Hlavní navigace

ReStart Česko: hackaton za lepší českou společnost

10. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Poprvé se u nás konala akce ReStart Česko, původem z Rumunska. Cílem je v programovacím maratonu, konaném 23. listopadu vytvořit nebo vylepšit aplikaci či webové stránky neziskové organizace. Do projektu se přihlásilo 41 zájemců, z kterých se do finále dostalo pouhých šest. Tři z nich nakonec vyhráli peněžní grant.

Konat dobro mohou i lidé v oboru IT, stačí jen svou energii uchopit a správně zužitkovat na projekty, které mohou české společnosti pomoci. Sdružení VIA vůbec poprvé v České republice pořádala akci s názvem ReStart. Ta má původ v Rumunsku, kde se koná již druhým rokem. U nás a na Slovensku probíhá vůbec poprvé. Smyslem je vytvořit či vylepšit aplikaci, jež by pomohla širší veřejnosti. Vše samozřejmě bez vidiny zisku.

Neziskové organizace ale do projektu nevstupovaly bez slušné motivace. Pro vítězný projekt byl připraven grant na vývoj aplikace ve výši 100 000 Kč, druhé místo bylo ohodnoceno 80 000 Kč a třetí 60 000 Kč. Peníze poskytl Nadační fond Avastu. Vidina výhry nalákala celkem 41 projektů, z kterých bylo vybráno do užšího hlasování z řad veřejnosti šestnáct. Šest z nich, s největším počtem hlasů, pak postupovala dál do takzvaného hakatonu, neboli maratonu v programování.

S ReStartovským hakatonem pomohl GUG

S jeho organizací značně pomohli lidé z komunity GUG (Google User Group). Ti spojili restart s akcí Rhok (Random Hack of Kindness), který je filozofii ReStartu celkem blízký. Programátoři si v jeho rámci zvolili jeden z výsledných šesti projektů a začali na něm pracovat. Celkem se jich přihlásilo 15, ale do pražského Hubu jich dorazilo dvanáct. Na místě se programátoři setkali se zástupci projektů, kteří jim vysvětlili svou vizi. „Byla výzva dát dohromady neziskovky a ten programátorský svět. Nevěděli jsme jak to vyjde a co z toho vznikne,“ přiznala Anna Filínová ze společnosti VIA.

Ne všechny projekty byly pro účastníky tak atraktivní. Na některých pracoval tým čítající několik lidí, jinde zas programoval pouze jednotlivec. U projektu Využití internetu pro video návštěvy ve vězení se bohužel nenašel žádný dobrovolný programátor. Mohla za to pravděpodobně náročnost celého projektu, ale během maratonu v programování se alespoň podařilo vytvořit jakýsi nástřel toho, co by daná aplikace měla obsahovat, aby vyhovovala silným bezpečnostním opatřením českých věznic.

Výstupy musely být open source

Podmínkou ReStartu bylo, aby výsledný produkt byl uvolněn jako open source. Není tak divu, že se k vývoji open source velmi hojně využíval. Mnohdy nebyl čas programovat projekty od píky. Například projekt Mapa kamer, který si dal za cíl zmapovat kamery na území Česka, využil OpenStreetMap. Aplikace byla tvořena na rozdíl od ostatních projektů zatím pouze pro mobilní operační systém Android a v den vyhlašování vítězů už slušně fungovala. Jindy se zas dopracovávaly déle fungující projekty. Auto*Mat – Zelené mapy Prahy se rozrostly o nové komunitní funkce.

Na konci hakatonu si mezi sebou vývojáři určili vítěze. Byli to programátoři Pocitových map a Mapy kamer. Během prezentace vykonané práce často účastníci akce diskutovali o zvolených technologií a jakých nových poznatků při práci na projektech dosáhli. Cílem nebylo vytvořit stoprocentně hotové aplikace, ale spíše je dotáhnout někam dál nebo s vývojem lidově řečeno alespoň trochu pohnout.

Vítěz se určil hlasováním na gala večeru

Na akci se sešli zdatní i méně zkušení programátoři. Někteří bojovali s použitou technologií, na níž byla aplikace původně stavěna, jiní zas s nedostatkem zkušeností. Největší problém však představoval šibeniční čas, během něhož se programovalo, tedy pouhé dva dny. Když ale hakaton skončil, mohli účastníci na projektu i tak dále pracovat a do finálního vyhlášení, konaného 3. prosince, své aplikace vyladit nebo i úplně dokončit.

Výběr vítězných projektů proběhl formou Gala večera. Každý tým měl na prezentaci svého projektu pouze tři minuty. Formu si mohl zvolit každý sám, pokud se vešel do stanoveného limitu, bylo to jedno. Mimo prezentaci měl každý projekt svůj stánek, u něhož jste si mohli aplikace osahat, pokud byly hotové, a pobavit se s vývojáři a zástupci neziskovek o projektu.

Hosty spíš zajímala idea projektů a podle toho i hlasovali

Hosté byli často z řad veřejnosti, a s oborem IT neměli mnoho společného. Snadněji se proto prodávala spíše idea projektu, než technicky zvládnuté webové stránky či aplikace. Což se ukázalo i při konečném hlasování. Všichni pozvaní účastníci dostali lísteček, na němž zatrhli projekt, který se jim jevil nejsympatičtější a hodili ho do urny u hostesek. Na konci se hlasy sečetly a určili se tři vítězové.

Výsledky byly velmi překvapivé. Třetí cenu a 60 000 Kč získal projekt Demagog. Cílem je ověřovat výroky politiků v médiích. Pokud politik něco slíbí a následně to nedodrží, Demagog si na něj posvítí a srovná jeho pozdější výroky s minulými. Webové stránky by měly být velmi komunitní. Každý bude moc přidat výrok politika a ostatní uživatelé hlasují, zda je hoden zařazení do databáze. Nad vším dohlíží moderátor. „Snažíme se, aby lidé nebyli v očích veřejné správy laxní,“ řekl zástupce projektu.

Druhé místo a 80 000 Kč získal projekt s názvem Uličník. Jedná se o jakousi sociální síť, kde se sdružují lidé, jimž není okolí lhostejné. Pokud je ve vás skryt „uličník“, můžete vytvořit projekt a nabalit na něj další lidi. Například se vám nelíbí stav laviček v parku, tak se s ostatními domluvíte, že je natřete. Iniciativě ale hlavně kreativitě se meze nekladou. Úspěch projektu bude tak stát převážně na lidech a zda se podaří vytvořit kolem Uličníka dostatečnou komunitu.

root_podpora

První cenu a 100 000 Kč od nadačního fondu Avastu získal nečekaně projekt Využití internetu pro video návštěvy ve vězení. U toho se v hakatonu a ani následně po něm nepodařilo naprogramovat ani řádek kódu. Na gala večeru nemohl tak prezentovat nic, kromě silné idee. Ta na pozvané hosty velmi zapůsobila a dali tak penězi projektu šanci. Už při samotné prezentaci video hovorů s vězni svítalo na lepší časy. Podařilo se sehnat několik programátorů, kteří na projektu přislíbili účast.

Akce ReStar Česko ukázala, že lidé v IT průmyslu se neženou jen za penězi. Je mezi nimi i mnoho lidí, kteří chtějí pomáhat a mají energii, jež chtějí investovat do společensky prospěšných projektů. Svět IT a neziskového sektoru může koneckonců velmi dobře spolupracovat, čehož je ReStart důkazem. Někdy je ale idea projektu silnější než samotný výstup, jak ukázal konečný žebříček vítězů.

Byl pro vás článek přínosný?