Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 11. 2015)

11. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme nástroj pro práci s informacemi z log souborů, budeme editovat soundfonty, se ZeGraphem necháme vykreslit graf matematické funkce, a nakonec využijeme souborového manažera pro D64 soubory (Commodore 64). Nebude chybět ani blbinka.

LogDruid

Aplikace pro shromažďování, agregování, vykreslování grafů a reportování informací pocházejících z libovolných log souborů. Umožňuje parsování log formátů, provádění grafického generování regulárních výrazů, otevírání log souborů kliknutím na graf nebo přibližování a oddalování časových rozsahů, stejně jako pracování s konkrétní časovou periodou napříč všemi grafy ve stejném čase.

github.com/fvalente/LogDruid, 0.3e5

Polyphone Soundfont Editor

Nástroj pro editování soundfontů ve formátu sf2 (včetně 16 a 24bit) nebo sfArk. Poradí si s importem a exportem sf3 a sfz. Nabízí podporu pro jack a asio audio servery. Poskytuje vestavěný syntetizér řízený virtuální klávesnicí nebo midi signály. V neposlední řadě je třeba zmínit také simultánní editování parametrů, dostupnost prostředků pro tvorbu pomocí hudebních nástrojů nebo rekordér pro zaznamenávání z wav souborů. V případě potřeby nechybí uživatelský manuál. Jedná se o multiplatformní software.

www.polyphone.fr/, 1.7

ZeGrapher

ZeGrapher umožňuje vytvářet grafy matematických funkcí. Dokáže provádět vykreslování na základě až šesti funkcí a sekvencí, nabízí přehledné tabulky hodnot pro funkce / sekvence, pro lepší efekt je schopen vykreslování animovat. Za zmínku stojí i intuitivní navigace v grafu, zejména co se týče přibližování, škálování nebo pohybování se v něm. Standardními funkcemi pak zůstávají tisk s možností nastavení základních parametrů a export (ve formě obrázku nebo PDF dokumentu).

zegrapher.com/, 2.0

droiD64

Souborový manažer pro D64 (čtení i zápis), D71 (pouze čtení), D81 (opět čtení) a T64 (a zase jen readonly) soubory (Commodore 64 a další), který může značně usnadnit život věčným fanouškům 8bitových počítačů. Mezi podporované diskové operace patří vytvoření disku, otevření disku, zobrazení BAM (block availability map) disku nebo jeho přejmenování. V případě souborových operací nelze opomenout vložení, extrakce, přejmenování a kopírování PRG souborů, dále zobrazení hexdump vybraného souboru, Koala Paint obrázků nebo BASIC programů. Verze je dostupná jak pro Linux a OS X, tak Windows.

root_podpora

sourceforge.net/projects/droid64/, 0.065

Blbinka

Dobrá zpráva pro všechny, kteří často jezdí autem a jízdu bez navigace si raději ani nepředstavují. Google svou mobilní aplikaci Maps konečně obohatil o offline navigaci, zatím však jen pro Android. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku