Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 9. 2011)

14. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak efektivně sdílet screenshoty, představíme si otevřenou databázi ikon, propracovaný nástroj k úpravě titulků a také pomocníka pro logování paketů. Nakonec doplním jednoúčelovku pro kontrolu databází a pochopitelně blbinku.

JShot

JShot je multiplatformní (pokud čicháte Javu, máte pravdu) nástroj pro zachytávání obrazovky (screenshotu). Co jej kromě jednotného rozhraní na všech hlavních platformách dělá zajímavým, je možnost jednoduše přidat komentáře a soubor vystavit. Buď nahrát na web (FTP plugin) nebo odeslat skrze instant messaging síť. Rozhraní pro pluginy je celkem dobře zdokumentované, přidání podpory pro váš způsob sdílení screenshotu je jen otázka „know-how“ a času. Chcete-li si JShot vyzkoušet, není nic jednoduššího než si jej spustit online pomocí technologie Java Web Start.

jshot.info, 2.1 beta, duální licence – Freeware pro osobní použití a neziskové organizace / placená verze pro komerční použití

OpenIcons

OpenIcons není aplikace, ale sada kvalitních vektorových ikon s otevřenou licencí. K dispozici jsou ke stažení v různých velikostech a formátech. Lze je využití k tvorbě vlastních aplikací, včetně těch webových. Projekt je relativně živý, s každým vydáním roste počet ikon. Poslední verze z 12. září tohoto roku obsahuje přes 321 kusů.

www.unlogic.se/pro­jects/openicon­s, Subversion commit č. 65, LGPLv3

Gaupol

Pokud s filmovými / seriálovými titulky děláte více než jen převod mezi kódováními (ať žije iconv!), možná vám přijde vhod Gaupol. Když jsme naposledy ve sklizni o Gaupolu psali, byl to čerstvý projekt. Již tenkrát uměl v podstatě vše. Vše ale není nikdy dost, přibylo proto například rozpoznání řeči (automatická tvorba titulků z audio stopy), kontrola pravopisu, podpora dalších platforem a také třeba schopnost automaticky detekovat/kon­vertovat/opra­vit kódování. Nové vydání vychází zhruba každé 2 měsíce, uvidíme co nám ještě přinese. A co vy? Jaké nástroje používáte pro opravu / úpravu titulků? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

home.gna.org/gau­pol/index.html, 0.19.1, GPL

Justniffer

Justniffer je nástroj pro logování TCP spojení. Oproti tcpdumpu má justniffer důležitou schopnost pokročilého nastavení, co se vlastně bude logovat a jak. Oproti wiresharku je výrazně jednodušší na konfiguraci a jednoduché úkoly. Vše je důkladně popsáno v příkladech na domovské stránce projektu.

justniffer.sou­rceforge.net, 0.5.10, GPLv3

DB Sanity

DB Sanity je jednoduchý CLI nástroj pro kontrolu konzistence a správnost dat databáze podle předepsaného schématu. Výsledkem je pak HTML report. Teď si asi říkáte, proč je potřeba další nástroj, když jdou použít „CONSTRAINT“ konstrukce přímo v databázi. Částečně máte pravdu. Nicméně ne každá databáze a její enginy podporují všemožné constrainty, ENUM typy či omezení vlastní aplikace.

root_podpora


databene.org/dbsa­nity.html, 0.8.2, GPLv2

Blbinka

Jak by vypadalo PHP v britském podání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.