Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 7. 2010)

21. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes máme na programu rozšíření prohlížeče pro čtení velmi dlouhých článků, emulátor malých zařízení postavených na platformě ARM, plánovač úkolů a nástroj pro správu větších instalací. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Autopager

Autopager je Firefox add-on usnadňující prohlížení webů, kde je pro přečtení celého článku (stránky) potřeba „proklikat“ několik odkazů. Jinými slovy weby, kde je článek rozdělený na několik částí. Typicky články na Phoronixu, Google Search, HowtoForge, Yahoo a spousta dalších. V momentě, kdy se dostanete na konec stánky, Autopager automaticky inline načte následující stránku. Funguje na základě jednoduchých pravidel pravidel volně ke stažení. Na domovské stránce projektu najdete také návod jak si napsat pravidla vlastní.

ap.teesoft.in­fo/updated?ap­p=autopager, 0.6.1.18, GPLv2

Softgun

Malá zařízení postavená na platformě ARM se množí jako houby po dešti. Pokud ještě doma žádné nemáte nebo naopak hledáte emulátor pro usnadnění vývoje, koukněte na Softgun. Umí emulovat několik různých zařízení a pochopitelně i nabootovat Linux. Softgun totiž dle slov autora vznikl z nutnosti – potřeboval portovat Linux na hardware, ke kterému neměl přístup.

softgun.source­forge.net, 0.19, GPL

Wieldy

Wieldy je další plánovač založený na metodice GTD (Getting Things Done / Mít vše hotovo). V porovnání s konkurencí má Wieldy slušné množství funkcí a také konečně přehledné grafické rozhraní. Na druhou stranu zamrzí licence (freeware, bez zdrojových kódů), závislost na .NET a z mobilních platforem podpora pouze Windows Mobile. Pousouzení, zda u uživatele převáží přívětivost aplikace či naopak odradí licence a potřeba Wine, nechám na laskavém čtenáři.


wieldy.de, 0.2.5, Freeware

Synctool

Synctool synchronizuje konfigurační soubory v clusteru. Pokud je to potřeba, restartuje po synchronizaci i danou služby. Díky možnosti shlukovat uzly do logických skupin Synctool zjednodušuje správu i velkého množství strojů. Jako bonus je možné Synctool použít i pro správu patchů či základní administraci. Dodám jen, že napsaný je v Pythonu.

root_podpora

www.heiho.net/syn­ctool/, 4.6, GPL

Blbinka

Jak technologie nepomáhá osobnímu životu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.