Hlavní navigace

Světem OS skrz na skrz: Psion a libovolný OS

13. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešním dílem seriálu uděláme další malou výjimku. Nebudeme se totiž zabývat přímo operačním systémem, ale skutečně výjimečným způsobem propojení kapesních počítačů Psion s libovolným operačním systémem. Chcete vědět, jak ovládat svého Psiona pouze webovým prohlížečem?

O kapesních počítačích firmy Psion jsme v našem seriálu již psali. Používají operační systém Epoc a jejich synchronizace i spojení se stolním počítačem byly většinou problémové. Dodávaný komunikační software PsiWin totiž pro vzájemnou komunikaci používá vlastní, nestandardní komunikační protokol. Právě použití tohoto protokolu je příčinou častých komunikačních problémů. Velkou nevýhodou je nemožnost připojit se a pracovat s Psionem (nebo pouze přenášet data) prostřednictvím stolního počítač, na kterém není nainstalován komunikační software PsiWin, o problémech s připojením k „neokenním“ operačním systémům ani nemluvě.

2 connect

Protože tento problém trápil hodně uživatelů těchto jinak užitečných kapesních počítačů, vzniklo pod hlavičkou nadnárodní společnosti 2KSystem (jejíž vývojové centrum se nachází v české republice) neuvěřitelné řešení. Systém s výmluvným názvem 2Connect you je souborem programového vybavení, které umožní propojení kapesního počítače s operačním systémem EPOC s téměř libovolným operačním systémem. Jediným požadavkem na stolní počítač je nutnost mít nainstalovánu podporu standardního internetového protokolu TCP/IP, jakýkoli současný prohlížeč webových stránek a podporu pro PPP vytáčené připojení. V praxi to znamená, že se můžete připojit k těmto současným operačním systémům:

MacOS 9
MacOS X
Windows NT
Windows 2000
Windows 98 (95) / ME
Linux
jakýkoli Unixový systém

Jak je možné připojit kapesní počítač ke stolnímu bez nutnosti instalovat na něj jakékoli programové vybavení navíc? Velmi jednoduše. Balíček 2Connect you se totiž instaluje přímo na kapesní počítač a mimo jiné demonstruje i rozsáhlé možnosti operačního systému Epoc. Obsahuje totiž plnohodnotný webový a FTP server, který umožňuje propojení a obsluhu pomocí stolního počítače. Ti zvídavější z vás již celý systém prokoukli – kapesní počítač s nainstalovaným systémem 2Connect you se prostřednictvím přímého propojení přes sériový kabel připojí ke stolnímu počítači, kde dostane svou vlastní IP adresu. Po úspěšném připojení již stačí ve webovém prohlížeči pouze zadat tuto IP adresu vašeho zařízení a rázem můžete v příjemném modrobílém prostředí profesionální webové aplikace nejen procházet stromovou strukturou jednotlivých disků svého Psionu, ale také spravovat kontakty, zálohovat informace z kapesního počítače nebo pracovat s denním kalendářem – můžete prohlížet jednotlivé denní události, můžete je editovat, mazat nebo vytvářet a všechny provedené změny se okamžitě projeví v interních aplikacích kapesního počítače.

Silnou stránkou celého systému je také možnost konverze – součástí 2Connect you je výborný konvertor XConvert, který zcela jistě zná každý uživatel kapesního počítače Psion. Konverzi lze také ovládat prostřednictvím webové aplikace a velmi dobře funguje konverze oběma směry – z kapesního počítače do formátu počítače stolního a naopak.

Systém 2Connect you již nějakou dobu používám a jeho vliv na mou práci s kapesním počítačem byl naprosto nečekaný. Úplně jsem totiž přestal používat klasický PsiWin a dokonce již ani neprovádím automatickou synchronizaci s podnikovým informačním systémem. Všechny tyto úkony nyní dělám jednoduše z webového prohlížeče a nepociťuji žádná omezení, kterých jsem se z počátku obával s ohledem na omezenou rychlost použitého procesoru (pouhých 36 MHz) – odezvy jsou okamžité a spíše Psion čeká na má rozhodnutí než naopak. K nahrávání souborů nebo instalačních archivů do Psiona používám běžný FTP klient a přenos je nesrovnatelně rychlejší.

2 connect

root_podpora

Výborné je, že při propojení se stolním počítačem má váš Psion přístup ke stejným službám jako stolní počítač – je-li tento připojen k internetu kupříkladu lokální sítí, je k této síti připojen také váš kapesní počítač. Operační systém Epoc je multitaskingový, a proto můžete současně s probíhajícím připojením prohlížet z Psionu internetové stránky, používat komunikační software ICQ nebo emailovou aplikaci. Jedinou výhradu bych měl k absenci zabezpečení – stejně jako má Psion přístup ke všem službám lokální sítě, má i kterýkoli uživatel dané sítě přístup k němu. Stačí, když odhadne správnou IP adresu. Tento neduh by však mohl být odstraněn v příští verzi systému.

Systém 2Connect you je skvělou, jednoduchou a funkční náhradou poněkud neohrabaného a ne zcela bezchybného komunikačního softwaru PsiWin. Systému skutečně není příliš co vytknout a lichotivý je i fakt, že spatřil světlo světa právě v našich krajích.

Byl pro vás článek přínosný?