Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 1. 2014)

15. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni si upravíme komiksy a jejich metadata. Hromadně přejmenujeme soubory v počítači. Využijeme správce UEFI boot pro modifikaci možností bootování a nakonec se podíváme na relativně nového správce souborů. Nebude chybět ani blbinka.

ACBF Editor

Jednoduchý editor pro tvorbu a úpravu komiksů ve třech podporovaných souborových formátech – ACBF, ACV a CBZ. Umožňuje modifikovat metadata, tedy název knihy, sérii, autory, žánr, anotaci, znaky, jazyky nebo klíčová slova. Program je součástí projektu ACBF Viewer, tedy prohlížeče zmíněných typů souborů.

acbf.wikia.com/wiki/ACBF_Editor, 0.1

Linux File Renamer

Utilita napsaná pro KDE, která ve svých možnostech skrývá snadné a rychlé přejmenování souborů umístěných v různých (pod)adresářích. Podporuje přejmenování většího množství souborů zároveň, práce s názvy je tak mnohem efektivnější. GUI tohoto nástroje nabízí formuláře pro změnu nebo doplnění původního názvu, většinová část ale zobrazuje rozdíly názvů souborů přehledně uspořádané v dočasném seznamu.

daanav.com/linux-file-renamer-utility/, 1.0

rEFInd

UEFI boot manažer, dokáže detekovat nainstalované EFI zavaděče. Disponuje grafickým prostředím s menu, kde lze nalézt jednotlivé možnosti bootování. Nabízí se podpora pro EFI 1.x i UEFI 2.x. Uživateli umožňuje manuálně editovat možnosti boot-time, spouštět EFI programy a v neposlední řadě pracuje s mnoha souborovými systémy, včetně EXT2, EXT3, EXT4, Btrfs, ReiserFS, ISO-9660 a HFS+.

sourceforge.net/projects/refind/, 0.7.7

MadCommander

Praktický správce souborů se základní nabídkou nástrojů, který zastupuje funkci organizování souborů v počítači. Nabízí duální rozhraní se dvěma panely pro snadné zkoumání a kopírování složek, videí, obrázků, dokumentů a jiných typů souborů mezi jednotlivými adresáři. Na první pohled se tak vůbec neliší od silné konkurence – Tux Commander, Krusader nebo muCommander.

root_podpora

sourceforge.net/projects/mad­commander/, 1.4.3

Blbinka

Od valné většiny seniorů často slýcháme, že by nejradši všechny ty facebooky a internety zakázali. Jak to ale potom vypadá, když ani důchodci nemohou odolat sociálním sítím a virtuálnímu seznamování? Na to se podívejte v článku našich babiček a dědečků na serveru Mashable.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku