Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 8. 2010)

11. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme, jak na videa pro přenosná zařízení, naučíme se efektivněji využívat schránku, dále roztřídíme a zorganizujeme fotografie nejen z letošní letní dovolené a dáme řád našim knihám. Na konci nás samozřejmě čeká blbinka.

Arista

Pokud máte nějaké přenosné zařízení s větším displejem, možná jste uvažovali k jeho využití jako přehrávač videa. Bohužel ne každá platforma dokáže přehrát video v nejběžnějších formátech jako je avi apod. Arista transcoder vám může ulehčit cestu, dokáže překódovat video do různých formátů (MP4, WebM, Matroska, A­VI, Ogg, FLV) a co víc, má přednastavené profily pro většinu známých zařízení. Na své si tak přijdou vaši miláčkové jako iPad/iPhone/iPod, Android zařízení, PSP a jiné. Další profily je možné vytvořit, nebo stáhnout z domovských stránek programu. Je to jeden z programů, co se snaží být uživatelsky jednoduchý a přívětivý.

www.transcoder­.org/, 0.5.2, LGPLv2.1

Pastie

Pastie je velice jednoduchý manažer schránky. Pokud se schránkou pracujete často a nemáte již jiný manažer, může se hodit. Ikona programu se usadí v liště, odkud bude vždy dostupná. V pastie je možné nastavit pouze dvě věci, sice velikost historie a počet zobrazovaných záznamů v menu programu. Poměrně čerstvou novinkou je pak také to, že dokáže udržet mimo textu i jakýkoli jiný soubor uložený do schránky.

github.com/fmo­ralesc/pastie/, 0.5.2, GPLv3

Album Shaper

Pokud hledáte alternativní program pro organizaci fotografií a obrázků, Album Shaper stojí určitě za vyzkoušení. Je velice jednoduchý, nečekejte od něj proto zázraky, lze vytvářet alba a těm přiřazovat různé údaje. K jednotlivým fotkám bohužel nejdou přidávat žádné štítky ani popisky. Krom samotné organizace fotografií je dokáže také editovat. Umí automaticky vylepšit barvy (nejspíš vyvážení bílé), upravit kontrast, smazat červené oči apod. Dále se umí poprat s převodem na černobílou, sépiovou a malovanou fotografii. Program je napsán pomocí Qt a je multiplatformní. Nenašel jsem bližší specifikaci licence, pouze open source.

albumshaper.sou­rceforge.net/in­dex.shtml, 2.1, Open Source

Alexandria

V případě že rádi čtete a ve své knihovničce se začínáte ztrácet, Alexandria do ní může vnést pořádek. Jedná se o program, který dokáže přehledně zpracovat seznamy knih. Nepracuje se samotnými knihami, je to spíše kartotéka. Můžete vytvářet vlastní knihovny, do nich přidávat knihy a následně je různě značkovat. Jakou má kniha oblíbenost, jestli už byla přečtena nebo zda nebyla vypůjčena (což se někdy opravdu hodí). Knihy lze přidávat ručně nebo za asistence internetu z velkých databází, např. Amazon, kde je výhodou kompletnost informací včetně obrázku knihy. Následně lze v knihovně vyhledávat a třídit. Zálohu a následný import lze uskutečnit pomocí formátů ONIX, Tellico nebo data jednoduše vyexportovat do XHTML. Třešničkou na dortu bude jistě přítomná česká lokalizace.

root_podpora

alexandria.ru­byforge.org/in­dex.html, 0.6.6, GPLv2

Blbinka

Svého starého miláčka nemusíte opouštět…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.