Hlavní navigace

SecurityProgz (29.8.2002)

29. 8. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další týden je za námi a SecurityProgz před námi, řekl by klasik. I dnes vám, tak jako vždy, přinášíme náhled do toho nejzajímavějšího, co se na scéně Unix security-software v uplynulém týdnu urodilo. Nebude chybět několik zajímavých utilit pro správce unixových sítí, jeden pěkný program pro šifrování souborů a generování klíčů a ještě celá řada dalších užitečných věcí. Proto neváhejte a i dnes si přečtěte náš souhrn...
SIMPLE TCP RE-ENGINEERING TOOL v. 0.8.1
Download:http://ww­w.simphalempin­.com/dev/tcpre­en/
Platforma:

POSIX

Na úvod dnešního souhrnu jsem vybral velmi zajímavou a užitečnou utilitku, která slouží k monitorování a analýze dat přenášených pomocí protokolu TCP mezi klientem a serverem. Zaměřuje se na datový tok, jehož analýzu dokáže vcelku přesně provést. Bezpochyby pěkná hračka na ukrácení dlouhé chvíle, co říkáte? :-)

JNETTOP v. 0.1
Download: http://www.kub­s.cz/jnettop/
Platforma: Linux

Tento zajímavý program pro síťové administrátory je navržen ke sledování statistik zatížení sítě. Dokáže vám vcelku přehledně a srozumitelně vypsat všechny potřebné informace, které by vás vůbec mohly zajímat. Prostředí programu, respektive jeho „výstup“, je srovnatelné s programem top, který monitoruje zatížení procesoru. Jistě se vám bude líbit.

GKRELLM v. 1.2.13
Download: http://www.gkre­llm.net/
Platforma: Linux, Solaris, SunOS, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD

Trošku zvláštní název, co říkáte? Inu, každý je nějaký… Tento program, který byl vyvinut s pomocí GTK a Imlib, slouží jako velmi komplexní monitor všeho možného, co si v souvislosti se systémem vůbec dokážete vybavit. Nechybí samozřejmě monitorování zatížení procesoru, paměti a swapu, obsazení disku, výpis aktivních síťových rozhraní, informace o internetovém připojení, souborovém systému a mnoha a mnoha dalších věcech. Doporučuji vyzkoušet.

XOR SUITE v. 2.2
Download: http://home.e­arthlink.net/~rgbren­ner/projects/xor­suite/
Platforma: POSIX

Jak jste si asi odvodili z názvu, tento program bude mít něco společného s šifrováním. Abych byl přesný, nejedná se ani tak o jeden program, jako spíš o balík samostatných utilit se specifickými funkcemi. Nalezneme tady program pro generování klíčů, další program pro generování falešných klíčů nebo pro šifrování a dešifrování souborů. Zkrátka podařená kolekce, která se může hodit…

CLARK CONNECT INTERNET GATEWAY v. 1.1
Download: http://www.clar­kconnect.org/dow­nload/
Platforma: Linux

Jste-li vlastníkem nějakého staršího PC, které má svá nejlepší léta již za sebou, a vy jen přemýšlíte, co s ním, měl bych pro vás řešení. Je jím program ClarkConnect Internet Gateway, jenž váš starý počítač přetransformuje na výkonnou, jednoduchou a bezpečnou gateway, kterou oceníte asi nejvíce na nějaké malé síti doma nebo v menší firmě. Součástí balíku jsou i kvalitní firewall, webový server Apache a řada užitečných utilit. Tento program je založen na distribuci RedHat Linux.

A to by bylo pro dnešek vše. Ani příště na vás ale nezapomeneme a přineseme vám to nejzajímavější, co se na scéně počítačové bezpečnosti objeví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku