Hlavní navigace

Search and Rescue

23. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden utekl jako voda a máme tu další díl našeho seriálu. Tentokrát se dostaneme k velmi zajímavému simulátoru.

Už jsme si představili několik různých simulátorů letadel, aut a ponorek. Tenhle kousek má ale něco navíc. Název Search and Rescue můžeme přeložit jako „najdi a zachraň“. Ve hře se dostáváte do role pilota záchranného vrtulníku a vaším úkolem je samozřejmě zachraňovat lidičky, kteří někam spadli nebo někde uvízli.

K dispozici máte několik strojů s různými vlastnostmi. Co který z nich umí, si můžete přečíst na této stránce. Přiloženy jsou i nějaké obrázky.

Ve hře si můžete vybrat mezi volným letem (prostě si jen tak letíte), který se hodí pro trénink ovládání, a misí. Před každou z nich se v krátkosti dozvíte, co a jak, a můžete vyrazit.

Během letu vidíte na displeji řadu užitečných a důležitých informací. Mimo jiné je zde také označení waypointu (delší čárka na kompasu), ke kterému se musíte dostat. Většinou označuje polohu člověka (nebo lidí), kterého musíte zachránit. Ne vždycky je ukazatel přesný a často musíte prohledat blízké okolí, než narazíte na někoho, koho můžete zachránit.

Mise jsou zajímavé a různorodé, jednou je potřeba zachránit horolezce, který spadl ze skály, jindy zase skupinku lidí ze střechy hořícího domu. Pokud je potřeba vyzdvihnout někoho (například z vody) nahoru, je k dispozici záchranný koš, případně potápěč. Obojí můžete pomocí naviáku a lana pohodlně spouštět dolů.

Graficky je hra na jednu stranu docela strohá, nicméně dostačující. Některé efekty jsou ale docela zajímavé, například kruhy na vodní hladině, když letíte příliš nízko. Líbí se mi i lidi, kteří plavou, mávají vám a je vidět, jak pod hladinou šlapou vodu.

K dispozici je řada předdefinovaných pohledů, navíc můžete přejít do volného pohybu kamery a nastavit si její výhled podle libosti. Pomůže to zejména v hledání lidí a přesnější navigaci na přistání. Můžete koukat shora a sledovat průmět vrtulníku na přistávací plochu. Pokud dosednete na trávník vedle plochy, není to taková tragédie. Na střeše už je ale každý centimetr důležitý.

Zvuky jsou omezené vlastně jen na hukot motoru a pár dalších, ale co byste chtěli taky ve vrtulníku slyšet, že?

Zvuk a grafika ale není na téhle hře tím hlavním, co mě zaujalo. Mnohem důležitější je realistické chování vrtulníku, se kterým souvisí poměrně komplexní a obtížné ovládání. Určitě vám bude nějakou dobu trvat, než budete schopni odstartovat a skutečně někam doletíte. Pokud se vám to ale povede, můžete se naučit dělat s vrtulníkem poměrně krkolomné kousky a na druhé straně budete moci přesně řídit jeho pohyb.

Pokud jste létali vždycky jenom s letadlem, budete se mít opravdu co učit. Nemá to moc společného.

Všechny důležité informace jsou obsaženy v manuálu na stránkách projektu. Doporučuji jeho přečtení. Kromě jiného se z něj naučíte, jak vrtulník ovládat.

Samotná instalace je poměrně jednoduchá, na stránkách si stáhnete vhodný archiv. K dispozici je jak zdrojový kód, tak balíčky pro Debian, Mandrake a verze pro MSWindows. Pak budete ještě potřebovat soubor s herními daty. Všechno je potřeba rozbalit a nainstalovat (dle konkrétní distribuce).

Nároky na hardware nejsou nijak krvavé, údajně stačí Pentium na 166MHz a nějaká ta karta s podporou akcelerace.

root_podpora

Celkově mě tahle hra mile překvapila a díky realistickému chování vrtulníku mě vtáhla a nepustila. Naučit se pilotovat vrtulník je opravdová výzva.

„Tady let OK-386 žádám o povolení ke startu …“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.