Hlavní navigace

Pohlídejte si pracovní čas aneb time trackery v akci

6. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Známé úsloví tvrdí, že čas jsou peníze. V tomto ohledu jsou tak mimořádně užitečné různé nástroje, které umožňují efektivní kontrolu času stráveného nad jednotlivými úkoly. V článku se podíváme na určitý průřez různých nástrojů, jež slouží pro měření času, který jednotlivým úkolům věnujeme.

Plánování času se v poslední době stalo mimořádně módní a současně důležitou činností, bez které se dnes neobejde téměř nikdo. Pokud se podíváme na efektivitu práce v USA v šedesátých letech a v letech devadesátých, můžeme vidět asi dvojnásobný nárůst. Dnešní data by jistě byla ještě výraznější. To samozřejmě není spojené jen s tím, jak se rozvíjí informační technologie, ale také je třeba vidět rozměr lidský – člověk se naučil plánovat čas, organizovat si jej a dobře jej využívat.

Velkým psychologickým problémem při práci na počítači je spojení zdroje zábavy a výdělku v jednom stroji. Zatímco u televizní obrazovky většina lidí jen relaxuje a u obráběcího stroje pracuje, v případě počítače je to jiné. Někdy se tak dokonce doporučuje mít počítače dva – jeden na zábavu a druhý na práci. Zda to pomáhá, si nedovedu posoudit.

Každopádně v programové nabídce můžeme nalézt celou řadu nástrojů, které lze více nebo méně úspěšně pro práci s časem, jeho analýzu a organizaci použít. V tomto článku se zaměříme na specifickou skupinu aplikací, kterým se říká tracker – jde o spojení stopek a plánovačů úkolů, které měří, kolik času člověk věnuje té které činnosti či projektu. Mohou tak působit jako motivace, nebo jen podkladový můstek pro analýzu pracovních činností. Pokud vás zajímá, kolik hodin na počítači věnujete práci, kolik zábavě a vzdělání, pak právě pro vás jsou následující tři aplikace určené.

Tak jako jsou různé důvody proto, proč je ten který člověk pracovně neefektivní, budou existovat různé cesty směrem k nápravě problému. Někdo tak potřebuje plánovat, jiný kontrolovat a třetí musí mít před sebou plán celého projektu. Jednotlivé nástroje tak nejsou něčím univerzálním, ale snaží se být šité na míru určitému typu lidí. Záleží tak na každém jednotlivci, po kterém z nich sáhne.

timeEdition

Nástroj timeEdition je velice užitečný pro všechny, kteří pracují pro více zaměstnavatelů nebo na větším množství projektů. Funguje jako jakési vylepšené stopky – lze si vždy zvolit zákazníka, projekt a úkol a aplikace vždy stopuje, kolik času jste dané činnosti věnovali. Velice užitečnou vlastností je možnost vložit určitý čas ručně, takže pak můžete do statik zanášet také schůzky, konference a podobné aktivity, kde třeba nemusíte mít zapnutý počítač.

Samozřejmostí je, že můžete nastavit kolik máte na kterou činnost času, zda je již hotová či zda má být v nabídce stopek. Další užitečnou vlastností je dostupnost na více platformách – OS X, Linux či Windows. Připraveny jsou nejen podrobné přehledy, ale také možnosti importu a exportu dat, včetně spolupráce s tabulkovým procesorem. Celý nástroj funguje velice rychle, příjemně a pohodlně.

Gnome Time Tracker

Dalším zajímavým projektem je Gnome Time Tracker, který slouží jako stopky, úkolníček a nástroj na organizaci úkolů v jednom a je složen z několika dílčích funkcí, které jsou ale navzájem propojené. Je možné si vést ToDo list, který bude přiřazen k různým aktivitám, vždy s uvedením priority a důležitosti úkolu. Dále je možné do kalendáře zadávat úkoly, nebo si psát zprávy z jednotlivých činností a poznámky k nim. V tomto nástroji tak člověk získá relativně komplexní nástroj, který si poradí téměř s libovolnou aktivitou. Za zmínku jistě stojí také stopky, které měří, jak dlouho uživatel pracuje na daném úkolu. Pokud zjistí, že neužívá ani myš, ani klávesnici, tak stopování zastaví, což je užitečné u přestávek a podobných prázdných míst, které není třeba analyzovat jako pracovní výkon.

Za zmínku pak jistě stojí také možnost jednoduchého exportu celých denních reportů, ať již jde o plán na budoucí den, nebo naopak souhrnnou zprávu o tom, co člověk vlastně dělal. Osobně mi ale nevyhovovalo ovládání, které bylo poněkud těžkopádné a zbytečně složité.

KTimeTracker

Další užitečným správcem úkolů, který tentokráte potěší především uživatele KDE je KTimeTracker, což je relativně jednoduchý úkolníček spojený s měřičem času. Lze nastavit, na které ploše se činnost sledovat a systém sám si již se stopkami poradí. Samozřejmostí je ruční nastavení stopek. Jednotlivé úlohy a podúlohy lze zadávat ručně nebo importovat z Planner, což je relativně příjemné spojení.

Aplikace má poměrně příjemné ovládání a ke každé úloze si navíc lze napsat krátkou poznámku, takže vidíte, zda jste zadané úkoly dokázali splnit či nikoli. Pokud někde hledá jednoduchý, funkční a rychlý nástroj pro KDE, tak s KTimeTracker rozhodně chybu neudělá. Potěšitelnou skutečností je bohatá možnost nastavení, jak přesně se má aplikace chovat.

root_podpora

Závěrem

Nástrojů na práci s časem je samozřejmě mnohem více – od úkolníčků, přes kalendáře až po poznámkové bloky různého druhu. Přesto se domníváme, že trackery mohou být zajímavým analytickým nástrojem, který bude člověka motivovat k tomu, aby pracovat efektivněji a soustředěněji na jeden úkol či projekt. Přístupy k němu mohou být různé. Z uvedené nabídky mi zřejmě nejvíce vyhovoval KTimeTracker.

Každopádně platí, že čas je vzácným zdrojem, se kterým je třeba hospodařit uváženě a kvalitně. Uvedené nástroje k tomu mohou rozhodně dopomoci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.