Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 7. 2002)

10. 7. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme podporu dálkových ovladačů pro DVD přehrávač Ogle, nové PIM aplikace pro iPaq, VPN realizovanou přes HTTP proxy nebo třeba linuxový ovladač pro joystick Sidewinder ForceFeedback 2.

Pondělí 8. 7.
Programovací jazyk Ruby se má navzdory zdánlivě přeplněnému trhu skriptovacích jazyků velmi dobře k světu a stále také přibývají moduly, které rozšiřují jeho možnosti o nejrůznější funkčnost. Takovým modulem je i XML parser REXML. Mezi jeho hlavní devizy patří solidní rychlost, několik různých API (ve stylu DOM i SAX, pravý SAX2 a tzv. pull parsing), plná podpora XPath a hlavně velký důraz na kompatibilitu se standardem XML 1.0. Poněkud ale zamrzí absence pravého DOMu a podle seznamu podporovaných kódování se v případě češtiny musíte spolehnout pouze na unicode (což ale možná není na škodu). Spornou otázkou zůstává podpora validace, kterou REXML neumí. Možná, že jako volitelná vlastnost by byla jistě vítaným rozšířením.
OpenOffice si zejména za tu krátkou dobu od vydání verze 1.0 získal řadu příznivců a také nadšenců, kteří se věnují jeho vylepšování a samozřejmě i lokalizaci do různých jazyků. Protože se občas i v českých konferencích objevují dotazy na ruštinu, nedá mi to, abych neupozornil na ruskou variantu OpenOffice obsahující například ruskou a ukrajinskou kontrolu pravopisu, dělení slov a samozřejmě i kompletně lokalizované prostředí (opět do ruštiny i ukrajinštiny).

Neděle 7. 7.
Lidí, kteří si pustí film z DVD raději v počítači než ve stolním přehrávači přibývá. Nicméně ani v tomto případě se není třeba zříci pohodlí, které nabízí specializovaná zařízení – konkrétně dálkového ovladače. Stačí, když budete DVD přehrávat pomocí Ogle a doplníte jej o IR Control Client for Ogle DVD player. Ten se ve spolupráci s ovladači LIRC postará o to, že se nebudete muset zvednout od popcornu :)
Faxovat se dá různě – třeba i přímo z webového prohlížeče. K tomu potřebujete nainstalovaný a rozběhaný Hylafax, rozhraní nazvané HermesFax a pak už jen webový prohlížeč s podporou JavaScriptu. Jenom malé upozornění: ačkoliv je domovská stránka projektu celá v italštině, program samotný by měl být lokalizován i do angličtiny.

Sobota 6. 7.
Nainstalovat a rozběhat dnes Linux na iPaqu není velký problém. Potíž ale může nastat s aplikacemi – samozřejmě, že lze provozovat nativní linuxové programy, ale to není v některých případech ideální, protože u nich nebývá počítáno s relativně malým rozlišením displeje. To platí dvojnásob o základních aplikacích, které používáte dnes a denně – o adresáři, plánovači, ToDo listu, zkrátka o těch, kterým se souhrnně říká PIM aplikace. Rozčarování z tohoto stavu vedlo jednoho z uživatelů iPaqu k napsání vlastních PIM aplikací nazvaných jednoduše IPIM (Ipaq Personal Information Manager). Projekt je teprve na začátku, takže zatím obsahuje pouze adresář a nástroj pro konverzi mezi měnami. Pracuje se na plánovači a ToDo listu.
V linuxových distribucích se již dávno usadily konverzní utility pro převod mezi různými znakovými sadami – asi nejrozšířenější jsou recode a iconv. Bohužel oba zmíněné programy trpí dle mého názoru poměrně zásadním nedostatkem – nejsou schopné konvertovat na ASCII znaky, tedy odstranit diakritiku. To ale lze řešit například pomocí knihovny

Unac. Její výhodou je, že disponuje hned několika rozhraními, takže ji lze použít nejen z céčkového programu či příkazové řádky, ale také z Perlu nebo PHP.

Pátek 5. 7.
Připadá mi skoro neuvěřitelné, co všechno dokáží programátoři vymyslet ve snaze obejít příliš restriktivní firewally. Htun neboli HTTP Tunneling Interface je implementace obousměrné virtuální privátní sítě (VPN), která může fungovat i přes HTTP proxy, na níž je povolen pouze port 80.
Webový správce záložek zvaný ol'bookmarks manager nabízí v nové verzi jednu poměrně unikátní funkci – podporuje panely (sidebar) v Mozille a Opeře, což dle mého názoru posouvá pohodlí při jeho použití do zcela jiné roviny. Přeci jenom jistá integrace s prohlížečem přináší mnohé výhody.

Čtvrtek 4. 7.
Nesmím opět vynechat nějaký totálně podivný program. Tentokrát toto ocenění získává PHP skript pojmenovaný Baby Tooth Chart, který – jak jeho název prozrazuje – slouží ke generování grafu růstu prvních zubů malých dětí. Chcete-li si tedy svého potomka náležitě zaevidovat a zarchivovat, je tohle pro vás to pravé.
Asi jenom zarputilým hráčům udělá radost ovladač pro joystick Microsoft Sidewinder ForceFeedback 2. Pro ty, kdo se na poli počítačové zábavy nepohybují, připomínám, že Sidewinder ForceFeedback 2 je joystick schopný simulovat různé nárazy, údery a vibrace, takže prožitek ze hry by měl být ještě realističtější. Současně s ovladačem získáte GTK+ aplikaci, s jejíž pomocí si můžete různé efekty vyzkoušet a otestovat – ovšem pokud se nemýlím, to je zatím jediné možné využití možností Sidewinderu pod Linuxem.

root_podpora

Středa 3. 7.
Aplikacím psaným v C++ se nezřídka vytýká pomalost (samozřejmě ve srovnání s programem v C), ale často se na tomto dojmu může podílet pouze jediná věc – znatelně pomalejší startování. Na počátku projektu Objprelink, který se to snaží řešit, byla snaha odhalit příčiny pomalého spouštění KDE aplikací. Ukázalo se, že na vině je složité relokování, které musel pokaždé provádět dynamický linker. Objprelink je program, který se snaží z dynamického linkeru sejmout část této práce a provést ji už v čase kompilace. Výsledky jsou opravdu překvapivě dobré – aplikace psané v C++ startují takto o 50 i více procent rychleji.
Pod názvem Pound se ukrývá speciální proxy, která plní hned několik důležitých funkcí. Slouží totiž jako load balancer distribuující požadavky mezi několik HTTP serverů, přičemž zachovává důležité informace o relacích, a také jako SSL wrapper, který požadavky zaslané přes HTTPS dešifruje a přeposílá na „backend“ servery už jenom přes obyčejné HTTP. Mimo to může Pound pracovat také jako „sanitizer“, který napravuje chybné požadavky zaslané nesprávně pracujícími klienty, případně překládá HTTP/1.1 požadavky pro HTTP/1.0 servery. Celkově vzato toho umí tento poměrně malý prográmek až dost :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku