Hlavní navigace

Podzim s Androidem: chytré hodinky a nabušené smartphony

6. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Jen co v Berlíně začal veletrh IFA, většina velkých výrobců na nic nečekala a hned vytasila své největší trumfy. Alespoň co se týče mobilní oblasti. Supervýkonné procesory, co nejjemnější displeje a řada softwarových vychytávek. Největším hitem letošního ročníku je ale ještě něco jiného: chytré hodinky.

Smartphony: 5 palců a Full HD

Řada nově představených smartphonů bude obsahovat procesor Qualcomm Snapdragon 800, který by měl minimálně další půlrok patřit mezi absolutní špičku. Na záda mu ale bude dýchat i procesor od MediaTeku, z jehož osmi jader si Qualcomm dělá srandu.

Mimo jiné už několikátým rokem pokračuje trend zvětšování. Megapixely ve fotoaparátech naskakují jak o život a úhlopříčky displejů také nezadržitelně rostou. To ale automaticky neznamená, že se zvětšují i těla smartphonů. Výrobcům se totiž daří maximálně využívat prostor a okraje zařízení se zúžují. Standardem vyšší třídy se stává Full HD (1920×1080 pixelů). Tedy rozlišení, které většina lidí ještě nemá ani ve svých obrovských televizích.

Zářným příkladem je Xperia Z1 (specifikace), nová vlajková loď Sony: Snapdragon 800, 20Mpx kamera a právě 5" displej s Full HD. Tento smartphone také zaujme baterií s velkou kapacitou 3 000 mAh. Trochu horší už je to s vyšší hmotností 170 gramů. Telefon to však vynahradí vodotěsností.

Sony Xperia Z1
Autor: Sony Mobile Communications

Sony Xperia Z1

Velmi podobně je na tom Mi3 od čínského Xiaomi (specifikace), které do svých řad nedávno přetáhlo „druhého muže Androidu“ Huga Barru. To už je na tom s hmotností lépe (145 gramů) a konkurenci se chystá drtit hlavně cenou. V Číně v přepočtu vyjde ani ne na sedm tisíc korun, u nás se ale bohužel nejspíš neobjeví.

Blýsklo se také Lenovo, kterému se povedlo naskočit do mobilního byznysu, se svým modelem Vibe X (specifikace). Displej má stejné parametry jako předchozí kousky. Síla Vibe X spočívá v tenkém (6,9 milimetru) a lehkém (121 gramů) těle. Tyto parametry vskutku nemají obdoby. Tento model jako jeden z mnoha bude pohánět procesor od MediaTechu, nikoli však ten nejvyšší. Zde bude přítomno pouze čtyřjádro. Ani Vibe X se v České republice asi nedočkáme.

Lenovo Vibe X
Autor: Lenovo

Lenovo Vibe X

Další smartphone se Snapdragonem 800 je LG G2 (specifikace) s 5,2" displejem a Full HD. Věnovat bychom mu měli speciální pozornost, protože na jeho základech nejspíš LG s Googlem staví další Nexus, který by měl být představen na podzim. Ačkoliv to ani jedna ze společností nepotvrdila, mnoho indicií tomu naznačuje.

LG G2
Autor: LG Electronics

LG G2

Nová zařízení představil i Samsung, avšak už v předvečer veletrhu a ve vlastní režii. Phablet Galaxy Note povýšil na třetí verzi (specifikace), která nabízí Full HD na 5,7 palcích. Dále za zmínku stojí zajímavé provedení zad v imitaci kůže, nevídané 3 GB operační paměti nebo kamera, která umí točit video v rozlišení 4K. Prodej phabletu odstartuje už 25. září po celém světě.

Samsung Galaxy Note 3
Autor: Samsung

Samsung Galaxy Note 3

Záplava tabletů

Tablety se pro výrobce pomalu stávají ještě atraktivnější smartphony. Téměř každý si jich do Berlína přivezl pěknou řádku. Aby ne, je jen otázkou času, než jejich prodeje překonají prodeje klasických počítačů. Každý výrobce by si z velkého koláče ukousl co nejvíc. Zde si proto představíme jen ty nejzajímavější produkty.

Na rozdíl od smartphonů není u tabletů kladen takový důraz na výkon. Samozřejmě, objevují se i špičkové kousky, nicméně obecným trendem je spíš zlevňování. Desetipalcové tablety přesedlávají na rozlišení 2560×1600 pixelů, menší si obvykle vystačí s Full HD.

