Hlavní navigace

Vše je jenom Linux: QNX

9. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po krátké odmlce se opět vracíme s dalším dílem našeho seriálu. V dnešním pokračování si povíme něco o realtimové operačním systému QNX.
QNX
get.qnx.com

Operační systém QNX je vybudován na QNX Nutrino realtimovém (RTOS) operačním systému, který je nejrozšířenějším RTOS na světě. Neutrino přináší vysoce rozšiřitelnou a výkonnou architekturu, která je základem jeho úspěchu.

Neutrino používá mikrokernelovou atchitekturu – mikrojádro je tvořeno pouze několika málo nezbytnými servery, které se zabývají správou paměti, přidělování procesoru jednotlivým vláknům a předáváním informací mezi jednotlivými komponentami (servery) mirojádra. Toto jádro může být dle potřeby rozšiřováno pomocí zásuvných plug-in modulů, které přidají podporu například pro souborový systém, síťovou konektivitu, POSIX rozhraní, ovladače zařízení a spoustu dalších.

Každý proces běží ve vlastní části operační paměti a je izolován od ostatních procesů. Díky tomu je celý systém velmi stabilní a zhroucení z důvodu nekorektně napsaného programu nebo modulu se hned tak nedočkáme. Systém je dokonce schopen restartu jádra za běhu – není třeba restartovat počítač při každé změně, jak to známe z některých komerčních operačních systémů.Velká rychl rychlým kontextovým přepínáním (0.55 usec na počítači s Penitem III).

Jednou z nejlepších vlastností tohoto operačního systému je podpora sítí. V systému je integrován internetový protokol TCP/IP včetně všech jeho rozšíření, jako jsou PPP, DHCP, NFS, RCP nebo SNMP – všechny tyto vlastnosti vám umožní používat širokou škálu internetových služeb.

Operační systém QNX je jediný RTOS, který je vybaven výkonným a plně konfigurovatelným grafický rozhraním. Photon microGUI – jak se toto rozhraní nazývá – je vysoce výkonné grafické rozhraní s velmi malým využitím operační paměti. Modulární design umožňuje vývojářům naprostou volnost při vývojí grafických aplikací včetně tak náročných aplikací, jakými jsou například multimediální nebo internetové aplikace. Photon v sobě sdružuje spoustu nejmodernějších technologií pro vývoj vysoce výkonných grafických aplikací.

root_podpora

Již v základní instalaci máte k dispozici plnou podporu internetu – který můžete jak prohlížet, tak také nabízet vlastní stránky ostatním uživatelům – můžete využít služeb výkonného webového serveru. QNX také podporuje šifrování, RealPlayer 7, Macromedia Flash 4, MP3, MPEG-1, MPEG-2 a další.

QNX můžete pro nekomerční použití stáhnout ve třech různých verzích. Plná verze potřebuje volnou partition, zkušební verze se vejde na jednu disketu, ze které také nastartuje. Pro první seznámení s rychlostí tohoto systému však postačí.

Byl pro vás článek přínosný?