Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 5. 2011)

25. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes si společně představíme jednoduché aplikace na poznámkování, práci s hudebními nosiči, knihovnu k zjednodušení práce s PostScriptem a správce hesel. A co by to bylo za středu bez blbinky. Dokážete si to ještě představit?

Nodau

Nodau je jednoduchý konzolový poznámkovač. Umožňuje „pouze“ poznámky přidávat, editovat a vyhledávat. Díky malému počtu funkcí je velice lehké se s ním naučit pracovat (i když osobně si „intuitivní“ představuji jinak), pomůže k tomu i manuálová stránka. Projekt je na síti již zhruba rok, nečekal bych tedy, že se vývoj pohrne nějak kupředu. Rozhodnete-li upravit si Nodau více k obrazu svému, budete potřebovat znalosti jazyka C, rozhraní NCurses. Data jsou uložena v SQLite databázi.

sandbox.ltmnet­.com/nodau, 0.2.2

BurnCDDA

Spousta lidí již klasická CD odepsala, ale vypadá to, že se s nimi budeme ještě chvíli setkávat – hlavně ve formě klasických hudebních nosičů. A BurnCDDA se vám může hodit k jejich vypalování. Jedná se o TUI aplikaci, která je vlastně jenom rozhraní k nástrojům jako cdrdao, cdrecord, flac, mplayer a pár dalších. Umí např. kopírovat CD, vypálit Audio-CD z MP3 alba a provádět drobné úpravy s hudebními soubory. Výhodou je omezený počet funkcí, návodnost a textové rozhraní – tedy pokud máte rádi v podstatě jednoúčelové aplikace bez grafiky.

burncdda.source­forge.net/scre­enshots.html, 1.8.3, GPL

PyX

Pyx je knihovna pro jazyk Python usnadňující vykreslování postscriptových objektů s TeX/LaTeX rozhraním. Součástí knihovny jsou i vyšší funkce pro vykreslování 2D a 3D objektů. K mému překvapení stačí pouze pár řádek kódu v Pythonu – koukněte například na tyto ukázky. Na domovském webu je k nalezení také cca 80 stránkový uživatelský manuál. Byť grafům chybí „wow factor“, PyX vše vynahrazuje vyzrálostí, jednoduchostí a také dokumentací. A co vy? Jaké nástroje používáte pro vykreslování grafů a obecně 3D objektů? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!


pyx.sourcefor­ge.net, 0.11.1, GPL

Raps2

Raps2 je jednoduchý správce hesel s konzolovým rozhraním. Předpokládám, že vás nepřekvapí, že umí hesla ukládat (jméno, heslo, metadata) a mazat. Čím se liší je úložiště – pro každý účet používá samostatný soubor, což v kombinaci s verzovacím systémem nabízí historii změn. Pro upřesnění – verzovací systém si musíte nastavit sami. Otázka zní, zda jsou historická hesla a changelog vlastně potřeba. Ale zpět k tématu – data jsou šifrována pomocí algoritmu Eksblowfish („expensive key schedule Blowfish“). Uživatel si díky tomu může zvolit odolnost vůči útoku hrubou silou. Jinými slovy – šifrování není silnější, ale je pomalejší. Implementační jazyk je zde Perl.

root_podpora

derf.homelinux­.org/projects/App-Raps2/, 0.3, WTFPL

Blbinka

Co se stane, když vypadne firewall.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.