Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 11. 2012)

21. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si zazálohujeme data s programem luckyBackup. Ukážeme si, jak se zábavně naučit programovat. S Gespeakerem nám počítač přečte něco hezkého před spaním a vyzkoušíme i nenáročný internetový prohlížeč. Jako vždy nesmí chybět ani tradiční blbinka.

KTurtle

Jedná se o želví programovací jazyk, který vychází z Loga. Zábavnou formou má seznámit děti nebo začátečníky s programovacími příkazy. KTurtle je dost podobný výukovému programovacímu jazyku Karel. I když nemá KTurtle počeštěné příkazy, jeho uživatelské prostředí je do češtiny lokalizováno. Úkolem je naprogramovat pohyb malé želvičky. Poté si ho můžete jednoduše přehrát.

Obrázky - Softwarová sklizeň (21. 11. 2012)

projects.kde.org/projects/kde/kde­edu/kturtle, 0.8.1

Gespeaker

Gespeaker je grafická nástavba pro řečový syntezátor eSpeak a mbrola. V uživatelském prostředí si můžete zvolit, zda chcete, aby text četl ženský či mužský hlas. Gespeaker zvládá více jazyků, nejste tak omezeni pouze na anglické texty. Dále lze určovat rychlost čtení, hlasitost a další parametry. Při správném nastavení se čtený text stává poměrně poslouchatelným. Čeština má však značné mezery a není úplně dopilovaná.

Obrázky - Softwarová sklizeň (21. 11. 2012)

code.google.com/p/gespeaker/, 0.7

SlimBoat

SlimBoat neoslní množstvím pluginů, ani propojením s různými službami velkých korporací. Jedná se o velmi jednoduchý internetový prohlížeč, který se nesnaží zahltit uživatele nadbytečnými funkcemi. Obsahuje jen to, co vám při brouzdání internetem usnadní život a stalo se pro většinu uživatelů naprostým standardem. SlimBoat je také poměrně nenáročný na výkon počítače.

Obrázky - Softwarová sklizeň (21. 11. 2012)

slimboat.com/en/, 1.1.7

luckyBackup

LuckyBackup je zálohovací program, jehož největší výhodou spočívá v tom, že přenáší pouze aktualizované soubory na zálohovací disk a ne stála ta samá data pořád dokola. Díky jednoduchému grafickému prostředí je luckyBackup snadně nastavitelný a použitelný i pro laiky.

root_podpora

Obrázky - Softwarová sklizeň (21. 11. 2012)

luckybackup.sourceforge.net/, 0.4.6

Blbinka

Jsou chvíle, kdy vás práce opravdu vytáčí a máte chuť si ulevit skutečně sprostými nadávkami. No jo no, ale co když vám to výchova nedovolí a z úst nevypustíte ani sprostou hlásku? Můžete si pomoc webovou aplikací, která dokáže plně vyjádřit vaše emoce. Řeknu vám, psaní tohoto článku byla past vedle pasti p***.

Byl pro vás článek přínosný?