Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 3. 2010)

17. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes dojdeme od analýzy provozu na síti až k jedné trošku jiné distribuci. Podíváme se, co nás čeka v nové verzi Bugzilly, otestujeme odolnost webového prohlížeče a na závěr mám připravený manažer multimediální galerie a blbinku.

Netdude

Netdude je analyzátor logů vytvořených nástrojem tcpdump. Byť pro prezentaci dat používá grafické rozhraní, nečekejte okno plné animací a vlastní svět ikon. Naopak působí velice stroze a účelně. Jednoduše tak nahlédnete do obsahu packetů. Netdude efektivně pracuje i s relativně velkými soubory a potěší také možnost analyzovat více souborů dat najednou. Pokud je pro vás Wireshark prostě moc, dejte šanci Netdude s tcpdumpem.

netdude

netdude.source­forge.net, 0.5.1, BSD Original/BSD Revised

Kevux

Když se ve světe otevřeného softwaru objeví nová distribuce založená na GNU/Linux, většinou to není nic zvláštního. Jedna distribuce je upravená pro práci na desktopu, jiná pro to, aby byla spustitelná přímo z DVD. Chování a příslušnost k standardům zaručuje dost velkou podobnost.

Mimo hlavní proud najdeme Kevux. Projekt, který vznikl z pokusů s Linux From Scrach!, dnes otevřeně hlásí nekompatibilitu s FHS a LSB. Dle slov autora to dává Kevuxu svobodu dělat věci jinak. Základní myšlenkou projektu je implementovat „Featureless Library“, tedy jakousi knihovnu bez zbytečných nových vlastností, které by systému postupně kradly výkon a zdroje. Teď vás asi nepřekvapí, že v systému najdete uclibc místo glibc. Náhled do toho, jak je Kevux jiný, dává dokumentace. Názor na to, zda „jiný“ zde je „přínosný“ nechám na laskavém čtenáři. Otázka do diskuse – máte ještě dnes důvod hledat novou, lepší distribuci a dokonalejší systém? Nebo vám přijde, že již dnes distribuce hlavního proudu nabízejí vše potřebné?

kevux.org/index­.html, 0.9.0, GPL/LGPL

IExploder

Na domovské stránce projektu jsem pro IExploder našel přesný popis – „… připomíná požární hydrant plný špatného HTML a CSS. Tím pomocí CGI skriptu nebo samostatně stojícího serveru krmí webový prohlížeč a testujete odolnost a bezpečnost.“ Projekt má původ v dílně Mozilly, dnes jej najdete například i v repozitářích WebKitu.

iexploder

code.google.com/p/i­exploder/, 1.5, Apache 2.0

Bugzilla 3.6 RC1

Ve světě jednoho z nejoblíbenějších bug trackerů Bugzilla se schyluje k vydání ostré verze 3.6. V prvním Release Candidate vydání sí můžete prohlídnout novinky jako vylepšený quicksearch, JSON-RPC rozhraní a hlavně zpřehlednění a zjednodušení celého webového rozhraní v návaznosti na studii použitelnosti provedenou na univerzitě Carnegie-Mellon. Kompletní seznam novinek najdete na odkazovaném changelogu.

www.bugzilla.or­g/releases/3.6/, 3.6 RC1, MPL

FX Movie Manager

FX Movie Manager je souborový manažer specializovaný na správu video souborů. Práce ve dvou panelech je intuitivní hlavně díky screenshotům/náh­ledům. Jako bonus nabízí FX Movie Manager schopnost spravovat playlisty a dělat frontend pro MPlayer pro přehrávání videí.

root_podpora

FX Movie Manager

stagione.inter­free.it/index­.html, 4.0, Public Domain

Blbinka

Kdo by tušil, že celý UNIX a jazyk C je jen jeden velký žert?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.