Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 2. 2010)

10. 2. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Tentokrát si společně představíme šikovný nástroj nejen pro populární tablety, užitečný applet na panel GNOME, pravítka pro obě hlavní desktopová prostředí, pracovní plochy, nástroj pro využití pulse audio, a konečně taky nějakou blbinku.

Xournal

První z představovaných prográmků je Xournal. Je to elektronický poznámkový blok s pár základními nástroji jako je tužka, text, kreslení některých geometrických tvarů, zvýrazňovač, guma apod. Výhodou této aplikace je možnost otevírání pdf dokumentů a kreslení/psaní poznámek. Poznámky do pdf dokumentů se vkládají jako samostatná vrstva (je možné jich vložit více), takže je možné se k dokumentu později vrátit a poznámkovou vrstvu přepracovat. Má svou vlastní příponu .xoj, avšak příjemná je možnost dokument exportovat do pdf. Nejvíce jeho potenciál využijí vlastníci tabletů a jiných dotykových zařízení, dá se ovšem použít i pomocí klávesnice a myši/touchpadu. Sám ho využívám pro vkládání poznámek do skript nebo vyplňování různých učebnic.

Xournal

xournal.source­forge.net/, 0.4.5, GPL

Hudební applet

Další z věcí není tak úplně program, nýbrž malý a užitečný applet na panel GNOME jménem Hudební/Music applet. Užitečný je zejména pro ty, co často poslouchají hudbu, protože tento applet zajistí, abyste ji měli stále pod kontrolou, aniž byste museli opouštět okno, se kterým pracujete. Na panelu se díky němu, v závislosti na nastavení, můžou zobrazit tlačítka pro ovládání hudby (zpět, přehrát/pozastavit, další), informace o skladbě nebo dokonce hodnocení právě přehrávané písně. Applet podporuje řadu nejznámějších přehrávačů nejen hudby, ale i videa.

music_applet

www.kuliniewicz.org/music-applet/, 2.5.1, GPL v2

Screen Ruler

Někdy se může stát, že je potřeba na monitoru/displeji něco virtuálně změřit (pokud to již nezvládá aplikace, ve které pracujeme), k tomu v GNOME slouží Screen Ruler. Screen Ruler je aplikace, která představuje jakési konfigurovatelné pravítko, dá se nastavit jeho orientace, délka, barva a jednotka. 

Screen_Ruler

gnomecoder.wor­dpress.com/scre­enruler/, 0.85, GPL v2

KRuler

Když už jsme u pravítek, pro prostředí KDE existuje KRuler, funkce jsou obdobné, navíc disponuje nastavitelností směru, nebo odsazení číselníku a možnost změnit průhlednost pravítka. Naopak oproti kolegovi z GNOME chybí nastavení měřené jednotky, měří pouze v pixelech, to bude ovšem nejčastěji používaná jednotka, proto tohle považuji za zanedbatelný nedostatek.

KRuler 

kde.org/appli­cations/graphic­s/kruler/, 4.3.2, GPL v2

Ear Candy

Ear Candy je program pro správu pulse audio. Umí ztlumit aplikaci, pokud začne hrát jiná aplikace s vyšší prioritou. Priority lze samozřejmě nastavovat. Uvedu modelovou situaci: poslouchám hudbu a kamarád mi pošle odkaz nějakého videa na youtube.com, za normálních podmínek musím pozastavit hudbu a sleduji video. Ovšem v případě nainstalovaného a nastaveného Ear Candy se o nic nestarám, při spuštění videa, které má vyšší prioritu, se přehrávání hudby utlumí. Obdobný případ může nastat u Skypu. Pro lepší představu, co program nabízí, přikládám odkaz s představením Ear Candy na youtube.com.

DT24

launchpad.net/e­arcandy, 0.5, GPL v2

Blbinka

Na závěr blbinka v podání videa na youtube.com. Inspirace k tomu, co dělat, když máte trpělivost a hodně času u počítače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.