Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 8. 2011)

17. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes začneme malým proxy serverem, ukážeme si, jak omezit procesorový čas aplikací, představíme si grafický nástroj pro návrh logických obvodů a na závěr jednoúčelovku pro verifikaci kontrolních součtů a hackfest v jednom. Nebude chybět blbinka.

Tinyproxy

Trefný název projektu objasnil funkci, přeskočme tedy rovnou k popisu zajímavých vlastností. Hlavní lákadlo je minimální spotřeba paměti – kolem 2 MB RAM. Díky tomu je Tinyproxy vhodné pro nasazení na routerech a jiných menších systémech, kde není zdrojů na rozdávání. Umí přidávat a odebírat HTTP hlavičky, sloužit jako reverzní proxy a zvládne i šifrované spojení. Konfigurační soubor je většinou velice krátký, hlavně díky střídmému množství nastavení. Ano, přesný opak Squid proxy. Tinyproxy je velice jednoduchá proxy, bez podpory kešování, kterou rozjedete během několika málo minut na libovolném POSIXovém systému a nebudete k tomu potřebovat ani práva roota. Není to žádná žhavá novinka, pravděpodobně ji najdete v repositáři vaší oblíbené distribuce.

banu.com/tiny­proxy/, 1.8.3, GPL

Circuit Diagram

Ciruit Diagram je grafický nástroj pro návrh a kreslení jednoduchých logických obvodů. Z funkcí najdete holé minimum nutné pro práci – pouze základní komponenty (některé konfigurovatelné), funkce uložení a exportu do PNG či SVG. Na druhou stranu pro jednoduchý nákres během studií nemusí být nic jiného potřeba. Pokud vás neodradí dnes často zatracované MONO, resp. .NET, určitě na Circuit Diagram koukněte.

www.circuit-diagram.org, 1.0, GPLv2

LimitCPU

LimitCPU je jednoduchý nástroj pro omezení aplikace ve využívání procesorového času. Oproti klasickému systému priorit známých z UNIXových systémů lze aplikace omezit, aby využívala maximálně část (v procentech) výkonu procesoru resp. jádra. LimitCPU sleduje, kolik zdrojů daná aplikace spotřebovává a neustále se přizpůsobuje, aby limit nebyl nikdy překročen ani při změně zatížení celého systému. Jako dokumentace slouží soubor REAME. Implementační jazyk je C.

limitcpu.source­forge.net, 1.4, GPL

Hash Checker

Hash Checker je Nautilus skript usnadňující verifikaci kontrolních součtů souborů. K dispozici je z kontextového menu a zajímavostí je vyhledávání kontrolního součtu Googlem. Škoda jen, že si neumí např. podle jména a přípony tipnout název souboru s kontrolním součtem a ověřit lokálně. Jelikož se ale ve své podstatě jedná o shellový skript, není těžké si funkcionalitu doplnit. Upozorňuji na jednu věc – autor dost prasácky vytváří dočasné soubory v /tmp (mktemp budete grepovat marně) a nedalo by moc práce šikovně něco podvrhnout. Berte tedy Hash Checker raději jako základ pro další úpravy, než jako nástroj pro bezpečné užívání na pracovní stanici s více uživateli.


gtk-apps.org/conten­t/show.php/Hash+Ch­ecker+4.0.2?con­tent=129309, 4.0.2,

root_podpora

Blbinka

Co obsahuje aktualizace binárního firmwaru

Pokud se vám občas nedaří, existuje způsob, jak
všechno napravit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.