Hlavní navigace

Sleep is Death: Ne tak obyčejná hra

20. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Představili jste si někdy co by se stalo, kdybyste se dostali tisíce let do budoucnosti? Nebo naopak stovky let do minulosti? Pokud ano, doporučuji vyzkoušet hru Sleep is Death, která vám dovolí prožít vlastně cokoliv chcete.

Sleep is Death (SiD) je síťová hra pro dva hráče, která vám dovolí zažít skoro cokoliv – je totiž velmi podobná většině vypravěčských her jako Dungeons & Dragons nebo obyčejný „Dračák“, tedy Dungeons & Dragons bez pravidel. Princip hry spočívá v tom, že jeden hráč je vypravěč (Controller), který ovládá celé prostředí hry, a druhý je jedna postava ve hře (Player), což dává vlastně nekonečné možnosti hry.

Hra je placená, přičemž současně je v „Pay what you want“ akci, takže můžete zaplatit kolik chcete s minimem 1,75$ (na bandwidth a poplatky za internetové platby). Poté dostanete na e-mailovou adresu kód, který zadáte na stránkách hry, a tím se dostanete k odkazům na stažení verzí pro Windows, Mac a zdrojovým kódům – nativní verzi pro Linux si musíte sami zkompilovat, k čemuž vám pomůže skript přidaný ke zdrojákům. Osobně považuji možnost podívat se do zdrojáků hry za zajímavé plus. Dále pak najdete na stránkách se soubory ke stažení i několik balíčků s grafikou, kterou můžete využít ve svých příbězích. Kód není jen pro jednu osobu – můžete ho sdílet s jedním přítelem či známým.

Když spustíte hru, budete muset upravit nastavení hlasitosti, což budete dělat při každém spuštění, protože se neukládá. Poté se dostanete do jednoduchého menu s třemi položkami – hostovat lokální hru jako Controller a hostovat internetovou hru jsou položky, které se vlastně neliší, jen se ukáže lokální nebo globální IP adresa, na kterou se člověk má připojit, když jde do poslední položky v menu. Pokud si chcete jako Controller vytvořit předem nějaké objekty či místnosti hry, můžete to provést klávesou G, když jste v menu jako hostující hráč. Nastavení hry nehledejte v menu hry, ale v adresáři settings v adresáři hry. Tam je několik souborů s koncovkou .ini, ve kterých si můžete nastavit některé parametry.

Hra je z pohledu Playera jen 2D plochou, na které se dá pohybovat kliknutím na určité místo a psát na klávesnici, čímž se u hráčovy postavy objeví komixová bublinka s textem. Z pohledu Controllera jde o komplexní prostředí, které při první hře může docela zastrašit, a proto doporučuji se podívat na několik videotutoriálů pro Controllera. Grafiku si člověk tvoří v integrovaném editoru spritů a dlaždic, z kterých může poté postavit celý objekt či místnost. Tento způsob má mnoho výhod, protože pokud chce hráč například zvednout vidličku ze stolu, stačí jen odstranit ze stolu objekt „vidlička“ a přidat do objektu hráče vrstvu s vidličkou jako spritem. SiD je tahová hra, přičemž tah trvá pro každého hráče 30 vteřin. Pro hráče je to v mnoha chvílích času dost, ale vypravěč se leckdy zapotí, protože musí například vytvořit celý nový objekt. Tady se ukazuje další výhoda spritů – většinou se dají použít na více věcí, a lze tak zkrátit čas vytváření dalších objektů, např. nového policajta stačí vytvořit upravením objektu jiného policajta a vyměněním jeho hlavy. Naštěstí jde časový limit změnit v nastavení, přičemž časový limit je pozměněn jen pro vás a ve hře bude mít druhý hráč stejný časový limit, jako má nastaven on.

Zajímavé je ale to, že po hře se všechny objekty a místnosti použity v příběhu uloží hráči do počítače a on sám může jako Controller „vyprávět“ další příběhy s objekty z předchozích her. A po každé hře se v adresáři flipbooks vytvoří složka s hrou a obrázky z každého tahu, takže si můžete prohlídnout všechny vaše hry. Na internetu najdete několik komunit, které fungují jako galerie her a také jako „matchmaking service“.

Ač hra nejde popsat až tak snadno, je to jeden z nejzajímavějších herních počinů poslední doby a při hře se člověk pobaví. Jedinou výtku bych měl na to, že nefungují háčky na české klávesnici (čárky nad písmeny fungují).

Zážitek ze hry má podle autora velice osobní rozměr, a proto je doporučováno hrát ji s přáteli nebo s lidmi, které znáte. Sám mám ale vyzkoušeno, že někdy může být zajímavá i hra „naslepo“ s člověkem z nějaké herní komunity – v mém případě ze serveru sidtube.com, na kterém je ale v dnešní době těžké najít jiného hráče na hru.

root_podpora

Hodnocení

Plusy: Zajímavá hratelnost, vytvoříte jakýkoliv příběh
Mínusy: Není podpora diakritiky
Verdikt: Hra, která rozhodně stojí za vyzkoušení, a to nejen díky značné originalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku