Hlavní navigace

Samsung i9000 Galaxy S: téměř dokonalý Android

18. 10. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Mobilní telefony a další zařízení s OS Android vzaly trh útokem a jejich nástup je raketový. Během zhruba dvou let vytvořily velmi důležitý segment na trhu smartfonů a pokrývají jej od nejlevnějších zařízení až k těm nejdražším. Na jeden mobil právě z toho „high-end“ konce spektra jsme se podívali.

Před časem se objevil na trhu zajímavý telefon s Androidem za několik tisíc korun (Vodafone 845, viz recenze na Lupě). Podívali jsme se na jeho příbuzného z druhého konce, na špičkový telefon z dílen Samsungu, konkrétně na model i9000 Galaxy S. Pojďme se podívat, co tento přístroj, který do ČR dováží oficiálně společnost Sunnysoft a který pořídíte za cenu okolo dvanácti tisíc Kč, nabízí.

Android s plnou výbavou

Samsung na výbavě pro svou vlajkovou loď, kterou Galaxy S rozhodně je, nešetřil. Mobil disponuje 1GHz procesorem ARMv7 (Cortex A8), čtyřpalcovým displejem Super AMOLED s rozlišením 800 krát 480 pixelů, kapacitním multitouch ovládáním, GPS a dalšími nejmodernějšími technologiemi, které z něj dělají snad nejlépe vybavené zařízení s OS Android na trhu. Jen stěží narazíte v Marketu na software, který by v Galaxy S nešel spustit kvůli nedostatečnému HW vybavení.

Telefon obsahuje 512MB RAM a 8GB interní SD paměti, rozšiřitelné pomocí microSDHC karet až o dalších 32GB. Má tedy všechny předpoklady k tomu, aby byl opravdu velmi rychlým Androidem – obzvlášť s verzí Android 2.2 Froyo (bohužel jsme telefon testovali ještě před oficiální dostupností této verze, tedy s OS 2.1). Přesto se mu nevyhnuly některé, leckdy až nepochopitelné, designové kiksy, což u jinak špičkového přístroje zamrzí.

Galaxy S na první dotek

Telefon je poměrně velký, a to především kvůli čtyřpalcovému displeji. Je dodáván v leskle černém provedení, což znamená, že se téměř okamžitě zaplní otisky prstů a získá typický smartfonový matný vzhled. Na zadní straně zaujme výrazný hrbol u spodního okraje, který přispívá ke snazšímu držení – mobil vám tak snadno nevyklouzne, ani když s ním budete mávat. Trochu překvapilo, že zadní kryt je z plastu a při zmáčknutí se lehce prohýbá. Vzadu najdete čočku fotoaparátu (bez krytu) a logo Google.

Z přední strany zabírá většinu plochy telefonu velmi kvalitní displej – technologie Super AMOLED dává velmi ostrý a sytý obraz, viditelný i na přímém slunci, a kapacitní displej je zároveň dostatečně citlivý na dotek. Co do technologie je „uživatelský vstup a výstup“ tedy velmi kvalitní.

Pod displejem jsou umístěna tři tlačítka – mechanické tlačítko Home a dvojice senzorových tlačítek Zpět a Menu. Tato tlačítka jsou s displejem v jedné rovině, a navíc poměrně blízko aktivní ploše, takže se vám zpočátku bude stávat, že si je zmáčknete omylem, což rozhodně nepotěší.

Po stranách přístroje jsou umístěné obvyklé prvky – MicroUSB konektor pro dobíjení a komunikaci s počítačem (s praktickou krytkou), konektor pro sluchátka, tlačítko pro vypnutí/zapnutí a dvojtlačítko regulace hlasitosti. Pokud hledáte tlačítko spouště fotoaparátu, budete jej hledat marně, protože Samsung i v tomto zvolil cestu softwarového ovládání, takže fotografii pořídíte poněkud neprakticky stisknutím tlačítka na displeji. Marně budete hledat i například informační LED, která by vám naznačila, že v telefonu čeká nepřečtená SMS či upozorní na nepřijatý hovor.

