Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 2. 2000)

2. 2. 2000
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) open source softwaru.
Úterý 1. 2.

Pod názvem GLAME (GNU/Linux Audio Mechanics) se skrývá čerstvý projekt, kladoucí si za cíl být ve zpracování zvuku tím, čím je GIMP ve světě grafiky. Výsledkem snažení vývojářů by měl být „mocný, rychlý, stabilní a rozšiřitelný“ zvukový editor. Zatím, jak říkají autoři, toho není moc k vidění, ale o to více k programování, takže zveřejnění první verze lze považovat spíše za pokus navnadit vývojáře, než ohromit veřejnost. I přesto je vidět, že autoři asi nebudou žádní nerozvážní nadšenci, pokud lze soudit podle zvolené filosofie vývoje, kdy nejdříve vzniká stabilní a výkonný backend, který se teprve později obaluje rozhraním.
Svého času mě hodně bavila logická hra pro DOS The Incredible Machine od Sierry. Cílem bylo s pomocí různých komponent sestavit „stroj“, který umožnil splnění úkolu – například přemístění míče, odpálení dynamitu či ochránění myšky před kočkou. Bylo to docela sranda a stejný názor asi sdílí i David Symonds, který začal vyvíjet hru na stejné téma, ovšem zdarma a pro SDL. Svůj projekt nazval The Penguin Machine

Pondělí 31. 1.
Photoseek je nástroj pro správu multimediálních souborů (i když přesnější je asi spíše „obrázků“) na vašem disku. Kromě dvou velikostí náhledů, možností automatického obnovování databáze z cronu či a bezpečné konfigurace nabízí hlavně podporu komentářů v souborech (JPEG a Adobe Photoshop specifické komentáře) a podle nich pak umožňuje obrázky kategorizovat.
O konverzní utilitce asp2php, která umožňuje převést ASP programy do PHP (nečekaně) jsem se zde již zmiňoval. Důvodem, proč se k ní vracím, je nová verze, která přinesla hlavně podstatnou změnu licence – aps2php je nyní možné používat i pro komerční účely zdarma.
Milovníky jazyku xbase jistě potěší cross-platformní kompiler The Harbour Project. Jeho cílem je přiblížit se co nejvíce specifikaci CA-Clipperu 5.2.

Neděle 30. 1.
Aplikace pro správu projektů a úkolů jsou pomůcky, které mohou pracovníkům i šéfům notně ulehčit práci. Xen je právě takový manažer, vytvořený v Zope. To znamená, že se ovládá převážně přes WWW prohlížeč, takže je vhodný i do heterogenního prostředí. Xen disponuje i dalšími dvěma rozhraními – emailovým a z příkazové řádky (pouze un*xy). Mezi jeho klíčové vlastnosti patří správa úkolů a kontaktů, workflow funkce a samozřejmě i konfigurova­telnost rozhraní a schopnost řízení přístupu.
Ovladač SRND obohacuje Linux o podporu Dolby Pro Logic dekodéru miroMEDIA Surround. Tato karta rozšiřuje možnosti vašeho zvukového vybavení o podporu 5ti reproduktorového systému Dolby Pro Logic Surround. Kromě toho umí i prostorový zvuk emulovat i na dvou reproduktorech s pomocí technologie JVC 3D-Phonic.

Sobota 29. 1.
Pro vývoje dynamických WWW stránek se používají převážně skriptovací jazyky a stále častěji se přistupuje k metodě vkládání kódu přímo do HTML (embeding). S modulem mod_dtcl je možné takto pracovat s oblíbeným jazykem Tcl. Cílem autora bylo (a je) vytvořit něco, co by mu umožnilo používat stejný jazyk při programování webových i „obyčejných“ aplikací (což nesplňuje PHP) a zároveň by to byla spíše „lehká váha“ (což prý nesplňuje mod_perl).
Název Lamerpad sice evokuje představu nějakého udělátka pro začátečníky, ale tento předpoklad je na hony vzdálena skutečnosti. Lamerpad je totiž aplikace pro rozpoznání psaného písma se schopností napsané znaky okamžitě podsouvat aplikacím. Menší problém je, že tato první veřejná verze podporuje pouze Kanji a Hanzi, tedy japonské a čínské znaky :). Nezoufejte, podpora latinky (snad i s diakritikou) bude zahrnuta v příštích verzích, stejně jako možnost rozpoznávání písem hiragana, katagana a hangul. Sice netuším, co to je, ale moc se na to těším :)

