Hlavní navigace

Psi 0.11: podstatně vylepšený kecálek

23. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po dlouhých jednadvaceti měsících jsme se konečně dočkali nové verze oblíbeného Jabber klienta Psi s číslem 0.11. Vývojáři tvrdí, že odvedli velký kus práce a předělali mnoho důležitých částí programu. Co konkrétně se změnilo? Přibyly očekávané funkce? Týkají se změny i běžného uživatele? Co hlas?

Co je Psi?

Program Psi je v současnosti jedním z nejoblíbenějších Jabber klientů vůbec. Mezi jeho kladné vlastnosti patří multiplatformnost, kompletní podpora XMPP standardů a rychlý a bezproblémový provoz. O Psi jsme psali už v roce 2002.

Předchozí verze 0.10 vyšla už před více než jednadvaceti měsíci – tedy v lednu roku 2006. Přinesla mimo jiné podporu sdružování oken pomocí panelů, vylepšený design aplikace a podporu průhlednosti.

Od té doby se vývojáři zabývali přípravou nové verze, od které slibovali mnoho novinek, například také podporu přenosu hlasu, který by rozvoji Jabberu výrazně pomohl. Přibližně před týdnem nám konečně vývojáři nadělili verzi 0.11.

JabberJabber.Root.cz

Síť Jabber je ve světě velmi oblíbeným způsobem komunikace mezi uživateli internetu. Nabízí otevřenost, standardní protokol, bezpečnou komunikací, možnost volby oblíbeného klienta a podobně. Root.cz nabízí vlastní Jabber server, který vám nabízí mnoho nadstandardních služeb. Přejděte na Jabber!

O nové verzi

Psi1

Novinka se podle vývojářů nijak neliší od dříve vydaného třetího release kandidáta, ve kterém nebyly nalezeny žádné další problémy. Pokud jste jej tedy už dříve stáhli, máte de facto ostrou verzi 0.11.

Psi verze 0.11 je k dispozici pro systémy MS Windows (instalátor i zip), Mac OS X, OS/2, eComStation a samozřejmě také Linux. Stáhnout si můžete balíčky pro distribuce Debian, Fedora, Mandriva a SUSE. Pochopitelně je ke stažení také balíček se zdrojovými kódy.

Pokud nevlastníte žádnou z těchto distribucí nebo z nějakého jiného důvodu chcete staticky linkovaný balíček, můžete navštívit stahovací stránku na SourceForge. Tam hledejte balíček psi-0.11-linux-x86-bundle.tar.bz2. Obsahuje veškeré potřebné knihovny pro běh Psi. Stačí ji tedy rozbalit (standardně do /opt) a spustit.

Novinky v novince

Knihovna Qt4

Zdá se, že autoři opravdu nezaháleli a novinek je více než dost. První změnou, na kterou narazí většina uživatelů, je přechod na novou knihovnu Qt4. Kvůli tomu bylo potřeba přepsat velkou část rozhraní Psi. Graficky se toho ovšem příliš nezměnili, zůstala zachována většina prvků a mají téměř stejnou podobu jako ve starší verzi.

Přechod na Qt4 je ovšem důležitější pro samotné Psi. Jednak prý umožňuje vývojářům pracovat na nových funkcích a efektech, ale hlavně se program přibližuje nadcházejícímu KDE 4.0, které používá stejnou knihovnu. Pokud ovšem nejste uživateli KDE, budete se muset smířit s instalací dalších knihoven.

Nové ikonky

Psi dostalo nové ikonky, které jsou prostorovější a vypadají opravdu dobře. Daly by se popsat jako „vyleštěné“ staré dobré ikonky. Drobnost, která potěší.

Vzdálená kontrola Psi

Špičková funkce, která je podle mě killing feature nové verze. Umožňuje vám ovládat ostatní Psi klienty, kteří jsou právě přihlášeni na vašem účtu. Funguje to velmi dobře a hodí se to například ve chvíli, kdy máte program spuštěný v práci i doma. Můžete vzdáleně přeposílat zprávy, stahovat soubory, měnit status, nastavovat prioritu na druhé straně a podobně.

Popis je poměrně obtížný, a tak vám doporučuji prohlédnout demonstrační video, na kterém je vše předvedeno. Líbí se mi především možnost nechat si přeposlat zprávy, které už dorazily na druhou stranu, a pak klienta odpojit.

Podpora SRV

Funkce, která Psi bohužel dlouhou dobu chyběla, se hodí všem, kteří chtějí používat vlastní doménu a při tom na ní provozovat virtuální Jabber server, který ve skutečnosti zastoupí jiný stroj.

SRV je součástí DNS záznamu, podobně jako například MX záznam pro mail server. Klientovi tak říká, který stroj vyřizuje Jabber požadavky pro danou doménu. Bez podpory SRV v klientech by bylo třeba složitě přesměrovávat příslušné porty. Nyní stačí jen správně nastavit DNS. SRV je používán nejen pro Jabber, ale také například pro SIP.

Privacy list

Díky podpoře standardu XMPP 1.0 umí nyní Psi takzvaný privacy list, což bychom mohli přeložit jako „seznam soukromí“. Jedná se o velmi užitečnou funkci, která umožňuje konfigurovat jednotlivé uživatele v našem rosteru podle ID, skupiny a podobně.

Psi2

Uživatelům pak můžeme zakázat některé akce, nechat zahazovat jejich zprávy a podobně. Velmi jednoduše si tak můžeme udělat například „ignore list“ tím, že vytvoříme skupinu „Otravové“, zakážeme této skupině zasílat nám zprávy a přidáme do ní všechny nepohodlné kontakty.

Vylepšení multichatu

Podporu MUC má Psi už nějakou dobu, bohužel do teď byla podpora poměrně omezená, v podstatě se omezovala jen na samotné chatování. Nyní je k dispozici rozšířená sada funkcí pro správce konferencí. Ti mají možnost konfigurovat místnost, rozšiřovat práva jednotlivých uživatelů, blokovat přístup a podobně. Podpora MUC je tedy v Psi již plnohodnotná.

Kontrola pravopisu

Pokud máte na svém počítači nainstalován balík aspell, můžete využít integrovanou kontrolu pravopisu. Ta ale zatím nefunguje na Mac OS X.

Zrychlená práce s historií

Pokud používáte Psi už nějakou dobu, určitě jste zaznamenali zpomalení při práci s větší historií komunikace s některým kontaktem. Psi 0.11 má vylepšenou indexaci, která nabízí výrazně rychlejší zpracování historie i vyhledávání v ní.

Podpora hlasu zatím chybí

Podpora hlasového protokolu Jingle nebyla zatím implementována. Standard totiž ještě stále není hotový, a tak většina vývojářů s jeho integrací do aplikací váhá. Problémem totiž je, že se Jingle stále vylepšuje a upravuje, takže implementovat takto „nestabilní“ věc se nikomu nechce. Je sice možné použít klasickou libjingle, ale výsledek je velmi problematický a vývojáři Psi jej nedoporučují používat.

root_podpora

Vývojáři ale tvrdí, že pokud bude standard dokončen, nebude problém jej do programu přidat. Vše tedy teď leží na bedrech XMPP Standards Foundation, která má proces na starosti. Pokud chcete přenášet hlas po Jabberu, budete muset sáhnout po klientech Jabbin nebo Coccinella.

Závěrem

Přestože jsme se očekávané podpory hlasu nedočkali, rozhodně nové Psi nabízí řadu užitečných vylepšení. Ať už je to podpora vzdáleného ovládání, privacy list nebo oprava některých chybek, vývojáři odvedli opět kus práce. Rozhodně doporučuji novou verzi nainstalovat a vyzkoušet.

Pro Jabber používám hlavně klienta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.