Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 4. 2010)

21. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes si společně ukážeme jeden z užitečných zálohovacích nástrojů, poměrně inovativní přehrávač videa určený pro prostředí GNOME, dále něco nejen pro studenty chemie a matematiky a nakonec se zamyslíme nad oblíbenou blbinkou.

Areca Backup

Areca Backup je, jak název napovídá, zálohovací nástroj. Snaží se být co nejjednodušším, ale zároveň mocným. Může se ovládat pomocí poměrně přehledného grafického rozhraní. Tento nástroj umožňuje zálohovat jak na pevný disk, tak třeba na FTP/FTPS servery  pomocí SSL/TLS a pro ušetření místa je možno nastavit ukládání do archivů. Areca disponuje sadou filtrů, takže se bude zálohovat opravdu jen to, co chceme, samozřejmostí je pak opětovná záloha rozdílných souborů, ušetříme tak místo a datový tok. V průběhu zálohy se zaznamenává jakýsi report, který je možno kamkoli uložit nebo poslat elektronickou poštou. Po dokončení zálohy je možné spustit libovolný skript. K samotnému obnovení zálohy, Areca umožňuje obnovit celou zálohu, či jen část (soubor) k určitému datu, práce se zálohami by tak měla být bezbolestná. A nakonec, může být použita také konzole, nabízí se tak automatizace celého procesu. 

K dispozici je pro Linux i pro Microsoft Windows.

Areca_Backup

www.areca-backup.org/ , 7.1.6, GPL v2

GNOME Media Player

Jistě všichni známe přehrávač VLC, těší se velké popularitě a funkcionalitě, av­šak VLC vzhledem i ovládáním nezapadá tak úplně do prostředí GNOME, vývojáři projektu GNOME Media Playeru, dále GMP, si toho byli vědomi a chtěli to změnit. GMP byl původně posta­ven právě na VLC s tím, že vzhledem i ovládáním se podobal Totemu, avšak zachovával jádro, tedy spíše engine VLC (libvlc). Dále byla přidána podpora xine-lib a libgstreamer, tyto enginy se dají přepínat za běhu přehrávače, z GMP se tak stává sjednocující přehrávač s jednotným vzhledem. Pro různé formáty videí se totiž bohužel hodil jiný přehrávač, tento problém se tak dá vyřešit právě pomocí GMP. Krom jiného potěší také funkcionalita, na jakou jsme zvyklí, tedy dvojklik pro fullscreen, prostřední tlačítko myši pro pauzu apod.

GMP

https://launchpad­.net/gnome-media-player, 0.1.2, GPL v3

Kalzium

Kalzium je pokročilá periodická tabulka, najdete v ní jak základní vlastnosti prvků, které nalezneme na obyčejné periodické tabulce, tak ty pokročilé, jako je atomová struktura nebo elektronegativita prvku spadající spíše do chemických tabulek. Není možné vyjmenovat všechny funkce a vlastnosti této aplikace, jednak z důvodu omezeného rozsahu zde v článku a také omezené mými znalostmi chemie. Vhod může přijít jistě studentům tehdy, kdy papírová periodická tabulka nedostačuje. Pakliže jste jedním z těchto studentů nebo vás jednoduše tato problematika zajímá, můžu aplikaci z prostředí KDE jen doporučit. 

kalzium

edu.kde.org/kal­zium/, 2.2.98, GPL v2

Abakus

Název aplikace Abakus je odvozen od počítadla, které se vyskytovalo již ve středověku, Abakus je kalkulačka podobná bc známé z konzole, jen je doplněná o grafické rozhraní.  Lze tak provádět jednoduché výpočty, umožňuje se pohybovat v historii výpočtů a přepínat mezi počítáním ve stupních a radiánech. Dále můžeme vkládat uložené konstanty, bohužel jsem nenašel způsob, jak seznam obohatit, konstant je málo. Je napsán pomocí knihovny Qt, tudíž zapadne spíše do prostředí KDE.

abakus

Cloud 24 - tip 1

abakus.source­archive.com/, 0.91, GPL v2

Blbinka

Spletité jsou cesty byznysu, co se kdysi mělo rádo, teď se nenávidí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.