Pátek 28. 1.
Možnosti alternativního způsobu práce s procesy, soubory a počítačem vůbec nabízí v poslední době čím dál tím více programů. File System Visualizer umožňuje procházet obsah vašeho disku v 3D prostoru a to hned ve dvou režimech. V tom prvním vidíte množství bloků, z nichž každý znázorňuje soubor nebo adresář, přičemž plocha základny je závislá na jeho velikosti. Adresáře lze samozřejmě „rozbalovat“ a vlétávat do nich. Druhý režim zobrazuje souborový systém jako stromovou strukturu od kořenového adresáře, přičemž velikost souboru je reprezentována výškou bloku. Myslím, že příznivce filmu Hackers (česky Nebezpečná síť) určitě FSV potěší :)
The Urgent Decision je strategická hra pro více hráčů. Překvapivě má celkem slušnou grafiku (srovnávat ji s dnešními komerčními hrami asi nemá cenu, ale myslím, že vzhled hry nikoho nepohorší).
Šikovný hack FreeAddress výrazně usnadňuje práci s Netscape Navigatorem. FA sestává ze dvou částí. První je knihovna, která po podstrčení pomocí LD_PRELOAD umožňuje zadávat předdefinované aliasy místo dlouhých URL. Aliasy se definují ve druhé části FA, kterou je jednoduché Gtk rozhraní. V praxi to vypadá tak, že do řádky pro adresu zadáte třeba jenom lt a najede vám http://www.li­nuxtoday.cz/. Hack také přidává Navigatoru do menu položku, která vyvolává nápovědu, již zmiňované rozhraní a nebo dialog pro přidání právě prohlížené adresy do databáze (tahle část mi ovšem nefunguje). Při definování aliasů je také možné importovat bookmarky, což usnadňuje prvotní konfiguraci.

Čtvrtek 27. 1.
Pokusů o vytvoření kvalitního emailového klienta pro X11 už tady bylo dost a další jistě budou přibývat. Jenže ono napsat takový program, to není žádná legrace a tak množství těchto pokusů hyne na úbytě. Zcela jinak se na to rozhodl jít jeden chytrý chlapík. Vzal si za základ jeden z nejpopulárnějších emailových programů pro konzoli a vytvořil sadu patchů a rozšíření, které jej obalí slušivým grafickým rozhraním. A tak nějak vznikl xPine. Musím říci, že alespoň na obrázcích to vypadá výborně, k vyzkoušení programu jsem se bohužel nedostal. Výhody jsou myslím nasnadě: xPine bude snáze ovladatelné pro začátečníky a může nabídnout větší komfort i těm pokročilejším. Přitom není třeba nic oželet, veškerá funkčnost, včetně kompatibilních klávesových zkratek, zůstává zachována. Jediným problémem je licence Pine, ale zdá se, že autor se s tím snad vypořádal dobře.
Nuni je bootloader, který dokáže zavést Linux z libovolného místa na disku až do 137 gigabajtů. Podporuje velká i malá jádra a umí i předat parametry, podobně jako třeba lilo. Nevýhodou je, že loader funguje výhradně s IDE disky a souborovým systémem ext2. Naopak potěšující je, že by se měl vměstnat do jednoho sektoru.

root_podpora

Středa 26. 1.
Něco, jako je chcase, si dokáže napsat každý zkušenější administrátor za deset minut. Jde o skript, který mění jména souborů na malá nebo velká písmena. Ale proč dělat zbytečnou práci? Chcase umí rekurzivně procházet adresářovou strukturu a podporuje zadání více souborových masek najednou, takže by měl uspokojit každého uživatele.
„Máš už i ty svoje zvířátko Tamagotchi?“, zněla ještě před několika měsíci sugestivní otázka v reklamě na TV Markíza. A hned jsme se dočkali i odpovědi: „Ne? Tak zavolej na …“. Já pro vás mám jinou odpověď. Podívejte se na projekt KTamaga, což je open source emulátor closed source simulátoru blíže nespecifikovaného zvířete, které jednu dobu pípalo na ulicích, ve školách, kancelářích, tramvajích, kinech (grrr) i divadlech (grrr). Pokud tedy máte nutkání starat se o podivný shluk pixelů, můžete to nyní dělat to v soukromí. Mimochodem, stejná televizní stanice, stejná vysílací doba a stejný hlas v reklamě dnes říká: „Máš už i ty svého Furbyho? Ne? Tak zavolej na …“ :(

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku