čtečky narvu a čtu, kdykoliv, kdekoliv. A přesně na tohle je ta čtečka dělaná. Takže mlít něco o hudebním přehrávači a koukání na video je zcestné. Rozšiřte si obzory a pak něco pište!

  • 27. 2. 2014 17:44

    j (neregistrovaný)

    Kindle, epub vzaty z free sady pocketbooku ... v rustine (azbuka).

    1) pokus jej poslat pres mail ... NIC, ani neprislo
    2) pokus jej zkonvertovat lokalne (calibre - naprosto vpohode) .... ale ctecka jej ... jendnoduse neotevre.

    Vubec netreba resit pdf, kidnle se ve schopnosti pracovat s formaty a nejen s formaty, ale i ruznymi jazyky ... muze jit leda zahrabat.

    Rychlost kindla vuci 622 ... naprosto stejne. Moznosti ovladani/nastaveni ... ma pocketbook diametralne lepsi (vice profilu je pro kindle sprosty slovo). Navic to umi velmi solidne text cist jako audio. Support ... naprosto nesrovnatelny - na pocketbooky vychazeji aktualizace relativne velmi casto, vyrobce reaguje na pozadavky uzivatelu, navic disponuje vice ruznyma aplikacema pro cteni, takze si kazdy muze vybrat to, co mu vice vyhovuje ...

    Takze bych rek, ze tu nekdo pekne z cesty zvani. Jediny co trvalo relativne dlouho bylo otevirani 200MB pdf v podobe scanu, po nacteni do pameti to uz reagovalo uplne stejne jako cokoli jinyho => naprosto zadny problem s obrazky.

  • 27. 2. 2014 18:35

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Kindle mail nepodporuje epub. Je to politika Amazonu, nebudu to komentovat.

    Nicméně po konverzi přes Calibre to Kindle načte a otevře. Zde je důkaz:

    http://postimg.org/image/6lx83tg91/

    Ukázka je ze souboru "Blok, Aleksandr - Strashnyj mir.epub", převedeném aktuálním Calibrem na mobi bez jakéhokoli dalšího nastavování.

    S pomalostí a ovládáním PB Mini to je má zkušenost. Neklamu, nepřikrašluju ani to nezhoršuju, prostě je proti Kindlu šíleně pomalý. Firmware PB Mini byl 4.1, nyní po updatu 4.4 - problémy jsou stejné, pouze přibyly některé funkce navíc (např. zaslání obsahu na mail). Navíc to dělaly dva kusy, první jsem reklamoval, druhý se chová úplně stejně.

    Věřit nemusíte, je mi to celkem jedno. Nemám provize ani z prodeje PB, ani z prodeje Kindlu, jsem pouze majitelem více čteček a vidím rozdíly, které jsem sepsal. Pro mne je zkušenost s PB Mini natolik špatná, že si další PB nekoupím, raději zůstanu sice u omezenějšího, ale funkčního Kindla (že má Kindle omezenou nabídku formátů nikde nerozporuji, naopak jsem u PB výrazně širší podporu formátů zmínil; nicméně i pro Kindla existují alternativní prohlížeče - viz Duokan, který hodně rozšiřuje možnosti Kindla). Dále zmiňujete jen PB 622, který jsem v ruce neměl a nemohu posoudit, nakolik jsou mé výhrady proti PB Mini stejné na 622. Měl jsem v ruce kromě Mini už jen PB Basic, který mi přišel ve většině věcí stejný - pomalý, těžkopádný. Sám jste zase neměl Mini, takže také nemáte ověřeno, jestli tam neexistují rozdíly oproti 622.

    Jak jsem psal výše, jsem rád, že zaznívají i jiné názory, nechť si pak případný zájemce vybere sám, co je pro něj podstatné. A hlavně nevidím důvod označit oponentní názor za "žvanění z cesty", ale vy máte evidentně jiný přístup.

  • 28. 2. 2014 9:00

    j (neregistrovaný)

    Nebot to zvanenim z cesty je ...

    PB Mini vydrží cca 3 dny ... no jiste, pokud ma trvale zapnutou wifi. atd

  • 28. 2. 2014 11:12

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    A kde jste zjistil, že je wifi zapnutá trvale? Zmínil jsem pouze, že tam je, že jsem ji nastavoval (což je opravdu děs) a že jsem zkusil nastavit další služby využívající wifi (obreey se povedlo, zasílání přes mail nikoli). Nic jiného jsem o wifi nepsal. Pokud jste z toho vydedukoval něco dalšího, je to váš problém.

    A když jste to tedy nakousl - wifi zapnutou už nemá, protože ji nemá k čemu využít. Po nastavení a vyzkoušení jsem ji vypl. Přesto je výdrž taková, jaká je.

