Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 11. 2015)

18. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes upozorníme na vydání vývojářského nástroje, s kořeny v ČR, další distribuci vycházející z Ubuntu, prohlédneme si systémové záznamy a weboví vývojáři dostanou tip, který jim může zjednodušit práci. Nakonec upozorníme na práci Mozilly.

Computer Aided INvestigative Environment

Computer Aided INvestigative Environment (CAINE) je „další fork Ubuntu“, ale tentokrát s cílením na forenzní práci. Volba desktopu Xfce je rozumným kompromisem mezi uživatelským pohodlím a nároky na hardware. Ve výchozím balíku nástrojů jsou například Mobius, Autopsy, PhotoRec, QuickHash, NBTempo, unBlock, … Disky nejsou automaticky připojovány, až po akci uživatele,  avšak pouze v módu pro čtení (předcházení nežádoucí ztrátě dat po zápisu).

CAINE, verze 7.0

NetBeans

Legenda NetBeans má původ v Česku, projekt vznikl se jménem Xelfi, a dnes je majetkem Oracle. Jde o jedno z vedoucích IDE pro Javu, ale díky pluginům jej lze použít i pro další jazyky. Nová verze přišla téměř po jednom roce a přináší například podporu stále populárnějšího Node.js, vylepšení podpory HTML5, Javy, PHP, nebo podporu Oracle WebLogic Serveru na jiném počítači.

NetBeans, verze 8.1, CDDL a GPLv2

lnav

Příjemný prohlížeč log ů, v ncurses, pro usnadnění jejich analýzy, to je cíl programu „The Logfile Navigator“ (zkrátka lnav). Výhodou oproti běžnému prohlížení (např.  less em) je navigace klávesovými zkratkami mezi událostmi (warning, notice, error) či barevné zvýraznění usnadňující orientaci. Aby správce něco nepřehlédl, může mu pomoci i histogram četnosti událostí. Pro ovládání jsou k dispozici logicky zvolené klávesové zkratky.

lnav, BSDL 2, verze 0.8.0

dna.js

JQuery UI knihovnu dna.js může ocenit webový vývojář. Knihovna dynamicky generuje DOM elementy, které zasadí do stránky, zdrojem je JSON, který je typicky získán AJAX požadavkem. Funkčnost jde částečně proti React, Backbone.js, nebo AngularJS, ale řešení je jednodušší i s výrazně strmější křivkou učení. Jednoduchost demonstruje třeba demo ToDo listu. Nekomplikovaná a dobře fungující knihovna.

dna.js, GNU GPLv3, verze 0.4.2

root_podpora

Zajímavost

(…místo blbinky)

Karty na poli mobilních OS se zdají být jednoznačně rozdané. Avšak Mozilla nepolevuje ve snaze o prosazení a vydala Firefox OS 2.5 Developer Preview pro uživatele Androidu, kteří si mohou vyzkoušet příjemný, leč velmi minoritní systém. Uživatelé nemusí přepisovat svůj Android, Firefox OS poběží nad ním. FFOS je mladý systém, stále má chybky a ty jsou opravovány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.