Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Povídky paralelistické: počítače von Neumannovského typu od Kamen - Pokud se nepletu, jsou High available systemy spis...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2003 7:27

    Kamen (neregistrovaný)

    Pokud se nepletu, jsou High available systemy spis o zvysovani vykonu prave Load balancingem. Redundance a zotaveni po vypadku uzlu je vlastni spis Fail safe systemum. Nebo se pletu?

  • 7. 8. 2003 9:25

    Yenya (neregistrovaný)

    High availability a fail safe systemy jedno jsou (v linuxu napriklad pomoci heartbeat). Load balancing je dalsi trida (vic pocitacu se nepouziva ke zvyseni spolehlivosti ale vykonu rozlozenim zateze). Obvykle se jeste uvadi treti trida - vypocetni klastry - ktere sice jsou take quli zvyseni vykonu, ale ne rozdelenim zateze jednoduchych uloh, ale paralelne napsanym vypoctem.

    -Yenya

  • 7. 8. 2003 13:14

    Pichi (neregistrovaný)

    High availability a fail safe systemy jedno jsou, jenže asi jen v Linuxu. V průmyslové oblasti jsou to dvě podstatně rozdílné třídy systémů. Liší se v mechanizmu detekce chyby a reakce na ni. Zjednodušeně: high avaibility systém se v případě výskytu chyby snaží stále fungovat a pokračovat ve vykonávání své původní činnosti byť suboptimálně (chybně ale přece - avaibility), proti tomu fail safe systém se musí v případě výskytu chyby (fail) uvést do bezpečného stavu (safe) a minimalizovat tak škody. Příkladem fail safe nasazení je jaderná elektrárna, benonárka, vysoká pec apod. V těchto případech se musí uvést do bezpečného stavu zabraňujícího dalším škodám (např. zastavit reaktor). Příkladem high aviability systému jsou různé sdělovací sítě, iformační systémy apod. V praxi se ale vlastně vždycky jedná o kombinaci obou, protože high aviabylity systém zpravidla obsahuje fail safe subsystémy, které řeší reakci na výskyt chyby a naopak fail safe systém zpravidla pro uvedení do bezpečného stavy použije high aviability subsystém. Celá ta problematika je mnohem složitější než se od operačních systémů může zdát.