Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 4. 2013)

17. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes ve sklizni najdete univerzální utilitu pro přehrávání internetových rádií, multiplatformní archivační nástroj, modul pro ukládání snímků obrazovky ve vektorech a nástroj pro přejmenovávání filmů a seriálů. Jak je zvykem, nebude chybět ani blbinka.

Great Little Radio Player

Great Little Radio Player je malá aplikace pro streamování internetových rádií. Vše, co aplikace potřebuje k přehrání oblíbené stanice, je adresa kde má stream hledat. Samozřejmě je možné doplnit další užitečné informace jako název stanice, země původu a hudební styl. Podle žánrů a názvů lze pak stanice samozřejmě kategorizovat, kontextově vyhledávat a v neposlední řadě také vytvářet seznamy oblíbených stanic. Nastavení toho moc neskrývá, přesto se zde najdou užitečné volby pro minimalizaci do oznamovací oblasti při spuštění nebo automatické spuštění zvolené stanice po startu aplikace. Autor natočil krátké shrnutí funkcionality aplikace. Přímo na hlavní stránce najdete ke stažení deb a rpm balíky.

sites.google.com/site/glrpgre­atlittleradioplayer/, 1.3.0, GPLv3

B1 Archiver

B1 Archiver je multiplatformní archivační nástroj, krom dospělých operačních systémů je podporován také mobilní OS Android a v plánu je také aplikace pro iOS zařízení. B1 není jen název samotné aplikace, ale také vlastního archivačního formátu dostupného pod svobodnou licencí. Archivátor umí soubory zabalit (případně chránit heslem) nejen ve formátu B1, ale také rozšířeného zip. Celou řadu dalších formátů v čele s rar a 7z umí rozbalovat. Nástroj má jednoduché rozhraní, ve kterém se neztratí ani naprostý začátečník. Dostupný je ve verzi pro 32bit i 64bit systémy.

b1.org/, 1.0.37, Free

gtk-vector-screenshot

Běžně se snímky obrazovky ukládají do nějakého rastrového formátu v čele s png. Tato utilita ovšem umí snímek programu uložit ve vektorovém formátu, export je možný do pdf, svg a postscriptu. Krom kvalitnějšího snímku získáte možnost v elektronickém textu vyhledávat i textové řetězce uživatelského rozhraní snímku. Výhody vektorové grafiky v podobě bezeztrátové škálovatelnosti samozřejmě patří mezi hlavní výhody. Bitmapové prvky přirozeně zůstanou bitmapové. Přesvědčit se o funkčnosti můžete v podobě snímku exportovaného do pdf.

www.joachim-breitner.de/projects#gtk-vector-screenshot, 0.3.2, LGPL

FileBot

Pokud stahujete filmy a seriály z různých úložišť, patrně se setkáváte s různorodým pojmenováním souborů, kterému přehlednost vzdáleně uniká. FileBot je nástroj napsaný v Javě elegantně řešící tento problém. K inteligentnímu přejmenování používá databází TVRage, AniDB, TheTVDBSerienjunkies,  O­penSubtitles, IMDb a TheMovieDB. Krom přejmenování souborů umí vyhledat titulky na OpenSubtitles,  Subscene a Sublight. Titulky je možné si přímo v nástroji prohlédnout a případně je exportovat do srt, ass nebo ub s UTF-8 kódováním. Nemusí být využíváno pouze samotné grafické rozhraní, autor a samozřejmě FileBot je otevřený skriptování, tedy automatizaci dle libosti. Výčet funkcí tím zdaleka nekončí, většinu z nich naleznete na hlavní stránce projektu. S Javou souvisí multiplatformnost, audiovizuální obsah tak přejmenujete nejen na Linuxu, ale i OS X a Windows.

root_podpora

www.filebot.net/, 3.6, GPLv3

Blbinka

K čemu používáte terminál vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.