Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 1. 2003)

15. 1. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme zajímavou implementaci VFS, šikovnou pomůcku pro vylepšení funkčnosti jednodušších window managerů, něco pro linuxové hráče a mnoho dalšího.

Obsah

Utilitek na čtení EXIF informací z obrázků (převážně) pořízených digitálním fotoaparátem existuje už celá řada, ale většina z nich podporuje pouze formát JPEG. Je to asi celkem pochopitelné, protože otevřené aplikace vznikají většinou z potřeby jejich autora, a mezi normálními lidmi (tedy neprofesionály) budou jistě mnohem rozšířenější levnější „digiťáky“, které jiný formát obvykle vůbec nepodporují. Pakliže ale pracujete s trochu lepším modelem a jde vám o maximální kvalitu, dáte zřejmě přednost TIFFu, a pak určitě uvítáte utilitku Exifprobe, která z něj dokáže přečíst EXIF 2.2 značky a případně i další informace, které by vás mohly zajímat. Exifprobe nicméně podporuje i již zmíněný JPEG, takže není třeba používat dva různé programy. Nutno podotknout, že program je určen výhradně pro čtení informací a nedokáže s nimi nijak manipulovat.

Správa počítačové učebny je jedním z typických příkladů, kdy je velmi žádoucí, aby všechny počítače byly z hlediska instalovaného softwaru identické. Pokud jde o čtyři nebo pět stanic, lze to řešit ručně, ale je to pěkná otrava. Při vyšších počtech škoda mluvit. Je-li ale na těchto stanicích nainstalován Linux, máte slušnou šanci, že najdete utilitku, která vám v tomto ohledu notně usnadní život. Například pro Debian to může být program DebSync, který umí udržovat seznam instalovaných balíčků na stanicích ve shodě s řídícím (master) počítačem. Jeho hlavní výhodou je, že nejde pouze o automatizovanou instalaci, ale o skutečnou synchronizaci – tedy i odinstalovávání balíčků na masteru odstraněných. DebSync by si tím pádem měl dokonce poradit i s takovým úkolem, jako je uvedení existujících rozdílně instalovaných systémů do konzistentního stavu. Komunikace mezi masterem a ostatními počítači se odehrává buď přes ssh nebo rsh.

Nová verze J-Pilotu, jednoho z nejpopulárnějších synchronizačních programů pro PDA s PalmOSem v Linuxu, podporuje práci s kategoriemi a hned několik nových exportních formátů, jako je například iCalendar pro ToDo a plánovač (tento formát používá mimo jiné třeba také Calendar pro Mozillu), či vCard a LDIF pro adresář. Novinkou je rovněž podpora GTK+ 2.x.

Je poměrně zajímavé, že svět otevřeného softwaru postrádá řadu aplikací považovaných v jiných systémech za takřka základní nebo přinejmenším zcela běžné, ale oproti tomu disponuje spoustou programů z oblastí lidského konání, které by jistě nemálo lidí neváhalo označit za okrajové. Například taková sazba not – ubývá lidí, kteří noty umí číst, natož aby si je měli potřebu sázet a tisknout, a přesto existuje hned několik kvalitních volně dostupných programů tohoto typu. Jmenujme například Lilypond, MusiXTeX či abcm2ps. Tyto programy mají ale jedno společné – nejde o WYSIWYG nástroje a autor (či sazeč) musí zvládnout jejich popisný jazyk, který je pak základem pro převod do nějakého tisknutelného formátu (obvykle PostScript). MuseScore je naopak program s grafickým uživatelským rozhraním, takže práce s ním bude asi pro většinu uživatelů na první osahání příjemnější (otázkou je, jestli i dlouhodobě efektivnější). MuseScore používá pro tisk i zobrazení na obrazovce stejné TTF fonty, které byly převzaty a upraveny z již zmíněného Lilypondu, takže by mělo jít o skutečný WYSIWYG. Data jsou ukládána ve formátu XML – i případný ruční zásah by tedy měl být možný.

Když jsem psal před časem o virtuálním souborovém systému LUFS, zmínil jsem dva základní přístupy používané při implementaci VFS – v systému a v aplikacích. Projekt Plastic File System patří do skupiny druhé, ale přesto je o poznání uinverzálnější, než někteří jeho konkurenti. Funguje totiž jako vynuceně použitá dynamická knihovna (LD_PRELOAD), takže s jeho pomocí může s virtuálními souborovými systémy pracovat libovolná dynamicky linkovaná aplikace. Výhodou tohoto přístupu je možnost snadné instalace bez nutnosti spolupráce s administrátorem a samozřejmě použitelnost ve většině aplikací. PFS sám o sobě slouží zejména jako základna pro speciální moduly zajišťující implementaci jednotlivých virtuálních systémů. V distribuci najdete tři moduly: log (transparentní logování přístupů k souborům), smartlink (možnost definování symlinků podle proměnných prostředí) a viewpath (slučování více adresářů do jednoho, přičemž modifikace se odehrávají pouze v prvním z nich). Celkově vypadá PFS na velmi zajímavý projekt s chytrým přístupem k problematice, ovšem jeden háček bohužel má. Na Debianu 3.0 se mi jej totiž nepodařilo vůbec rozběhat – podle všeho si ne zcela porozuměl s dynamickým linkovačem. Snad budete mít větší štěstí. Třeba s binárkou v RPM přímo od autora.

Sun uvolnil pod Sun Community Source License zdrojové kódy J2SDK 1.4.1 – momentálně nejnovější verze implementace Javy 2.

Patříte-li k vyznavačům počítačových her ve stylu těch, se kterými se setkáte zejména na automatech v hernách, pak by vám mohl udělat radost projekt s poněkud záhadným názvem (alespoň pro nás, kdo nemluvíme španělsky) Torneo de Artes Marciales. Jak mě poučila babylonská rybka, není to zrovna jméno slibující poklidnou intelektuální zábavu. Nebudu vás napínat, jde o klasický souboj muže proti muži (i když mám pocit, že nějaká ta příslušnice jemného pohlaví by se také našla) viděný z bočního pohledu. Jedním z nejznámějších reprezentantů této kategorie byl svého času Street Fighter 2, takže pokud jej znáte, máte poměrně přesnou představu o tom, co můžete čekat od TdAM. Hra samotná je v tomto případě vlastně holým enginem, který používá grafiku a zvukové efekty z jiné hry nazvané KOF91. K jejímu provozu budete potřebovat knihovnu Allegro a pokud se neobejdete bez hudby, tak také extenzi AllegroMP3.

Jednoduché window managery mají podstatnou výhodu v rychlosti a malé hardwarové náročnosti, nicméně občas jim zase schází nějaká ta šikovná funkce. Jistý mezistupeň mezi extrémy absolutní jednoduchosti a naopak až přehnané nabubřelosti se snaží nabídnout projekt Fluxspace, který vznikl – jak název napovídá – zejména jako doplněk k Fluxboxu. Mezi jeho hlavní funkce patří možnost umisťování ikon na plochu, což zajišťuje pomocí externích programů Rox Filer nebo Idesk, ovšem s tím vylepšením, že na různých pracovních plochách mohou být ikony různé. Dále jej lze využít k určení odlišných pozadí pro jednotlivé plochy a dokonce dokáže pro každou plochu spustit i jinou skupinu appletů. Jakoby vedlejším, ale přesto užitečným doplňkem je funkce pro spouštění aplikací po startu. Pokud by vám to nestačilo, můžete funkčnost program rozšířit o vlastní moduly pomocí API v Pythonu.

root_podpora

Kuriozitky týdne

Otevřený software, sám občas nazývaný náboženstvím, nezřídka vychází vstříct věřícím nejrůznějšího vyznání. Křesťany potěší například celá plejáda programů pro studium bible včetně jednohočeského. Pro vyznavače židovské víry jsem našel program Zmanim, který podle svého popisu slouží k výpočtu správných časů, v nichž by měly být vykonány některé modlitby. Ani muslimové nepřijdou zkrátka. Také jejich svatá kniha – Korán – se dočkala několika studijních programů a přehrávačů šířených pod GPL. Z vyznavačů významnějších náboženství musím bohužel zklamat buddhisty a taoisty – pro ně jsem žádný pěkný program nenašel.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku