Hlavní navigace

ReactOS: svobodná náhražka končících Windows XP

4. 4. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Do konce podpory legendárního systému Windows XP už zbývá jen pár dní a jeho uživatelé lační po alternativách. Windows 8 nebo Ubuntu jsou fajn, ale co pro starší počítače? Podívejme se na systém ReactOS, který se snaží vytvořit dokonalou kopii starších Windows. Jak je to s programy nebo stabilitou?

ReactOS někdy bývá označován jako linuxová distribuce, ale to je častá mýlka. Sice se jedná o systém svobodný (zdrojové kódy jsou dostupné pod licencí GPL), který využívá práce některých linuxových projektů, ale jeho základy jsou napsány prakticky od nuly. A to s jedním cílem – dosáhnout plné binární kompatibility s Windows NT, což zjednodušeně znamená dosáhnout toho, aby v systému běhaly ovladače a programy určené pro Windows.

Naprogramovat něco tak komplexního samozřejmě není otázka pár měsíců, zvlášť pro malou skupinku vývojářů, kteří na projektu pracují ve volném čase. Začátky ReactOS se datují až do roku 1996, kdy byl projekt odstartován pod všeříkajícím názvem FreeWin95. Ještě dnes je ReactOS označován jako alfaverze, což značí, že zdaleka nefunguje dokonale. Co konkrétně funguje a co ne, si řekneme v následujících odstavcích.

První dojmy

Nejdříve jsem se ReactOS pokoušel rozběhnout přímo na notebooku, což se ovšem nepodařilo. Můj stroj je však relativně nový a tedy se nejedná o cílovou skupinu, takže druhou šanci ReactOS dostal ve VirtualBoxu. K dispozici jsou předpřipravené obrazy právě pro VirtualBox, ale i další virtualizační nástroje jako QEMU a VMware.

ReactOS zdarma ke stažení:

Instalační obraz

Živý obraz (lze vyzkoušet bez instalace na pevný disk)

Obrazy pro vyzkoušení v programech VirtualBox, VMwareQEMU

Milým překvapením pro mě byla rychlost systému. Nabootováno bylo opravdu bleskurychle, za nějakých pět sekund. Na druhou stranu se není čemu divit, instalační obraz nemá ani sto megabajtů a nainstalovaný systém se dostane pod pět set. Hardwarové nároky jsou velmi podobné jako v případě Windows XP, co se týče operační paměti dokonce totožné: stačí 64 MB, ale pro pohodlné používání to chce dvojnásobek. Bootováním to ale nekončí, i práce se systémem je velmi svižná a na nic nečekáte.

Dále mě překvapilo rozhraní, které opravdu jako by z oka vypadlo rozhraní Windows 2000 (vzhled z Windows XP bohužel není k dispozici). Co víc, autorům se podařilo trefit i ten feeling starých Windows a odezvu. To je věc, která se těžko popisuje. Pro představu: pokud jste někdy zkoušeli naroubovat na GNOME nějaký vzhled z Windows, mohlo to sice vypadat velmi podobně, ale při používání jste prostě věděli, že používáte něco jiného. U ReactOS se tento problém nevyskytuje.

Ovladače: jde to, ale dře to

Nespornou výhodou ReactOS je, že si uživatel nemusí osvojovat žádné nové postupy. Pro instalaci ovladačů tedy stačí do mechaniky vložit médium dodané se samotným hardwarem, případně stáhnout ovladače z webu. Ideálně byste měli volit ty určené pro Windows XP/2003, fungovat ale mohou i starší nebo novější, to už záleží na konkrétní komponentě či zařízení.

Klasický Správce zařízení pro správu hardwaru a ovladačů

Vzhledem k fázi vývoje, ve které se projekt nachází, však funkčnost ovladačů mnohdy není ideální. Některé nenainstalujete vůbec, další si neporadí s určitou konfigurací (například vyšší rozlišení v případě grafických karet). Existuje také několik ovladačů pro rozšířený hardware, které byly napsány či upraveny na míru pro ReactOS. Ty najdete ve správci aplikací. Ale o tom až později.