Ovládání a systém

512MB RAM a 1GHz ARM je pro běh Androidu velmi velkorysá nabídka, takže telefon reaguje přijatelně i s nadstavbou TouchWiz verze 3.0, která přidává k „holému“ Androidu některá vylepšení uživatelského rozhraní. (Záměrně píšu „reaguje přijatelně“ – místy a chvílemi jsem si uvědomoval, že čekám na odezvu, na to, až proběhne animace, až se přetočí displej, až se otevře klávesnice, a taková zdržení působila velmi rušivě – pozn.aut.)

Systém je kompletně počeštěn. Ostatně český distributor Sunnysoft je znám již mnoho let svými balíčky s češtinou pro přenosná zařízení, takže se nelze moc divit. Překlad je velmi dobře zpracován, jen místy některé výrazy vzbudí lehký údiv či pousmání („Odpojit SD kartu pro bezpečné odpojení“).

Pro Galaxy S můžete použít široké nabídky programů – od oficiálního Android Marketu přes jinak distribuované aplikace až po rozjíždějící se obchod Samsung Apps. Rozhodně se nemusíte bát, že zůstanete bez aplikací. Samozřejmostí je na WebKitu založený prohlížeč, integrace služeb od Google a další funkce, známé z Androidu.

Velký důraz klade Galaxy S na populární sociální sítě – s internetovým připojením v mobilu se Samsung i9000 může změnit na „terminál“ pro Facebook, Twitter a další sítě. Můžete s ním přistupovat k mailu i k webovým aplikacím. Nabízí geolokační služby, včetně map a navigace. Předinstalována je i velmi pěkná aplikace Layar, která používá technologie augmented reality a promění telefon v „kukátko“, v jehož displeji vidíte okolí, doplněné o pozice objektů, které hledáte – např. o bankomaty.

Aplikace Layar – rozšířená realita v praxi

Uživatelské rozhraní TouchWiz je přizpůsobeno běžnému uživateli, vlastní Android je před vašimi zraky skryt (a pokud čekáte, že jej lze někde přepnout, tak bohužel – oficiálně možnost vypnout TouchWiz neexistuje). V rozhraní naleznete navíc např. rychlý přístup k funkcím pro zapnutí a vypnutí wifi, bluetooth či zvuku, nebo správce úloh spuštěný podržením tlačítka Home. Psát můžete na několika druzích softwarových klávesnic, známých z Androidu, i na jedné speciální od Samsungu, kde slovo píšete tažením prstu po klávesách.

Co se nelíbilo?

Bohužel se jako nepoužitelná ukázala navigace – testoval jsem NDrive, Navigon a iGo. Pozice z GPS byla nalezena velmi rychle, ale nepřesně. Při zkušební jízdě se několikrát stalo, že navigace ukazovala polohu o celý blok domů jinde, a navigační pokyny tedy byly velmi konfúzní a doslova zavádějící. Když vedla cesta přes křižovatku ve tvaru Y a navigace naplánovala cestu doleva, tak ještě několik set metrů navigovala po levé silnici, i když automobil jel vpravo. Přepočítání cesty trvalo poměrně dlouho (subjektivním srovnáním s navigací TomTom na Windows Mobile 6) a jízda po neznámém městě by byla hodně dobrodružná – když navigace před křižovatkou třikrát změní pozici (a pokaždé přepočítá trasu), je pro řidiče nepoužitelná. Problém prý je u tohoto typu známý a má jej řešit update firmware.

Čiré utrpení pro začátečníka – senzorové tlačítko hned vedle dotykového displeje

Jako velmi nešťastné hodnotím řešení senzorových tlačítek, která jsou příliš blízko aktivní ploše displeje, a navíc poměrně citlivá. V některých aplikacích jsou ovládací prvky velmi blízko kritickým místům – například ve výše zmíněné navigaci v pozici „naležato“ bylo softwarové tlačítko „přiblížit mapu“ bezprostředně vedle senzorového tlačítka „zpět“, takže pokus o několikanásobné přiblížení mapy často skončil nechtěným zavřením; totéž při razantnějším táhnutí mapy prstem – pokud jen o trošku přejedete, stisknete si tlačítko zpět a můžete začít hledat znovu. Když se vám to stane několikrát po sobě, máte chuť telefon prohodit oknem. Je možné, že časem člověk získá cvik a náhodná stisknutí minimalizuje, ale přesto by větší odstup od displeje, menší citlivost senzoru nebo taktilní zvýraznění konce displeje pomohlo. (Navíc vzhledem ke kapacitní technologii nemůžete použít např. přesnější ťukání tužkou.)

O focení pomocí tlačítka na displeji jsme si už říkali; fotoaparát nemá ani přisvěcovací diodu, ani kryt čočky a celý tak působí dojmem hodně odbyté části. 5Mpix to už bohužel nezachrání. Zde opět použitelnost ustoupila designu a člověk si odnáší dojem, že to mohlo být lepší.

V Galaxy běží gigahertzový procesor, ale čas od času o tom člověk zapochybuje. Na jednu stranu se kdeco decentně animuje (včetně takových s prominutím ptákovin, jako je seznam složek s obrázky – když natočíte telefon, natáčí se i ikonka složky), na druhou stranu ale někdy spuštění aplikace trvá delší dobu a odezva nebývá tak střelhbitá, jak recenze tvrdí. Doufejme, že tyto problémy odstraní nová verze Androidu.

Výdrž baterky je standardní „smartfonová“, tedy zhruba jeden den, pokud telefon používáte. Když jej šetříte, tak dva, když jedete naplno, je za půl dne téměř vybitá.

root_podpora

Resumé

Samsung i9000 Galaxy S je špičkový přístroj s Androidem a rozhodně patří do současného highendu v této oblasti. Sunnysoft očekává, že se do konce roku prodá v ČR minimálně tisíc kusů tohoto smartfonu, a očekávání nemusí být nereálné: skvělý displej, obrovská nabídka programů pro Android a silná HW výbava by mohla přesvědčit mnohé zájemce. Některé problémy (rychlost reakce či nepřesná GPS) snad opraví aktualizace SW a jiné (absence přisvícení u fotoaparátu či přecitlivělá senzorová tlačítka) mohou být pro některé uživatele nepodstatné.

Osobní subjektivní dodatek: Z nějakého důvodu jsem se rozhodl, že jako příští osobní telefon, až mi odejde současný WM6, chci přístroj s Androidem. Jako pracovní používám Nokii N900 a jsem s ní naprosto spokojen – má vše, co potřebuji k práci, beru si ji na cestu místo notebooku a dokonale mi vyhovuje. Pro osobní použití bych ale postrádal pohodlnou offline navigaci a některé funkce bych naopak nevyužil. Ocenil jsem tedy možnost osahat si Androidí „top level“ a hodně jsem se těšil na to, až si jej vyzkouším. Musím ale upřímně říct, že Galaxy S bych si nakonec nevybral. Pro mne je, jak jsem si opakovaně ověřil, rozhodující hardwarová QWERTY klávesnice – a i ta u N900, která je hodně omezená, je stále lepší než softwarové nápodoby. S Galaxy S jsme si rozhodně do oka nepadli: psaní SMS bylo pro mou necvičenou ruku frustrující, zadávání slov pomocí tažení prstu, tato specialitka Samsungu, byla spíš kuriózní než použitelná, navigace byla s nepřesným zjišťováním polohy k ničemu (s tím, co jsem měl pro Galaxy S k dispozici, bych se do divočiny nevydal) a zavírání aplikací náhodnými stisknutími tlačítka zpět je killer feature v pravém slova smyslu.

Galaxy S od Samsungu je každopádně důstojnou alternativou k iPhone pro ty, co z jakéhokoli důvodu nechtějí iPhone nebo chtějí špičkový telefon s OS Android. Až na několik výše zmíněných problémů je to velmi slušný stroj, jehož cena plně odpovídá schopnostem.

Poděkování: Děkujeme společnosti Sunnysoft za laskavé zapůjčení Samsungu Galaxy S k redakčnímu testování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Malý je autorem serveru Bloguje, mikroblogu Teidu či služby pro zkracování odkazů Jdem.cz. Vedl také magazín Zdroják.