    A pro srovnání - na Kindlu mám wifi zapnutou trvale (protože tam posílání obsahu na mail aktivně využívám každý den), využívám ho navíc ke čtení výrazně více než syn, přesto mi Kindle vydrží bez problémů dva týdny. Ať to beru z jakékoli strany - možná PB dělá dobré věci, PB Mini k nim však nepatří. Tenhle model je prostě nepovedený. A když mi velmi podobné problémy líčil známý s PB Basic, tak mne to důvěrou neplní. Snad je PB Touch lepší, ale já to už zkoušet nehodlám. Zklamal jsem se příliš.

  • 27. 2. 2014 11:22

    MK2 (neregistrovaný)

    Je škoda, že jste zklamaní, ale prosím neodsuzujte PocketBook paušálně. Já se ho musím zastat. Mám už skoro rok PocketBook Touch Lux a jsem s ní spokojen, nepozoruji Vámi popsané problémy. Používám čtečku téměř denně, o víkendu někdy i čtyři až pět hodin v kuse a nabíjím ji jednou za tři až čtyři týdny. Pravda, nepoužívám wi-fi, ani si nehraju s aplikacemi co na ní jsou, ale i tak mi výdž čtyř týdnů čtení na jedno nabití připadá v pořádku.
    Čtečka má displej s vysokým rozlišením, díky kterému je vykreslení fontů opravdu krásně hladké. Displej nemá takový kontrast jako třeba Paperwhite, ale i tak je zcela dostatečný na příjmené čtení. Dokonce více než některé papírové knihy. Překreslování mám nastaveno na jednou za deset otočení (kvůli šetření baterie), ale i když už se blížím k deseti otočením tak se musím po duších vyloženě dívat, abych si jich všiml. Obyčejně je vůbec nevnímám. Artefakty jsem snad neviděl nikdy.
    Čtečka má hardwarová tlačítka, která by asi mohla být trošku měkčí a tišší, ale zvykl jsem si na to snadno. To klapání tlačítek je pro mě jako náhrada šustění papíru. Kromě toho má čtečka dotykový displej, takže se vše přes obracení stránek až po veškeré ovládání dá řešit dotyky. Ovládání je jednoduché a většina úkonů intuitivní. Některé věci by snesly vylepšení, ale to jsou spíš jen detaily. Obracení stránek je rychlé. Je pravda, že je-li na stránce obrázek ve vysokém rozlišení, trvá to trochu déle (pár vteřin), ale to se mi nestává často. Otevírání knih trvá pár vteřin, někdy více než deset v závislosti na objemu a hlavně formátu knížky. Mimochodem podpora formátů je úžasná, což je jeden z důvodů, proč jsem si vybral právě Touch Lux. Zamrzání čtečky jsem nezažil.
    Čtečka má nasvícení displeje, které by potřebovalo dotažení, ale spíše jen kvůli vizuálnímu dojmu než kvůli praktičnosti. Prakticky nasvětlení funguje dobře a čtení v potemnělém autobuse při noční jízdě ja naprosto v pohodě.
    Celkově je pro mně Touch Lux přes pár detailů parádní čtečka, která mi dokonale vyhovuje. Není na ní nic co by mě štvalo (možná kromě ceny), nebo obtěžovalo. Takže podle mně je tento produkt povedený a chválu v recenzích si zaslouží.

  • 27. 2. 2014 18:37

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Nenašel jsem ho a ani v manuálu o tom není zmínka. Je tam jen doporučení na dlouhé držení tlačítka on/off. To ale v tomto případě nezabírá.

  • 27. 2. 2014 19:49

    Tomik (neregistrovaný)

    Tak nevím, jen v rodině máme 4 čtečky Pocketbook (611 a 613), další v okolí známých, a nemůžeme si na nic stěžovat. Dobrá výdrž, jednoduché ovládání, parádní čitelnost, dobrá podpora formátů, žádné problémy.

  • 13. 8. 2015 12:41

    ernierasta (neregistrovaný)

    Dovolím si oponovat. Osobně mám s čtečkou velmi dobré zkušenosti. S koupí jsem váhal právě po přečtení Vašeho názorů. Na konec jsem se rozhodl, že velikost je důvodem, proč to risknout. Pravděpodobně výrobce zapracoval na firmware, ale nepozoruji žádné problémy. Ani rychlost, ani zasekávaní. Naopak moje žena čte na Touch Lux, která je mimochodem výborná, ale osobně když si mám vybrat, na čem budu knížku číst - volím Mini. Přenositelnost a velmi příjemný e-ink (absence dotykové vrstvy způsobuje, že má display větší kontrast) jsou hlavními důvody, proč je Mini velmi praktická. Ještě přidat podsvětlení a byla by to čtečka z mého pohledu dokonalá. Ovládaní se mi naopak zdá dobré i když je pravda, že jsem Kindle nikdy nedržel v ruce, takže věřím, že se to dá udělat lépe.

    Wifi je u toho modelu podle mě téměř zbytečné a použitelné hlavně k aktualizaci FW. Ne že by na tom nešlo brouzdat, ale nevím kdo by to chtěl dělat. Ale dle mého názoru to vůbec není zásadní.

    Souhlasím, že byly zvoleny zbytečně tuhé spínače u tlačítek pro přechod na další/předchozí stránku, a i zapínací tlačítko by mohlo být řešeno jinak, ale joystick se mi zdá ok. Dalo by se najít ještě několik drobností, ale obecně jsem s koupí velmi spokojen, komunitní Cool Reader je vynikající (vysoká míra konfigurace, fungují slovníky, atd.) a i pdf to zvládá pěkně.

    A když vezmu v potaz cenu, tak je to dle mého názoru dobrá volba i když věřím tomu, že pro mnoho lidi, kteří nepotřebuji malou čtečku, podporu mnoha formátu a vysokou míru přizpůsobitelnosti může být (třeba i starší model) Kindle dobrou alternativou.

  • 27. 2. 2014 12:17

    Jarda_P

    Kokam, ctecka hezka mala (pokud to nekdo potrebuje), ale jinak dost des. Desna tlacitka atd, dementni ovladani,.... a ve svetle toho, co tu pisi jini i nadeje na dalsi problemy. Takze si asi nebudu stezovat, ze je muj zastaraly Kindle moc velky a dokud funi, tak si ho necham.

    BTW, je zajimave, ze na Kindle mam Page refresh vypnuty od sameho pocatku a zadne artefakty na displayi nemam. Co ma byt bile je bile, co ma byt cerne je cerne. Display ma lepsi kontrast, nez co jsem videl na nekterych jinych cteckach, kde na nekterych byl display i plny sede spiny.

  • 27. 2. 2014 12:57

    BobTheBuilder (neregistrovaný)

    Taky to může být kusem (problém tlačítek). Autor ani nepíše, jestli aktualizoval firmware (obvykle dost podstatné). Ale v každém případě rozdíl mezi PocketBook Mini s a bez WiFi je 100Kč, takže bych si připlatil tu stovku.

  • 28. 2. 2014 12:53

    rwhp (neregistrovaný)

    Tak zrovna som si pred 3 tyzdnami PBmini kupil.
    Mam doma uz isty cas PB Lux touch (623) a polovicka ma Kindle PaperWhite bez reklam. Mini som si kupil preto, lebo som par krat zabudol 623 kade tade a toto vopcham do vrecka a idem.
    Citam ked som sluzobne mimo domu ci pokial nieco riesim v serverovni (zalohovacky, replikacie a pod.)
    za 3 tyzdne som na mini precital 4 knizky (208, 328, 254 a 603 stran spolu 1393 stran) a mam stale symbol baterie full. Obnovovanie obrazovky mam kazdych 5 stran. vykreslovanie pisma je ciste, velkost v pohode..
    Velkou vyhodou sa mi vidi vaha, neboli ma z nej ruka ako z 623.
    A kedze citacku pouzivam ako citacku, (nehram na nej hry ani si nepisem poznamky) tak na svoju cinnost plne vyhovuje.

    Co nesuhlasim je zoznam zaporov

    nemá WiFi - vela citaciek ju nema, nie je tozapor skor plus, kedze setri bateriu
    nemá podsvícení - je to sila zvyku. na Touch Lux mam podsvietenie na minime. A stale je to featura nie zvyk ;)
    nízké rozlišení displeje - tak pri 5" je 800x600 ok hlavne na e inku. Na tablebe 7" to vadi
    není dotyková - aspon nie je zapatlany displej ;-)
    nemá čtečku karet - 4 GB je pri mojich knihach nakupenych v epube (alza, martinus, palmknihy) az az
    tuhá a cvakající tlačítka - u mna nie su, by som povedal kus od kusu
    někdy pomalé reakce čtečky - iba pri nacitani knihy, ktora je velka

  • 28. 2. 2014 20:37

    Pjenkys (neregistrovaný)

    Já jsem si koupil v listopadu Kobo mini touch za 1100Kč včetně pošty. Má také 5", ale je dotyková a má wi-fi. Musím říct, že ta kompaktnost je super. Vejde se mi do kapsy jakýhokoliv saka nebo bundy, takže jí mám pořád s sebou. Jinak je to ale oproti Paperwhitu odfláklá čtečka. Existovat 5" Paperwhite, tak neváhám.

  • 1. 3. 2014 14:13

    mz (neregistrovaný)

    kompaktnost, cb displej, velka vydrz a podpora spousty formatu e-knih = 10 let stary palm :) a stale jede na originalni baterku

  • 2. 3. 2014 16:35

    Pavel Tišnovský

    jj té platformy je škoda, pro spoustu účelů se Palm (ještě ten s BW LCD a popř. zeleným podsvícením) hodil mnohem víc, než dnešní tablety :-( Ostatně obliba čtení e-booků je tady právě od dob palmů...