Ještě než se rozhodnete ReactOS vyzkoušet, doporučuji vám si projít přehledy podporovaného hardwaru na wiki. Minimálně grafických karet, které jsou nejzásadnější a zároveň nejproblémovější. Vhodné je také zkontrolovat kompatibilitu síťového adaptéru, pokud budete chtít počítač používat pro přístup k internetu. Systém se zaměřuje na podporu staršího hardwaru, což je logické. Koneckonců v posledních letech už výrobci ovladače pro Windows XP nedodávají.

Software běhá díky Wine

Základní nabídku softwaru tvoří klony programů z výchozí instalace Windows. Najdete zde WordPad, Notepad, Malování či jednoduchý přehrávač multimédií. Nechybí ani hry jako Solitaire nebo Hledání min. Vše téměř na pixel stejné jako originál. Samozřejmostí jsou i systémové nabídky, Průzkumník nebo lehce osekaný klon prohlížeče Internet Explorer 6.

Základní kancelářská výbava – Solitaire

Jak již bylo řečeno, jádro systému se z drtivé většiny skládá z nového kódu. U aplikací už to ale neplatí, zde ReactOS mohutně čerpá z dobře známého projektu Wine, který umožňuje spouštění aplikací pro Windows na unixových systémech. Jedná se zejména o aplikační vrstvu Win32 API, další součásti buď nejsou třeba, nebo je autoři musí řešit jinak, kvůli odlišnosti jádra ReactOS a Linuxu.

Jednou z mála novinek oproti Windows je přítomnost správce aplikací (Applications Manager). S jeho pomocí můžete snadno nainstalovat nové programy. Nabídka sice není nikterak široká, ale zato je kvalitní (důležité programy nejsou zaplaveny balastem). Správce aplikací není žádný zázrak, prostě stáhne instalační soubor a nechá vás proklikat se průvodcem. Pokud je k dispozici nová verze aplikace, nástroj vás na to sice upozorní, ale instalaci stejně musíte provést znovu – jako ve Windows.

Stahování OpenOffice prostřednictvím správce aplikací. V průběhu ovšem celý systém zamrzl

Přítomnost programu ve správci aplikací je důležitá z jednoho důvodu – značí, že by na ReactOS měl správně fungovat. V praxi to bohužel nemohu potvrdit. Nepodařilo se mi rozběhnout prohlížeče Firefox 26 ani Operu 12, oblíbený editor PSPad sice spustím, ale neustále vyhazuje chybové hlášky. Opera je ale dostupná i ve staré verzi 9.64, která funguje spolehlivě.

Programy samozřejmě můžete instalovat i klasicky ručním stažením z webu. Platí pravidlo, že co nefunguje ve Wine, nebude fungovat v ReactOS. Obráceně to však bohužel neplatí, hlavně kvůli tomu, že ReactOS z Wine používá jen některé součásti. Říká se, že s Wine na Linuxu rozběhnete 95 % programů pro Windows. V případě ReactOS to bude číslo o hodně nižší.

Problémy s PSPadem

Do ostrého provozu raději ne

Předně je třeba vzdát hold autorům ReactOS, že se do něčeho tak velkého pustili a dotáhli to do tak pokročilé fáze. Vzhledem k obtížnosti zadání jsem od celého projektu čekal mnohem méně. ReactOS je takový zvláštní systém. Když funguje, tak funguje skvěle. Ale když nefunguje, tak zkrátka nefunguje a nic s tím nenaděláte, ani kdybyste se postavili na hlavu.

UX DAy - tip 2

Nejde jen o kompatibilitu ovladačů a programů, ale i o docela časté zamrzání systému, které nelze vyřešit jinak než restartem. V současné době se ReactOS do ostrého provozu prostě nehodí a plnohodnotnou náhradou Windows XP rozhodně není. A pravděpodobně do takového stavu nikdy nedospěje, to by vyžadovalo další kvanta lidské práce a překonávání velmi obtížných překážek. Poptávka po takovém operačním systému navíc s každým dalším měsícem klesá.

Pokud ale máte na půdě starší počítač a patříte mezi zvídavé ajťáky, jděte do toho. Tak komplexní a do jisté míry úspěšný pokus o replikaci celého operačního systému už možná nikdy neuvidíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.