Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 02. 2016)

24. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Nabídneme vývojové prostředí pro pascalisty, podíváme se na zatížení počítače, vytvoříme mapy v Prince of Persia a nakonec si připomeneme multiplatformní grafický editor.

Lazarus

Po nedávném vydání FreePascalu 3.0 se dalo očekávat brzká vydání vynikajícího IDE Lazarus. Kromě podpory změn „vynucených“ fpc 3.0 je i několik příjemných vylepšení Lazara. Přibyla možnost vytváření skupin projektů a výrazně se zlepšila přehlednost editoru (volitelně) pro větší množství otevřených souborů. Některými z příjemných změn jsou podpora více monitorů nebo spouštění prostředí s různými konfiguracemi. Doufejme, že do příštího vydání fpc a Lazara se už dostanou generické funkce.

Lazarus, GNU GPL a LGPL, verze 1.6

htop

Program top poznal asi každý uživatel, kterému není příkazová řádka cizí a potřeboval zjistit běžící proces, třeba proto, aby jej „zabil“. Systémový monitor htop toho nabízí podstatně více, viz starší článek. Nová verze přináší podporu i pro FreeBSD, OpenBSD a OS X, uživatelé NCurses 6 budou moci využit i kolečko myši a přibyla další funkční klávesa („e“ pro zobrazení proměnných procesů).

htop, GNU GPL, verze 2.0.0

Apoplexy

První díl hry Prince of Persia byl ve své době snad nejpopulárnější hrou – dočkala se konverzí na 32 platforem (23 oficiálních a 9 neoficiálních). Pro první dva díly se vyvíjí editor Apoplexy, v němž si lze připravit vlastní mapy her. Autor na svých stránkách má zdrojové kódy i binární archivy, které se spouší bez instalace, potřebné jsou pouze knihovny SDL2_ttf a SDL2_image. Hra samotná je ke stažení bez jakýchkoliv dalších podmínek, pro její spuštění je potřebný DOS (například DOSBox).

Apoplexy, GPLv3, verze 3.0

Pixelitor

Multiplatformní (napsaný v Javě) grafický editor se ve sklizni objevil nedávno, ale vydání velké verze je důvodem k jeho připomenutí. Mezi novinkami jsou nové filtry, byla opravena ztráta výběru po některých operacích, přibyly masky vrstev či textové vrstvy. Rychlost řady operací se zvýšila, drobných změn se dočkalo rozhraní. Pokud uživatel nemá averzi k Javě a chce mít portable editor, pro různé systémy, jen těžko najde lepší alternativu.

root_podpora

Pixelitor, GPLv3, verze 4.0.0

Blbinka

Pamatujete povyk, když Microsoft odstranil ve Windows 8 tlačítko Start? A v další verzi jej vrátil zpět. Někteří si odvykli, ale většina lidí podobný prvek používá i na jiných desktopech. Jak se v čase Start měnil, ukazuje malá historická sonda. Mně osobně nejvíce vyhovovala verze z Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.