Zajímavý tablet si opět připravil Samsung. Jedná se o aktualizovanou verzi tabletu Galaxy Note 10.1 (2014) (specifikace), kterou pravděpodobně bude poháněn Snapdragon 800. I nový Note 10.1 nabídne „kožená“ záda a velmi dobré zpracování. Ano, tohle je špička. S cenou pod deset tisíc korun nepočítejte.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)
Autor: Samsung

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

Korejské LG světu ukázalo tablet G Pad 8.3 (specifikace). Jak už možná z názvu tušíte, displej bude mít poměrně neobvyklou úhlopříčku 8,3 palce. Už jen proto může zákazníky zaujmout. Pro mnoho lidí je zkrátka 7 palců málo a 10 hodně. Výkonově sice nepůjde o úplnou špičku (ve výbavě je Snapdragon 600), ale i v této oblasti by si měl vést nad poměry. Profil zařízení dotváří rozlišení Full HD a váha příjemných 338 gramů. LG G Pad 8.3 má nakročeno k úspěchu, rozhodne však cena.

LG G Pad 8.3
Autor: LG Electronics

LG G Pad 8.3

Asus představil dalšího Transformera – tablet s připojitelnou hardwarovou klávesnicí. Zvenku nový Asus Transformer Pad (specifikace) vypadá téměř totožně jako v současnosti prodávaná verze, uvnitř se ale odehrály velké změny. Čipset Nvidia Tegra 4 poskytne skvělý výkon při nízké spotřebě – Transformer Pad s připojenou klávesnicí na baterii vydrží jet až 17 hodin.

Asus Transformer Pad TF701T
Autor: ASUSTeK Computer

Asus Transformer Pad TF701T

Chytré hodinky: Qualcomm nad Samsung

Jak již bylo zmíněno, nejvíce pozornosti strhly chytré hodinky, a to hlavně ty od Samsungu, Sony a překvapivě také Qualcommu. Všechny hodinky, které si představíme slouží jako prodloužená ruka smartphonu a bez něj jsou jejich možnosti použití velmi omezené.

Samsung Galaxy Gear (specifikace), jak se hodinky jmenují, prosákly informace už dříve, proto jejich uvedení nebylo překvapením. Pyšní se 1,63 palcovým Super AMOLED displejem o rozlišení 320×320 pixelů. Displej je tedy velmi jemný, což je jedno z hlavních pozitiv produktu. Stejně tak zaujme 1,9 megapixelový fotoaparát zabudovaný v pásku. Není už ale lepší vytáhnout z kapsy smartphone a zachycovat obraz v mnohem lepší kvalitě?

Samsung Galaxy Gear
Autor: Samsung

Samsung Galaxy Gear

Druhá generace Sony SmartWatch (specifikace) sice na stejně velkém displeji nabídne méně pixelů (220×176) než Samsung, zato má jiné přednosti. Například elegantnější vzhled, i když to už je poměrně subjektivní parametr.

Sony SmartWatch 2
Autor: Sony Mobile Communications

Sony SmartWatch 2

Do třetice všeho dobrého s chytrými hodinkami přišel Qualcomm. Překvapení to bylo zejména proto, že se společnost poslední roky zaměřuje téměř výhradně na výrobu čipů pro mobilní zařízení a tohle je v této oblasti její první „útok“ na peněženky koncových uživatelů. Zařízení zvané Qualcomm Toq (specifikace) se chlubí displejem vyrobeným technologií Mirasol. Nadějná, avšak zatím nepříliš rozšířená, technologie velmi šetrně nakládá s energií a oproti klasickým aktivním displejům nabízí lepší viditelnost na slunci.

Qualcomm Toq
Autor: QUALCOMM

Qualcomm Toq

Jelikož chytré hodinky stále patří do škatulky příslušenství, zajímají nás hlavně dva parametry: výdrž a cena. A tady dostal Samsung na frak. 299 dolarů při udávané výdrži kolem 25 hodin, nutnost nabíjet každý den, nepůsobí zrovna nejlépe. Galaxy Gear navíc budu fungovat jen se smartphony a tablety Samsungu nejvyšší třídy, kterých je jen pár.

root_podpora

S výdrží jsou na tom konkurenti podstatně lépe. Sony slibuje 3–4 dny běžného používání, Qualcomm rovnou pět. Ve prospěch hodinek Toq navíc hovoří i bezdrátové nabíjení – stačí je položit na krabičku a máte vystaráno. Pokud čekáte na přívětivější cenu, asi bude zklamání: Sony Smartwatch 2 vyjdou na 199 euro, Qualcomm Toq na 299 dolarů. To je stále drahý špás.

Dalším zásadním parametrem bude softwarová výbava a reálná použitelnost, tu však zatím těžko hodnotit. Hodinky od Sony a Qualcommu bodují také tím, že jsou kompatibilní se zařízeními dalších výrobců (samozřejmě s určitými minimálními požadavky). Qualcomm Toq dokonce budou fungovat i s iPhonem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.