Hlavní navigace

Richard Jones naprogramoval GmailFS

1. 9. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Richard Jones naprogramoval GmailFS, který umožňuje diskový prostor nabízený Gmailem přimountit jako další filesystem.

Jeden gigabajt volného místa, který nabízí účet v Gmailu, se může v dnešních podmínkách zdát jako prostor velký pro mail, leč malý coby datové úložiště. Existují ovšem lidé, kteří ocení i ten jeden gigabajt. Jeremy Zavodny na svém blogu zaspekuloval, že když si na Gmailu založí účtů víc (pošle pozvánky sám sobě), tak má hned těch gigabajtů několik. K tomu se dá připočítat pár stovek megabajtů na Yahoo či na Hotmailu – v konečném součtu vycházejí pěkná čísla, využitelná k přechovávání dat dnešní obvyklé velikosti.

Teorie je to pěkná, ale na první pohled nepraktická. To si mám velká data každou chvíli posílat emailem sám sobě? Jeremy Zavodny si zavěštil, že se za pár měsíců vynoří software, který datové operace zjednoduší na minimum. Ve svém odhadu se o pár měsíců seknul, protože ten software už tady je. Jmenuje se GmailFS. Na stránce projektu GmailFS stojí stručný popis:

GmailFS poskytuje mountovací linuxový filesystém, který jako svoje ukládací médium používá váš účet v Gmailu.

Autor Richard Jones uvádí popis programu, ilustrační screenshoty a postup instalace. Je to napsané v Pythonu. Osobně se mi program nainstalovat nepodařilo, ale to je spíše tím, že jsem lama (všechno nad apt-get install je na mě moc komplikované), než že by to nefungovalo. Na screenshotu je vidět Firefox spouštěný z binárky uložené kdesi na Gmailu (zpřístupněný přes GmailFS), takže to asi opravdu funguje.

Samozřejmě je potřeba mít účet v Gmailu. Ještě tak před měsícem byla pozvánka do Gmailu ceněný a vzácný artikl. Google oznámil spuštění Gmailu s velkou slávou už prvního dubna a od té doby jsou na to všichni natěšení. Nedávno se ale v účtech začalo objevovat hodně pozvánek, a tak probíhá jistá inflace. Už se objevilo hodně lidí, kteří vlastnictví své „prestižní“ adresy *@gmail dávají najevo tím, že pozvánky na blozích rozdávají. Jiní zprostředkovávají předávání. Pozvánek bude samozřejmě přibývat. Ten, kdo ignoruje smluvní podmínky, posílá pozvánky sám sobě.

Jiná otázka je, jak se k mountování svého diskového prostoru postaví vývojáři z Google. Použití GmailFS nějakým způsobem pravděpodobně zablokují, otázka ovšem je, jak rychle. Můj tip je, že to zas tak brzo nebude (mají spoustu jiné práce).

root_podpora

Nakonec zbývá ještě otázka, jestli to celé k něčemu je. Na to si odpovězte sami. Hádám, že se najde dost lidí, kteří gigabajt navíc ocení. Gmail jako poštovní program ovšem evidentně užitečný je. Marketingově zajímavý rys – totiž ten gigabajt – je jenom detail. Myslí si to například Patrick Zandl.

K tématu si můžete přečíst také techničtěji zaměřený článek Milana Kryla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku