Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 11. 2009)

18. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme sledovat BitTorrent trackery, otestujeme si DNS servery, ponoříme se do hlubin databázového schématu a nakonec kecálek pro platformu Android. Nebude chybět ani blbinka.

Trackon

Trackon je otevřený sledovací systém BitTorrent trackerů s webovým rozhraním. Pravidelně kontroluje přístupnost včetně SSL, rychlosti odpovědi a uptime. Napsaný je v Pythonu a běží na Google App Engine. Pokud se chcete podívat, jak vše vypadá v reálu, koukněte například na www.trackon.org.

repo.cat-v.org/trackon/, 1.0, různé (Public Domain, MIT/X, ISC)

Namebench

Poměrně často se stává, že mi ISP zkrz DHCP server pošle „mrtvé“ DNS servery. Rychlý dotaz do Googlu ukazuje, že nejsem sám. Pokud vlastní DNS server není pro vás řešení, podívejte se na namebench. Ten zadané servery prozkouší co do rychlosti odpovědi a doporučí, jak by měl vypadat /etc/resolv.conf. Jako bonus vygeneruje přehledné grafy. Příklady najdete na domovských stránkách projektu. Dodám jen, že napsaný je v Pythonu s pomocí knihoven TkInter a PyObjC.

namebench

code.google.com/p/na­mebench/, 0.9.3, Apache 2.0

VisualDB

VisualDB je pomůcka při návrhu databázových schémat či programování. Přehledné GUI zobrazuje strukturu databáze, včetně vazeb mezi tabulkami. V současnosti je převážně zaměřený na PostgreSQL, ale do budoucnosti vývojový team plánuje podporu pro další DBMS, jako Oracle, MySQL a SQLite.

visualdb

sourceforge.net/pro­jects/visiual-db/, 1.0, BSD Revised

Clinet

Clinet je jednoduchý IRC klient pro platformu Android. Umí obsloužít většinu IRC událostí, včetně soukromé konverzace. Napsaný je v Javě a vyžaduje minimálně Android 1.1.

root_podpora

clinet

herewe.servebe­er.com/clinet/, 1.3, BSD Revised

Blbinka

Co se stane, když začnete patentovat vzdělávání? A Microsoft patentuje sudo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.