Hlavní navigace

SCO opět prohrálo a Adobe uvolnil 64bit Flash Player

1. 12. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Posledních několik týdnů bylo bohatých na klíčové události v linuxovém světě. Po několika letech se firmě Adobe podařilo uvolnit 64bit verzi svého Flash Playeru, na který čekalo mnoho uživatelů. SCO prohrálo další soudní spor s Novellem a v OpenSuSE byla zrušena licence EULA.

Obecné novinky

64bit Flash Player

Stálo se to čemu nikdo nevěřil, firma Adobe po letech vydala 64bit verzi svého produktu Adobe Flash Player. Již dříve se objevily zprávy, že Adobe na 64bit verzi pracuje, ale žádné hmatatelné důkazy pro toto tvrzení nebyly. Diskutovalo se o tom, proč vůbec Adobe tuto verzi tak dlouho nevydává a nejslibnější byla teorie platformě závislého kódu. Nakonec to potvrdil Paul Betlem, jehož komentář je rozebírán v našem dva roky starém článku. I když měl 64bit Flash Player zpoždění, dočkali jsme se.

SCO znovu prohrává

SCO už na všechny působí jako firma, která za peníze půjde do soudního sporu třeba i s papežem. Není proto divu, že další soud rozhodl ve prospěch protistrany a práva na Unix má v rukou stále Novell. Bohužel podobné spory špatně působí na veřejnost, a to převážně na vedení firem. Kdo by svěřil vybavování svých počítačů softwarem od firmy, která stále musí obhajovat práva na produkty jenž prodává? Šíření FUDu jde SCO moc dobře a nezbývá než mu popřát, aby s novým rokem zmizelo z povrchu zemského. Více o historii konfliktů s SCO najdete v našich článcích:

Archlinux

pkgstats

Vývojáři Archlinuxu vytvořili skript, který pomůže při opravování chyb, resp. s volbou, které chyby se opraví jako první. Po spuštění tohoto skriptu se seberou informace o instalovaném systému a odešlou se do centrální databáze. Nejdůležitější je seznam nainstalovaných balíčků. Podle těchto údajů mohou vývojáři seřazovat chyby a řešit je podle těch, které ovlivňují nejvíce lidí. Jedná se o podobnou službu jako má Debian. Ten ale získaná data využívá k sestavení softwaru nacházejícího se na instalačních médiích.

Schwag

Obchod s předměty s motivem Archlinux roste a každý měsíc se jich prodá kolem čtyřiceti. Nově si teď také můžeme koupit USB flash paměť, nálepku na počítačovou skříň s logem Archlinuxu a prsten.

Douglas Soares de Andrade

V posledním newsletteru Archlinuxu najdeme rozhovor s jedním z mnoha vývojářů Archlinuxu Douglasem Soaresem de Andradem. Archlinux začal používat po zastavení vývoje distribuce Slackware z důvodu nemoci Patricka Volkerdinga jediného vývojáře této distribuce v roce 2004. Zkoušel mnoho distribucí a vzpomíná, že si přečetl něco o distribuci Arklinux. Při psaní adresy do prohlížeče se upsal a napsal archlinux.org. Tento přehmat pomohl získat Archlinuxu dalšího vývojáře. Dougles pomáhá především s vytvářením samotných balíčků, ale občas se angažuje i při programování AURu. Spravuje především balíčky sysadmin a python. Práce na nich ho baví, ale za nudnou práci považuje, když věci nejdou tak jak by měly a musí shánět patche na opravdu různých problémů. Svoje balíčky považuje za kvalitní a nebojí se přiznat, že když některý neodpovídá jeho představám, tak pozdrží jeho vydání.

OpenSuSE

Volba maskota pro YaST

V minulém týdnu jsme psali o úspěchu Kláry Cihlářové, jejíž návrh na maskota programu YaST vyhrál soutěž. Maskot se povedl, je jednoduchý a podobá ještěrce zkřížené s oslíkem. Myslím, že podmínka, kterou si porota dala, že by měl maskot zapadat k nynějším grafickým prvkům v OpenSuSE, se podařilo splnit. Bylo také vybráno jméno a tím je Yastie.

Bryen Yunashko zvolen jako člen openSUSE Community Board

Koncem října byl jmenován nový OpenSUSE Community Board (OCB). Ten je v pořadí již druhý. Skládá se z pěti lidí a jeho cíle jsou popsány na hlavní stránce projektu. Ve zkratce jde o to, aby existoval tým lidí, se kterými je možné řešit různé konflikty, s kým je možné komunikovat nebo komu je možné svěřit možnost pomoci rozhodovat tam, kde je to třeba. Skupina by neměla přímo zasahovat do vývoje tam, kde funguje komunitní mechanizmy.

S Bryenem Yunashkovem, jedním z členů této skupiny,
udělala rozhovor Karen Putzová na svém blogu. Bryen pracuje jako konzultant v oblasti open source softwaru. Linux používá již pár let od doby, kdy mu přestal vyhovovat jeho původní operační systém. Do OCB se přihlásil, protože se chce ujistit, že se bude komunita více zaměřovat i na postižené uživatele. Sám neslyší a nemá periférní vidění.

Konec licence EULA

Kvůli zjednodušení redistribuce a modifikace celého OpenSuSE se vývojový tým rozhodl zrušit EULA licenci, kterou OpenSuSE doposud obsahoval. Uživatel již nemusí potvrzovat, že souhlasí s licencí, ale jedná se jen o licenční poznámku. Tato změna se projeví již v OpenSuSE 11.1.

Debian

Screenshoty balíčků

Vývojový tým Debianu připravil novou službu, kde se ještě před instalaci balíčku může uživatel podívat, jak vypadá program, který se v daném balíčku nachází. Ať již chceme nebo ne, uživatelé často vybírají, co si nainstalují podle vzhledu aplikace, aby jim např. zapadla do prostředí nebo aby mohli odhadnout, zda jim bude ovládání vyhovovat.

Logo pro volné použití

Projekty založené na Debianu mohly narazit na problém, kdy bylo potřeba z nějakého důvodu upravit logo, ale licence to nedovolovala. Nyní se Open Use Logo přesunulo pod licenci novou, která je podobná MIT licenci. Logo je teď možné používat, kopírovat, upravovat, zveřejňovat, distribuovat, sublicencovat a prodávat. Podmínkou je, že musí být vždy použito ve spojení s projektem, který má něco společného s Debianem, takže např. nemůžete distribuovat auta s tímto logem, pokud nebudou řízena systémem založeném na Debianu.

Tímto rozhodnutím se nadobro uzavřel bug z roku 2003.

Poznámky vydání k Debian 5.0

Zatímco všichni netrpělivě čekáme, kdy bude Debian 5.0 s kódovým označením Lenny připraven, tak vývojový tým nezapomíná ani na jeho předešlého bratříčka Etch a uvolnil již pátý balík záplat. Ten řeší hlavně bezpečnostní problémy z nichž některé byly označeny za kritické. Balík je již zahrnut do instalačních médií. Konkrétní chyby jsou k nalezení na webu projektu.

Cloud 24 - tip 1

Ubuntu

Vydána Jaunty Jackalope Alpha 1

Vývojáři pilně pracují na novém Ubuntu, které můžeme očekávat přibližně za 5 měsíců. K dispozici je již první alpha, která toho sice nemá s použitelným systémem moc společného, ale umožňuje komunitě pomáhat s vývojem. Obrazy médií lze stahovat z cdimage.ubun­tu.com.

Ubuntu Open Week

Na začátku listopadu proběhla akce s název Ubuntu Open Week. Místo konání byl jeden z IRC kanálů v síti freenode a kladl si za cíl pomoci novým vývojářům zapojit se do vývojové komunity. Málokdo mohl stihnout všechno, co se během těch pěti dnů probíralo, takže na Ubuntu Wiki se objevil záznam všech rozhovorů s vývojáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.